Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Speciál: Windows 8

Tento článek již není aktuální. Pokračujte prosím zde:
http://www.pcdays.cz/2012/08/co-je-noveho-ve-windows-8-krome-metra/

 

Přichystali jsme pro vás speciál o operačním systému Windows 8. Na této stránce budeme postupně přidávat novinky o tomto systému vždy když se nějaká objeví.

14.9.2011 – Windows 8 Developer Preview je tu! článek s odkazy ke stažení je zde:  http://www.pcdays.cz/2011/09/14/windows-8-developer-preview-je-tu/

Windows 8, neboli také často zmiňovaný jakožto Windows Next by měl být představen někdy v lednu/únoru příštího roku(2012), ovšem první testovací verze by měla být již v září tohoto roku. Představeno bude nové uživatelské prostředí Metro, které si již teď můžete vyzkoušet na chytrých telefonech s operačním systémem Windows Phone, anebo se na něj podívejte na videu.

Mezi další „místa“ která už jsou opatřena prostředím Metro patří bezpochyby také program na uspořádání a přehrávání hudební sbírky Zune.

Zune ke stažení zde:
http://www.stahuj.centrum.cz/multimedia/ostatni/microsoft-zune-software/?utm_source=zive&utm_medium=promo&utm_campaign=stahujzive

Windows 8 přinese také podporu procesorů ARM, na rozdíl od Windows 7, které podporovaly pouze procesory Intel a AMD. Vydána bude 32 a 64 bitová verze.

Celé nové uživatelské prostředí by mělo být úplně jiné, postavené na principu dlaždic místo ikonek. Mělo by zmizet tlačítko start, tak jak ho známe dodnes, avšak start bude pouze přesunut a zřejmě zjednodušen.

Vývojové verze (zdroj wikipedia):

  • Build 7850 (32-bit, Milestone 1) byl sestaven 22. září 2010, unikl přes BetaArchive, na P2P síti a dalších se objevil 12. dubna 2011. Tento build už obsahuje Ribbon rozhraní pro Průzkumník, PDF čtečku pojmenovanou Modern Reader, vylepšený správce úloh pojmenovaný jako Modern Task Manager
  • Build 7955 (32-bit, Milestone 2) unikl 25. dubna 2011. Nové funkce v tomto buildu je nové přihlašovací okno, nový OOBE (Out-of-box Enviroment – instalátor, první průvodce , kterého uživatel potká), vylepšený UI a další.
  • Build 7959 (64-bit, Milestone 3), unikl 1. května 2011. Tato verze staví na produktu Windows Server a jedná se o první build tohoto typu.
  • Build 7971 (Milestone 3) byl představen úzce spolupracujícím partnerům firmy Microsoft 29. března 2011. Rozhraní je už nový tzv. Aero Lite‘.

 

Samotné Metro je ovšem risk i pro Microsoft jak uvádí Steve Ballmer, protože se neví, jak jej přijmou konzervativní zákazníci. Toto vše zůstává otázkou a my můžeme jen předpokládat zda budou lidé více upgradovat (pokud bude možnost) z Windows 7 na W8, anebo spíše downgradovat (z W8 na W7).

Systémové požadavky:

Náročnost na systém by měla zůstat přibližně stejná jako u Win7. To znamená:

  • 32bitový (x86) nebo 64bitový (x64) procesor s frekvencí 1 gigahertz (GHz) nebo vyšší
  • 1 gigabajt (GB) paměti RAM (32bitový systém) nebo 2 GB paměti RAM (64bitový systém)
  • 16 GB volného místa na disku (32bitový systém) nebo 20 GB (64bitový systém)

 Transformační balíky:

Stejně jako v době před příchodem Windows 7 se i nyní na internetu objevují různé transformační balíčky na úpravu vašeho stávajícího systému do vzhledu jakože nových Windows 8. Sice už teď víme, že osmičky budou vypadat jinak, nicméně z pár neznalých lidí si můžete docela dobře vystřelit. Jedním z nejpovedenějších transformačních balíčků je bezpochyby

Screenshot z prvního příkladu transformace(Lion Skin Pack) od našeho fanouška Tuškina, který nám také tento transformační balíček doporučil:

Ukázkové video jak funguje ukázková a stále vývojová verze Windows 8.

Ze všech pohledů na uživatelské prostředí se zdá, že je připraveno i na pouze dotykové ovládání. To znamená, že všechny tlačítka by měly jít bez problémů „zmáčknout“ i prstem. Což se o sedmičkách říct nedalo.

Celý Windows 8 je jak operačním systémem na osobní počítače, notebooky tak i na tablety.

17.8.2011 – Microsoft potvrdil existenci App store ve Windows 8 na svém blogu.

Microsoft App Store

Obrázky App Store od Microsoftu jsou ze stránky cnbeta. Tyto screenshoty nám ukazují jak by asi měl celý App Store vypadat. Celý je velice podobný App Store od Apple a určitě hodně zpřehlední všechny produkty Microsoftu a zjednoduší přístup i k těm ostatním. Z ukázky zatím vidíme, že se testují nějaké hry(Angry Birds, Mahjong), prohlížeče(Opera, IE), antivirové programy a dokonce celý operační systém.  Aplikace Win8 by měly být postaveny na HTML 5 a Javě.

 Neoficiální wallpapery(pozadí) na Váš počítač!

Všechno ukáže čas a snad Windows 8 ukáže, že Microsoft nepatří do starého železa a je jednička na trhu mezi operačními systémy zaslouženě.

Pár obrázků z prostředí Metro:

 

Written by:

Published on: 18.8.2011

Filled Under: Hlavní strana, novinky, recenze, Windows 8