Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Linksys EA6400

Design:: 90%

Výbava:: 80%

Hodnocení je globální, nebere v potaz cenu

Total Score 85%

Router s kódovým označením EA6400, známé společnosti vyrábějící síťové prvky určené pro dománosti Linksys, je druhým nejvyšším modelem v nabídce. Zároveň je to jeden z prvních počinů firmy po odkoupení gigantem Cisco. Dostojí tedy svým ambicím a bude hrdě reprezentovat svou značku?

Funkce

Standard AC a Dual Band

Router podporuje všechny běžné WiFi standardy 802.11a/b/g/n + navíc ještě nový AC. Ten je 3x rychlejší než Nkový. Využití najde například u streamování DH videí do vaší chytré televize, zálohování po síti, hraní her s menším zpožděním atd. Maximální rychlost je tedy 1,3Gbit/s na 5GHz přes wifi. Maximální teoretický výkon při souběžném využítí N i ACje 1,6Gbit/s.

Samozřejmě je nutné, aby tento standard podporovalo i druhé zařízení (notebook/telefon/tablet/smart tv/…).

Vysílání probíhá duálně v 2,4GHz i 5GHz pásmu. To je výhodné zejména u starších zařízení, kdy většina z nich na 5GHz pracovat neumí.

4x Gigabit LAN a 1x gigabit WAN

A rychlou síť nebudete mít pouze přes WiFi, čtveřice gigabitových LAN portů a jedna WAN přípojka se postarají o co možná nejrychlejší komunikaci s okolím. 

USB 3.0

Je mi záhadou, proč v dnešní době tento standard ještě není rozšířen více. Oproti USB 2.0 podporuje až 10x větší propustnost. Díky gagabitové wifi tak můžete poměrně efektivně zálohovat na externí disk přes síť.

Disk může zároveň sloužit jako centrální uložiště hudby/rodinných filmů/fotek… Z dalších zařízení, která můžete připojit je třeba tiskárna.EA6400 Back

Vzdálená správa

Výbornou věcí, kterou ocení každý správce sítě je rozhodně vzdálená správa. V tomto případě probíhá přes webové rozhraní. K dispozici máte plnou administraci, můžete tak z dovolené zapnout doma WiFi pro hosty, přidat MAC adresu mezi povolené, atd.

Snímek obrazovky 2014-04-13 v 14.40.58

Ostatní funkce

Beamforming Technology, QOS, podpora IPv6

Wifi pro hosty

Znáte ten problém, přijede nějaká návštěva/něco slavíte a lidi chtějí přístup k Wi-Fi. Na té však máte připojený NAS, síťovou tiskárnu a je zcela logické, že nechcete, aby se vám lidé hrabali ve vašich osobních datech. Proto je zde možnost na 1 klik vytvořit oddělenou WiFi pouze pro hosty.

DLNA Certifikát

– router by měl mít dostatečný výkon pro streamování multimediálního obsahu do konzolí, chytrých televizí a ostatních přehrávacích zařízení.

Poznatky z používání

Dosah je díky zabudovaným anténám o poznání menší, než je tomu u externího řešení. Rychlost WiFi je velmi choulostivá na vzdálenost a překážky (není chyba routeru). Další věcí, která mě celkem mrzí je docela očesaná administrace. Abych jenom nehanil, tak při streamování obsahu jsem se ještě nesetkal s žádným problémem. Router má hezký, nijak nerušivý design. Kontrolka funkčnosti LAN portů jde vypnout, takže jediná věc co svítí je tlustý pruh na vrchní straně.

Za tu cenu, nebo jen o nějakou tu korunu více najdete mnoho dalších kvalitních routerů, proto to Linksys ve svém segmentu rozhodně nebude mít jednoduché. Například alternativy od ASUSu jsou na tom velmi dobře.

EA6400 Top

Technické specifikace

  • Podporované standardy: 802.11a/b/g/n/ac
  • Vysílá v pásmech: 5GHz/2.4GHz
  • Šifrování: WPA2
  • 4 antény
  • Podpora IPv6
  • 4x Gbps Ethernet LAN
  • 1x Gbps WAN
  • 1x USB 3.0
  • WPS

 

Klady

  • Administrace v Cloudu
  • USB 3.0
  • Technologie

Zápory

  • Síla antén

Vývoj ceny

Graf ceny produktu Linksys EA6400-CE poskytuje server Heureka.cz

Written by:

Published on: 11.5.2014

Filled Under: Hlavní strana, recenze