Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Apple Watch, chytré hodinky opět trochu jinak

V minulosti bývalo zvykem, že Apple vždy v určitém odvětví jakoby zaspal, následně ale díky nasbíraným zkušenostem všem ukázal, jak se to má dělat. Snaha znovu vymyslet hodinky nám počátkem konce včerejšího eventu dává do ruky jeden z nejspornějších produktů společnosti s nakousnutým jablkem v historii.

iPhone a iPad byly v době svého vydání podivné zařízení, u kterých nikdo moc nevěděl, k čemu mohou být člověku užitečné. Během pár let nám to Apple svým marketingem a aplikacemi vysvětlil, nyní už nikdo nepochybuje o ušetřeném čase a zvýšené (ne)produktivitě jejich používáním.

Tímto se vracím oklikou zpátky k Watch. Čekali jsme revoluční design, nový pohled na hodinky jak jsme je ještě neznali a nedokáži se za sebe ubránit dojmu, že tentokrát se to úplně nepovedlo. Nové Watch jsou samozřejmě ikonické, o nějaký ten krůček popředu, mají spousty skvělých funkcí, jen design bude asi hodně sporný. Někdo je bude milovat, jiný nenávidět. Tak i tak se ale jedná při vybrání pěkného pásku o jedny z těch povedenější.

Watch Sport

349$ – 399$ (9000 – 10500 korun)

Nejlevnější edice Watch nabídne výbavou to samé, co ta nejdražší, rozdíl je pouze v použitých materiálech. Tělo hodinek je v tomto případě tvořeno anodizovaným hliníkem, jež je odolný, takže by se neměl odřít ani při každodenním používání, nebo o to více při sportu. Základním náremkem je v tomto případě ten gumový, dostupný v různých barevných variantách. Volit jde i odstín hodinek, hliníkové pořídíte jako Silver (stříbrné) nebo Space Gray (vesmírně šedé).

Snímek obrazovky 2015-03-12 v 14.34.53

Jak vidíte, celkově si můžete zvolit z 10 variací. Neboli dvou velikostí v 5 barevných provedeních gumového náramku. Ty jsou vyměnitelné, pokud se vám tedy omrzí, nebude problém koupit si nový.

 

Watch

549$ – 1099$ (15 000 – 30 000 korun)

Střední třída z nerezové oceli vás dostatečně odliší a dáte za ni v uvozovkách jen malý balík. Vyberete si z více druhů náramků, kdy kromě gumových máte na výběr i z kovových nebo kožených. Barvy jsou opět dvě, klasická nerez ocel a nebo ve tmavé úpravě.

Opět platí úměra, že čím více si zaplatíte, tím máte více řemínků na výběr. Oproti verzi sport, kde máte na výběr z 5 barev gumových pásků, tady jich je hned 10 a asi až na 2 gumové rozhodně nejsou. Jedná se o kvalitní kov, kůži nebo jiný oku lahodící materiál.

Snímek obrazovky 2015-03-12 v 14.42.22

 

Watch Edition

10,000$ – 17,000$ (250 000 – 500 000 korun)

Luxusní verze hodinek z 18-karátového žlutého či růžového zlata naznačí všem, že na to opravdu máte. Na ruce se správně sladěným páskem prostě působí jako šperk. Nerad bych Apple kazil prodeje a už vůbec nejsem tím, kdo by nějak otáčel korunu v případě, že se mi nějaká věc opravdu líbí. Ale přiznejme si to, technika jde tak rychle kupředu, že chytré hodinky za 250 tisíc až půl milionu, které budou mít co by nevidět nástupce a za 2 roky z nich bude zastaralá kalkulačka, by si koupil jen někdo, pro koho je tato suma jako jít si ráno pro rohlíky, nebo investor. Místo obrazu si jednoduše koupíte první verzi chytrých hodinek od Apple a s trochou štěstí z nich možná za pár let bude historický kousek s x-násobnou hodnotou.

Snímek obrazovky 2015-03-12 v 23.42.42

 

V tomto případě je na výběr ze 4 kombinací, vždy ve 2 velikostech.

Jako bych už viděl ty newslettery od Apple, které mi zase budou spamovat schránku při každém sebemenším svátku.

 „Kupte své přítelkyni ke dni žen něco, co ji opravdu potěší. Třeba Watch Edition z růžového zlata! Dárkové balení a poštovné máte jako dárek od nás zdarma.“

Jaký je můj názor? Popravdě nepochybuji, že se Watch Edition prodají mraky po celém světě.

