Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Ideální fotoaparát na virtuální prohlídky

Pro potřeby virtuální prohlídky je nezbytné nafotit 360° ultraširoký obraz, takzvanou panorámu. V případě sofistikovanějších 360 x 180° prohlídek je nutné vyfotit i vrch a spodek scény. Výběr fotoaparátu a objektivu je klíčový. Určuje nám totiž, kolik fotek budeme muset vyfotit a jaké rozlišení výsledná fotka bude mít.

panorama-shots

9 zamaskovaných snímků na jednu panoramatickou 360×180° fotku

Fotit můžete v podstatě s čímkoliv, jen s teleobjektivem necháte na focení celý den, kdežto s rybím okem zvládnete to samé za pár minut. Právě ona kombinace s rybím okem, nebo ultraširokým objektivem se využívá nejčastěji, díky dostatečné kvality pro většinu projekcí a zároveň rychlosti zpracování.

Výběr fotoaparátu, na megapixelech záleží

6, 12, 16 nebo 24 megapixelů? Pro účely publikace fotky na internetu je i 6 zbytečný luxus, u prohlídek se ale každý pixel navíc hodí k přibližování ve výsledném díle.

Na 24 Mpx čipu, při focení na 8 fotek a rybím okem, má výsledná panoramatická fotka rozlišení zhruba 14488 × 7244 px. Jen pro zajímavost, tu byste si mohli vytisknout na papír o velikosti 122.67 x 61.33 cm, při 300 ppi (bodech na palec).

mpx

Použijeme-li ale pouze 16 Mpx čip, už je obrázek o 34 % menší, tedy pouze 11812 x 5906. Při 12 Mpx bude situace opět o něco horší. Větší rozlišení vám tedy umožní vytvářet podrobnější podklady, ve kterých si uživatelé budou moci následně i zoomovat. To vše, aniž byste snížili zorný úhel, tudíž zvýšili počet fotek.

Zrcadlovka, bezzrcadlovka, nebo klasický kompakt?

Jak už bylo řečeno, zas tak na tom nezáleží. Z praxe se ale určitě vyplatí pracovat alespoň s foťákem, který vám umožní nastavit plně manuální režim. Tedy clonu, čas, ISO i ostření si budete ovládat sami.

Plánujete-li fotit prohlídky v nějakém rozumném čase, budete potřebovat fotoaparát s výměnnými objektivy. Zrcadlovky i bezzrcadlovky mají své výhody i nevýhody, panoramatická fotografie není nijak náročná na rychlost sekvenčního snímání, časté přenastavování clony ani citlivosti. Vyberte si tedy podle vašich ostatních oblíbených žánrů. Hlavně se ale ujistěte, že pro zvolené tělo bude existovat ideálně 180° fish-eye objektiv nebo minimálně opravdu hodně širokoúhlý.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nikon D7200, Sony A77 ii, Pentax K-5, Canon EOS 6D, Sony NEX 7 

Full-frame vs APS-C

Výběr čipu nám toho určuje opravdu hodně. Vše vychází z obecně známých jevů, tedy jen pro zopakování. Pořízení fotoaparátu s FF čipem vyjde mnohem dráž. K využití plného potenciálu budete potřebovat ideálně full-frame objektivy, stabilnější stativ, možná robustnější panoramatickou hlavu. Co z toho vyplývá? Ano… také větší batoh.

A výhody? Podpoří vás při focení v opravdu složitých podmínkách, kdy potřebujete krátké expoziční časy, světla ale nemáte na zbyt. Přirozeně v kavárnách nebo chcete-li třeba prohlídku v podvečer s ostrými chodícími lidmi. Fotoaparáty s Full-frame čipy mají nezřídka i více megapixelů – Nikon D800 (36 Mpx), Sony A7r II (42 Mpx), Canon 5Ds (50,6 Mpx), …

RAW nebo JPG?

Možnost pracovat s RAWem má své výhody, stejně tak focení do 3 expozic (bracketing). Výsledek bude stejný, za vysoce komplikovaných světelných podmínek bracketingem lepší. Já osobně jsem většinu svých prohlídek fotil na jednu expozici do RAWu. Nemotá se vám pak tolik fotek na disku, je s tím daleko přehlednější manipulace, nemusíte skládat 3 panoramata o různých expozicích do jednoho výsledného atd. Stále vám zůstává možnost výborné editace. počítejte ale s potřebou výkonného PC. Takové panorama z 10 snímů v RAWu může mít i více než 1 GB!

exposure

Funkce, které se hodí

Při focení netradičních virtuálních prohlídek se můžete relativně snadno dostat do poměrně krkolomných situací. Focení nízko při zemi nebo naopak ve velké výšce, v obou případech oceníte výklopný displej.

Všechny fotky budete určitě fotit na plně manuální režim, moc se mi proto líbí funkce živého náhledu z bezzrcadlovek, kdy vidíte v podstatě přímo fotku, kterou potom dostanete. Do obrazu na displeji se promítá změna času, clony, ISO, prostě vše. Fajn je i funkce zebry co ukazuje přepaly a virtuální vodováha.

DSC_6988

Ukázka funkce Zebra, Focus Peaking, Live View.

Zmínka o podpoře bezdrátové spouště bude možná znít v odborných kruzích trochu divně, u levnějších foťáků se ale ani zdaleka nejedná o samozřejmost! Suplovat bezdrátovou spoušť můžete časovačem či aplikací do mobilu.

Specializované fotoaparáty

Těm se ve svém seriálu věnovat nebudu, jen vám chci ukázat, že i taková zařízení existují a vyfocení prohlídek je s nimi otázkou stisku jednoho tlačítka. Inspirací může být projekt Panono, Ricoh Theta M15 a další. Svoji vlastní kouli si můžete s trohou zručnosti vyrobit i z několika akčních kamer GoPro (FULLVISION6)…

625x465_1944700_6983891_1429739983


Fotografie, virtuální prohlídky a veškeré podklady jsou majetkem NTK. Pro případné svolení s využitím pro účely třetí strany je nutný souhlas majitele práv (NTK). Jakožto autor fotografií mám právo na jejich využití z důvodu propagace mé práce, tedy i na tomto blogu. Vše je podloženo platnou smlouvou. Děkuji za pochopení.

Written by:

Published on: 31.8.2015

Filled Under: Foto, Hlavní strana, návody