Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Bushman Panoramic Gobi + rotátor Quick Click

Design: 100%

Ovládání: 93%

Kompaktnost: 100%

Kvalita konstrukce: 95%

Total Score 97%

Panoramatických hlav různých výrobců je na trhu nespočet. Kdo by neznal firmy jako Nodal Ninja, 360Precision nebo snad jednoho z nejlevnějších zástupců – Panosaurus. Dnes bych se ale rád zaměřil na nadějného výrobce z českých luhů a hájů s francouzskými kořeny. Jedná se o designově i funkčně velice povedené panoramatické hlavy Bushman Panoramic.

Která je nejlepší? Těžko říct, všechny totiž dělají vlastně to samé, jen některé trochu líp. Jedná se o krásnou ukázku toho, jak i navrhnout kus kovu s pojízdnou částí může být složité dílo! Jak se mi líbila panoramatická hlava Bushman Panoramic Gobi, tedy menší sestra Kalahari?

DSC_6943

Konstrukce a zpracování

Skladnost a váha je hlavní doménou Gobi, i proto je hmotnost jen 320g. S rozměry 170mm x 30mm x 30mm nezabere v batohu skoro žádné místo, nacpete ji dokonce i do větší kapsy od bundy. Jako ideální společník tak doplní každého sportovce na jeho toulkách.

Hlava se skládá ze čtyř hlavních oddělitelných částí (základní rameno, vertikální rameno, horizontální rameno, podložka na foťák) a v našem případě ještě rotátoru Quick Click. Vše je provedeno z eloxovaného hliníku obráběného na CNC stroji a zpracováno do posledního detailu. Spodní rameno má drážky, díky kterým vždy utrefíte pravý úhel pro vertikální rameno. To zase naopak potěší při měnění úhlu skrytými zarážkami. Nechybí ani vodováha.

DSC_6876

Hlava rozhodně při prvním použití nepůsobí zrovna bytelným dojmem. Do chvíle kdy na ni neumístíte svůj foťák a neutáhnete poslední šroubek jí asi nebudete moc věřit. Po pár fotkách se ale obavy ztratí. Po ergonomické stránce mohu vytknout jen otáčení vertikálního ramene na konci základního při focení NADIRu.

Pokud mi to situace dovolí (jednolitý podklad), často radši focení země vynechám a pak ji zaretušuji ve Photoshopu. Často s tím bývá méně starostí. Snažit se otočit s těžkým foťákem na „stopce“ která se zadrhává totiž není tak snadné, jak by se mohlo zdát. Přetrpíte-li to ale, hlava vám opravdu umožní vyfotit nadir prakticky bez chyby.

Produkt je proveden v černé barvě s červenými doplňky, přičemž pusobí velice profesionálním dojmem.

Quick Click rotátor

Mnoho panoramatických hlav za zdánlivě super cenu má jednu vážnou vadu. Neobsahují rotátor, tedy věc, kterou přichytíte na stativ a pomůže vám jednoduše otáčet s fotoaparátem (hlavou), aniž byste použili šroubovák. Co víc, dobrý rotátor vám i napoví o kolik stupňů jste se otočili.

Můj Quick Click rotátor má 18 pozic (udělá při otočení kliknutí), přičemž každá pozice hlavu jemně zafixuje. Vůle jde nastavit ručně dvěma šroubky. Součástí rotátoru je i redukce na větší/menší šroub stativu pro zachování co největší kompatibility. Při objednávce si můžete vybrat verzi s následujicím počtem zarážek – 4, 6, 8, 10, 12, 15, 18, 20.

DSC_6883

Kompatibilita s foťáky

Každého určitě napadne, že pokud je ona hlava tak malá, musí nutně nastat problém s většími fotoaparáty. A máte v podstatě pravdu, jen bych tělo fotoaparátu zaměnil za objektiv. Na webu výrobce se uvádí kompatibilita od Sony NEX7, přes Canon 5D až po Nikon D800. Dle mých zkušeností v pohodě umístíte Nikon D7200 + 10.5 mm f/2.8 DX AF Fish-eye, s větším manuálním objektivem Samyang 8 mm f/3.5, je už ale trochu problém. Zejména při otáčení pro focení pohledu směrem nahoru. Můžete tedy zvolit větší sestru Kalahari nebo se při koupi zaměříte na velikost objektivu.