38mm vs 42mm

Myslelo se na vše, i na drobnější ženskou ruku a proto se budou všechny Apple Watch vyrábět hned ve 2 velikostech 38 a 42mm. Tento krok ze strany některého z výrobců vidíme dosud poprvé. Po všech stránkách se jedná o chytrý tah, je to ale jedna z dalších věcí, která výrobu Watch neskutečně prodraží a prodlouží dodací lhůty. Dá se očekávat, že většina dražších modelů Watch bude pouze na objednávku. Rozhodně nečekejte nejdražší Watch Edition u každého Apple Premium Resellera.

Funkce

Na první nositelnost od Apple se také kladou vysoké nároky na funkčnost. Samotný bluetooth, akcelerometr nebo měření srdečního tepu dnes už asi nikoho z míry nevyvede, vše tedy bude na vývojářích, co pro tuto platformu vymyslí. Zatím jsou vám chytré hodinky nápomocny při navigaci, můžete přes ně volat, odpovědět na zprávu obrázkem, podívat se do kalendáře co vás čeká, zeptat se siri jestli vás má ráda, zjistíte jaké je zrovna počasí, nebo otevřete vrata od garáže. Budoucnost je všemu otevřena. Díky přímému napojení na iPhone dokáží Watch v podstatě to co on.

Pro začátek se můžete těšit z již připravených aplikací známých firem jako Citi Bank, Instagram, Nike+, Citymapper, Strava, Lifesum, RunKeeper, CommitTo3, Evernote, Twitter, Green Kitchen,…

watchapps

Závislejší než si myslíte

Kromě závislosti na baterii budete závislí i na vašem iPhonu. Watch totiž nejsou samostatně funkční produkt a bez chytrého telefonu od Jablečné společnosti prostě nefungují. Podporovaná zařízení jsou iPhone 5c, 5s, 6 a 6 plus, s operačním systémem iOS 8.2 a novějším.

Své hodinky budete muset nabíjet pravděpodobně každý den, jejich výdrž totiž rozhodně není nijak oslnivá. Na jedno nabití vám vydrží 18 hodin, neboli jeden den podle všeho ne nijak intenzivního používání. Co takhle ale udělat z problému přednost! Apple watch vás donutí každý den naspat aspoň 6 hodin! :-))

Snímek obrazovky 2015-03-13 v 0.03.12

Dostupnost

Přestože byly hodinky představeny už 9.3.2015, v obchodech se jich oficiálně dočkáte až 24. dubna. V předprodeji jsou však už od 10. března. Takže pokud je prostě chcete, neváhejte a objednávejte!

Zajímavosti

  • Výroba jednoho prémiového kovového náramku trvá 9 hodin a zaplatíte za něj zhruba 12 – 15 tisíc
  • Předpokládá se, že během letošního roku připadne 18% veškeré výroby safírových sklíček na Apple Watch
  • Update na iOS 8.2. přináší aplikaci Watch, kterou nelze odstranit
  • Hodinky lze ovládat dotykem i digitální korunkou
  • V Apple Store se objevila aplikace, která vám zjednoduší rozhodování mezi velkou a malou variantou hodinek. Na displeji vašeho iPhone ukáže přesnou velikost hodinek v reálu.
  • Nová nabíječka k Watch stojí 800 – 1100 korun.

Snímek obrazovky 2015-03-13 v 0.01.12

 

Specifikace

  • Velikosti: 38mm a 42mm
  • Verze: Apple Watch, Apple Watch Sport, Apple Watch Edition
  • Retina dotykový displej s technologií Force Touch a safírovým sklíčkem
  • Taptic Engine
  • Reproduktor
  • Senzory: Akcelerometr, měřič tepu
  • Čip S1 SiP (System in Package)
  • Wi-Fi 802.11b/g
  • Bluetooth 4.0
  • Otočná digitální korunka – tlačítko domů
  • MagSafe bezdrátové nabíjení
  • Kompatibilita: iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus
  • Apple Pay
  • Siri
  • Na zápěstí s obvodem 130–200mm

Budoucnost

Více než potřebují uživatelé Apple Watch, potřebují právě Apple Watch uživatele. Pokud se nové hodinky v prvních pár měsících dostatečně nerozšíří, nebudou ani vývojáři, kteří by pro ně chtěli psát své aplikace. Právě v jejich rukách a myslích je totiž osud celého projektu. Celá keynote byla zaměřena na to jak Apple Watch vypadají, zhruba funkčně co HW dokáže, ale reálných příkladů bylo poskrovnu.

Dejme tedy všemu čas a postavme se všichni společně do fronty se spacáky před nejbližší Apple Store.

Written by:

Published on: 13.3.2015

Filled Under: Hlavní strana, novinky

,