Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Recenze: Macbook Pro 13″ Retina 2013 (Late)

Design: 95%

Výbava: 100%

Výkon: 80%

Baterka: 100%

Total Score 94%

Uběhlo půl roku a máme tady další upgrade řady Macbooků Pro. Jak už bývá zvykem, novinka je lehčí, tenčí, výkonnější a má větší výdrž na baterku oproti předcházející generaci. Apple tentokrát překvapil a k dostání byly všechny MBPr už další den po představení. Ostatně přišly za 5 minut 12, všichni je totiž čekali na začátku léta společně s Macbooky Air. Čekání se však vyplatilo a tak má Pro oproti Airu ještě jedno malé plus v podobě rychlejších SSD.

Krabici s jakýmkoliv novým Apple strojkem je prostě radost otvírat

Pokud bychom měli hodnotit první dojem z otevírání krabic, ty od Applu by rozhodně zvítězily. Uvnitř balení najdete nabíječku s konektorem MagSafe 2, prodlužovací kabel, stručný manuál, utěrku na display, samotný notebook a nakonec to nač všichni čekají… dvě samolepky s Jablkem!

Tenká hranice mezi Pro-čkem a Air-em

Po letošním zeštíhlení, odlehčení, prodloužení výdrže a snížení základní ceny retinového modelu si otázku zdali Pro nebo Air bude klást čím dál tím více potenciálních kupců.

S výškou 1,8 cm a váhou 1,5 Kg se může řadit po bok s ultrabooky, přesto do něj nacpete až 16GB RAM (náš model měl 8). Tělo je z hliníku a nikde se neprohýbá. Ani display. Panty jsou tuhé přesně akorát. Dovolí vám notebook otevřít 1 rukou, ale když jedete v autobuse, ve vlaku, nebo vám jen někdo drcne do stolu tak se ani nehne. Všechno drží, nic nevrže.

Jedinou výtku mám k tradičním ostrým hranám. Sice se mi ještě nestalo že bych se o ně pořezal či odřel, je to však jen otázka času a nepozornosti. Prostě ústupek designu za cenu pohodlí.

DSC05307

Baterie na celý den a výkonnější integrovaná grafika

Baterie potěší svou téměr celodenní výdrží. Apple tvrdí 9 hodin, já se dostávám často i na 12 (internet, články, programování,… – samé textové věci). Největší podíl na těchto změnách mají nové procesory od Intelu s označením Haswell. Ty, ač významně nezvyšují výkon samotného procesoru oproti předchozí generaci Ivy Bridge, přinesly významné úspory v oblasti spotřeby.

Další příjemnou změnou je až o 50% větší nárůst výkonu integrovaného grafického čipu u řady HD5000 proti HD4000 (u Ivy Bridge). O to víc, když 13″ Pro nemá dedikovanou grafickou kartu. Apple navíc vsadil na výkonnější verzi HD 5100, známou také pod názvem Intel Iris Graphics. Ta sice stále nenahradí „herní“ notebookové grafiky, ale na práci v grafickém editoru nebo editaci běžných videí na youtube bohatě stačí.

Konektory

Co se týče konektorů, s těmi je to u těchto tenkých zařízení vždycky problém. Pokud nutně potřebujete ke svému fungování VGA (D-SUB), RJ-45 (síťák), zdířku na mikrofon a druhou na reproduktory (je kombinovaná). Nebo více než 2 USB porty bez nutnosti tahat rozbočovač, či CD/DVD mechaniku. Obávám se, že to nebude notebook pro vás.

Pro všechny ostatní je tu:

  • levá strana: MagSafe 2, 2x Thunderbolt 2, 1x USB 3.0, Audio In/Out Jack
  • pravá strana: 1x USB 3.0, HDMI, čtečka karet

Tichý přítel s okamžitými reakcemi

Máte-li rádi ticho a neděláte ve výpočetně náročných programech, zamilujete se. Kombinace SSD a Haswell procesorů vám zaručí po většinu času úplnou tichost. V SSD se totiž nic netočí jako u běžných disků a zbytek se uchladí pasivně. Tomu napomáhá i již zmíněné hliníkové tělo. A SSD po třetí… Apple narozdíl od všech ostatních přestal připojovat své disky přes Sata kontektory a zvolil cestu PCI-Express slotu. Díky tomu dostahuje rychlost čtení i zápisu 700MB/s.

Vychytávky, které potěší

MagSafe 2

Máte napájecí šňůru někde v uličce a bojíte se, že vám někdo shodí notebook? Macbooky znají řešení.

Podsvícená klávesnice + geniální trackpad

Klávesnice má výborný zdvih i rozložení, okamžitě si na ni zvyknete. Sílu podsvícení můžete nastavit v 16 úrovních.

Trackpad Apple používá jako označení pro svůj vychytaný touchpad. Můžu vám zcela objektivně říct, že lepší touchpad jste nikdy nepoužívali. Je obrovský, levé tlačítko je všude kde kliknete (na jakémkoliv jeho místě), podporuje obrovské množství gest. Ten je tak příjemný, že jej dokonce používám častěji než myš.