DSC06184

Focení NADIR

Jak vyfotit zem na které stojí stativ je otázkou nejednoho začátečníka i profesionála. Pohodlné řešení totiž v podstatě neexistuje. Na co přišli v Bushman Panoramic?

Gobi i Kalahari jsou vybaveny drážkami, díky nimž můžete celé vertikální rameno jednoduše uvolnit, otočit o 180° a přesunout jej na samý konec základního ramene. Fotoaparát otočíte dolů aby zabíral zem. Celý stativ pak i s foťákem posunete tak, aby byl střed obrazu ve fotoaparátu přesně ve středu stativu. Tedy tam kde byl střed stativu před posunutím, musí být nyní střed čočky fotoaparátu. Se 180° fish-eye objektivem bude potřeba vyfotit fotky země dvě. Následně stativ „zamaskujete“ ve Photoshopu nebo přímo ve spojovacím programu a necháte fotky složit.

DSC06191

Obsah balení

K panoramatické hlavě je samozřejmě i příslušenství – zarážky, šroubky, imbusy a praktická brašna.

Specifikace

  • Hmotnost: 320g
  • Rozměry: 170 x 30 x 30 mm
  • Maximální nosnost 3,5 kg
  • Ideální pracovní váha 1,9 kg
  • Materiál: Eloxovaný hliník
  • Unikátní kalibrovaná drážka
  • Stupnice (mm, °)
  • Kalibrace rotátorů provedena leserem
  • Hliníkové ergonomické knobky s logem Bushman Panoramic mají speciální šroubovací zarážky proti vypadutí a ztrátě.
  • Základnové rameno má při ose rotátoru vestavěnou libelu pro precizní ustavení stativu.

Testovací fotografie

Aby byl test objektivní, musím vám ukázat samozřejmě i co se s touto hlavou a potřebným vybavením dá vyfotit. Animace níže zobrazuje, jak se s panoramatickou hlavou pracuje, jaké fotky jsem vyfotil, proces skládání a vše je završeno samotnou prohlídkou.

Použité vybavení: Bushman Panoramic Gobi, Nikon D7200, Nikon NIKKOR 10.5mm f/2.8 fisheye
Použité nastavení: f/9, ISO 100, 1/320s, zaostřeno na nekonečno ∞, JPG

output_Y1nAcu

Fotografie (vyfocené, zamaskované)9-shots-panoramabushman-panoramic-panorama-ntk-masked

 Výsledné panoramaDSC_7004-Panorama-small

Virtuální prohlídka

Proč si koupit hlavu a nevyrábět samosilně něco na koleni?

Utopíte svůj čas ve vytváření něčeho, co už ostatní vymysleli lépe, utopíte svůj čas i při focení a nakonec stejně když s něčím podobným přijdete ke klientům, nebudete působit důvěryhodně. Při rozhodování jestli vlastní nebo koupenou hlavu je potřeba brát také v potaz, že se bavíme o věci, na které bude záviset osud vašeho vybavení – v lepším případě za desetitísce. Při tomto uvědomění se nějaká tisícovka jeví jako drobné… Ke všemu máte zajištěnou podporu a náhradní díly.

No opravdu. Jsem student, peněz nemám na rozhazování a nejsem ani placen žádným výrobcem panoramatických hlav. Jedná se čistě o můj pohled na věc, také nevyrábím padáky, protože to neumím. Hádat se, že se z laického hledu jedná vlastně jen o velkou plachtu s pár provázky a batoh, je jak asi uznáte absolutně neadekvátní. Dle mého vám koupená hlava pomůže soustředit se jen a pouze na výsledek své práce – tedy focení.

DSC06181

Závěrem

Pokud bych si měl v tuto chvíli vybrat jinou panoramatickou hlavu než je Gobi, byla by to Kalahari. Snad jen na gigapanorama by mě ještě lákala nějaká motorizovaná. Gobi totiž uspokojí každého fotografa hledajícího kompaktní, lehké, skladné řešení problému s nepříjemnou paralaxou. Pro kompatibilitu s hlavami Manfrontto či Arca Swiss je možné zakoupit speciální destičku (Bushman Panoramic Xtension A/M) na foťák, kompatibilní s kolejnicemi jejich hlav. Nebudete proto muset při změně např. na kulovou hlavu měnit nástavec.

Doporučená cena je 3 790 Kč.

Written by:

Published on: 24.8.2015

Filled Under: Foto, recenze

, ,