Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Téma: Apple se zbláznil, vydal notebook bez konektorů!

me2Nechápete-li, proč Apple vydal nový MacBook pouze s jedním USB, 480p webkamerou nebo procesorem o výkonu lepšího tabletu, pravděpodobně to nebude notebook pro vás. Ale to vůbec nevadí, jeho poslání je totiž úplně jiné. Pod trochu bulvárním nadpisem bych rád rozvinul své téma úvahy, proč si myslím, že je rozčílení většiny diskutérů na internetu okolo nového MacBooku neopodstatněné. A i když si určitě své kupce najde, jde spíše o významný krok do budoucna.

Podívejme se na celou věc z pohledu lidí, které takt procesoru nebo velikost RAM absolutně nezajímá. Lidi zabývající se psaním, fashion blogeři, konzultanti a nakonec i hipsteři sající energii pro svůj vybitý iPhone v kavárně upřednostní design nad výkonem nebo funkčností. Druhý typický majitel MacBooku nemá jen tento notebook, jak by si nezainteresovaný člověk mohl myslet. To, že vy byste si radši za 40 tisíc pořídili nabušené dělo pod stůl s barevnými větráky neznamená, že on už ho dávno nemá a potřebuje v podstatě jen iPad s klávesnicí a plnohodnotným OSX kvůli programům, jež na iOS nejsou. Disk obstarává ultrarychlé SSD, ventilátor není potřeba – vše se uchladí pasivně, nikde žádná cd/dvd ani disketová mechanika, chybí dokonce i čtečka karet.

Apple svět je jiný než PC, obrovský touchpad MacBooků je vychytaný k dokonalosti a několikrát jsem se nachytal, že jej vlastně používám raději než myš. Moje herní Logitech G9x tak leží v podstatě bez povšimnutí a používám ji jen pokud jde o grafiku nebo video. Jinak myš a klávesnici už dávno nepřipojujeme přes USB, od toho je tady Bluetooth. Stejně tak externí disk je mnohem pohodlnější vyřešit doma přes NAS a mít k němu přístup ze všech zařízení, odevšad z internetu.

apple-macbooks-retina

Co jsem se setkal s uživateli MacBooků, jejich zájmy jsou úplně jiné, než hraní her ve svém doupěti. Macy jsou totiž v mnoha odvětvích skvělé na práci (pokud nepotřebujete zrovna vyvíjet na Windows). Všechna práce na počítači ale neznamená jen renderovat video, proto vidíte na konferencích zaplněné sály novinářů plné svítících jablek. Právě ona neskutečná mobilita, lehkost a ekosystém, který kdo nepoznal, není schopen jej docenit z nich dělá výborné stroje.

Nový MacBook je prostě o stylu a majitel který si jej pořídí, si stejně za 2 roky koupí zase nový. Pokud mu jde o práci, připojování externích displejů, asi není hloupý a sáhne raději po verzi Pro za stejné peníze. Jsou-li lidé, kterým nevadí dát za hodinky Apple Watch půl milionu i když ví, že za 2 roky budou chytré asi jako kalkulačka, nákup MacBooku za 40 tisíc je jak jít si ráno do Kauflandu pro rohlíky.

Zároveň jde i o poselství: „Budoucnost patří USB-C“, v tom samém duchu se nese i představený Chromebook Pixel od konkurenční společnosti Google. Ten disponuje dvěma konektory USB-C, oproti jednomu na Macu. A v čem je ten konektor tak výjimečný? Odpověď se skýtá hned v prvním písmenu „U“ – univerzálnost. Novým USB nabijete notebook, telefon, tablet, připojíte k němu externí disk, nebo 4K displej. Během roku 2015 a 2016 by se měly začít objevovat první telefony a tablety s tímto konektorem, namísto dosavadního USBmicro. Konečně tak do smartphonů s Androidem dorazí možnost nepřemýšlet po tmě nad tím, jakou stranou máte do telefonu píchnout nabíječku a odezní ony vtipy o 3 pozicích USB. Nebylo by krásné mít jednu nabíječku s jedním konektorem na cokoliv?

Osud Apple nezávisí na novém MacBooku, proto se nevzdal řady Air ani Pro, nový model totiž není náhrada ani za jeden z nich. Tedy prozatím. Věřím, že až nastane ta správná doba, cena poklesne a Air se vyřadí z nabídky. Bude to však ještě trvat. Budoucnost patří bezdrátovým technologiím. Chápejte tedy nový MacBook jako něco, co nás posune opět o kousek dále, jako kdysi Air, který nadefinoval nový segment ultrabooků. Stejně jako si neberete grafické studio na jednání, nevezmete si ani nový MacBook  na práci do studia. (Hráči si nahradí „grafické studio“ za „doupě“).

Written by:

Published on: 13.3.2015

Filled Under: Hlavní strana, Osobní blog, Téma