Start Systému

Ani po měsíci používání se systém nijak výrazně nezpomalí. A to ani při startu.

„Office“ od Apple zdarma

Ke všem Macbookům zakoupeným od října letošního roku vám Apple dá zdarma jejich jednoduchý office v podobě Pages (Word), Numbers (Excel), Keynote (powerpoint).

Retina Display

DSC05344

Tradičně se v Macboocích setkáváme s poměrem stran displaye 16:10, ovšem navíc se tento model pyšní obrovským rozlišením 2560 x 1600. Přesto však prvky nejsou malé, Apple totiž přišel s rafinovaným řešením. Zvětšil rozlišení přesně 2x. Tudíž jakoby rozložil 1 pixel na 4. Velikost všech prvků tak zůstává stejná, ale v případě optimalizace pro retinu jsou ostré jako břitva.

Vysvětlivka: Retinou Apple označuje displaye, jež jsou tak jemné, že u nich nerozpoznáte jednotlivé pixely pouhým okem. Nedá se tedy říci, že Retina má rozlišení přesně tolik a tolik. Obecně ale dosahuje okolo 300PPI.

 

Cena

U Apple se většině lidí zdá cena za jejich produkty přehnaná. Já osobně s tím nesouhlasím, cena je více než odpovídající. Je potřeba se zamyslet nad svými požadavky. I když se to nezdá, tak mezi pracovním, ultra přenosným, herním a multimediálním notebookem jsou zásadní rozdíly. Na které, pokud ani jednu z těch věcí neděláte pořádně, nepříjdete.

Hledáte-li ultra přenosný, lehký notebook s dlouhou výdrží a výkonem, který splní aspekty jakéhosi komfortu při práci. Rádi byste velké a super rychlé SSD, nejnovější architekturu procesoru Haswell, podsvícenou klávesnici, nádherný display a více něž 8GB paměti RAM. Zjistíte, že konkurence v podobě Acer Aspire S7 je ještě dražší, Lenovo Carbon X1 má jen 4GB RAM atd…

Ostatní kofigurace:

13″
  • 33 490,00 Kč (Intel Core i5 2,4 – 2,9 GHz, 128GB SSD, 4GB RAM)
  • 38 490,00 Kč – testovaný model (Intel Core i5 2,4 – 2,9 GHz, 256GB SDD, 8GB RAM)
  • 46 490,00 Kč (Intel Core i5 2,6 – 3,1 GHz, 512 GB SSD, 8GB RAM)
15″
  • 49 990,00 Kč (čtyřjádrový Intel Core i7 2,0GHz – 3,2 GHz, 8 GB RAM, 256GB SSD, Intel Iris Pro Graphics)
  • 65 990,00 Kč (čtyřjádrový Intel Core i7 2,3GHz – 3,5 GHz, 16 GB RAM, 512GB SSD, Intel Iris Pro Graphics, NVIDIA GeForce GT 750M se 2 GB paměti GDDR5)

Zápory

Přestože by se podle recenze mohlo zdát, že se nenajde na tomto produkutu žádná chyba, přeci jen by se ještě pár věcí dalo doladit. Moc se mi například nepozdává ostrá hrana výklenku pro snazší otevírání víka displaye. Ještě se mi o ni sice škrábnout nepodařilo, ale je to jen otázka nepozornosti. Další podivností, kterou Apple změnil oproti předcházející verzi MBP je umístění tlačítka pro vypnutí. Klávesnice je jinak jako celek perfektní, takže k překlepům při mé práci nedochází, ale dovedu si to živě představit. Opravdu, dát tlačítko uspat nad backspace a vedle ovládání hlasitosti…

 

Zhodnocení na závěr

Vezmu-li v potaz celý tento test, všechny klady, vychytávky i těch pár záporů nakonec. Musíte mi dát za pravdu, že je to opravdu dobrý notebook. Jak už jsem však jednou zmiňoval, záleží na případu užití. Hráče svým výkonem neohromí a běžného uživatele tak maximálně svým luxusním vzhledem, načež se zhrozí při pohledu na cenovku. Hledáte-li ale pracovní notebook vyšší třídy se všemi vychytávkami, který vás díky opravdu dlouhé výdrži na baterku a dostatečnému výkonu nenechá nikde na holičkách. Budete bezpochyby šťastni a spokojeni.

Klady:

+ Hmotnost
+ Výdrž na baterii
+ Zpracování
+ Trackpad
+ Retina
+ SSD
+ Rozměry

Zápory

+ Ostré hrany
+ Pro programy z Windows není vždy alternativa
+ Absence dedikované grafické karty
+ Tlačítko pro uspání přímo na klávesnici nad backspace

Written by:

Published on: 19.12.2013

Filled Under: Hlavní strana, recenze

,