Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Logitech MX Master – krysa za všechny prachy

Vzhled: 100%

Konstrukce: 98%

Tlačítka: 95%

Hmotnost: 90%

Rozměry: 95%

Software: 90%

Total Score 95%

Mají ji populární YouTubeři, programátoři i byznysmeni. Neurazí Applistu ani Windowsáka. Navázat na extrémně populární myšítko MX Performance jednoduše nemohlo být jednoduché. I tak se však společnost Logitech odvážila s velkou pompou uvést nástupce – MX Master. Model, který spojuje všechny, jež svým výkonem (performance) už dosáhli na mistry (master), spojí mimo jiné i 3 různá zařízení. Přiznám se, dělal jsem si na ni zálusk opravdu dlouho, takže pojďme společně dojít k verdiktu, jestli stojí za to!

Snímání (Darkfield Laser Tracking)

Určitě znáte z klasických myší, že ne vždy všude fungují. Technologie Darkfield Laser Tracking o sobě tvrdí, že funguje všude. Za využití nejdrobnějších možných detailů vytvoří mikro-mapu povrhu, díky které dosáhne vyšší přesnosti na více površích, dokonce i skle.

Myšoval jsem po okně, na lednici, v lednici, po skleněných dveřích, kožené sedačce, polštáři, časopise, na indukční varné desce,… Samozřejmě i na stole. Všude 100% úspěch.

logitech-mx-master

Pro většinu uživatelů dostatečná citlivost 1600 DPI, může být nepříjemnou překážkou profesionálnímu uživateli, jež využívá vícero monitorů. Moje osobní oblíbená konfigurace je právě 1600/600 DPI s nastaveným tlačítkem nad kolečkem pro přepínání.

Specifikace

  • Určení: Aktivní uživatel hledající komfort a přizpůsobení
  • Rozhraní: Bezdrátová (USB/Bluetooth)
  • Technologie: Laserová
  • Maximální citlivost: 1 600 DPI
  • Minimální citlivost: 400 DPI
  • Šířka: 85,7 mm (8,57 cm)
  • Hloubka: 126 mm (12,6 cm)
  • Výška: 48,4 mm (4,84 cm)
  • Hmotnost: 145 g
  • Zabudovaná baterie
  • Maximální dosah: 10 m

Design

Jako u všech prémiových zařízení, se ani za tohle myšítko nebudete muset stydět. Bohužel zklamu všechny metalisty, všude je jen plast, dokonce i bronzové části jsou jen plastové. Kov nalezneme až na otočných kolečkách. Velice efektními, zároveň však příjemnými, se dají nazvat ergonomicky tvarované pogumované části gripu.

logitech-mx-master-box

 

Ergonomie

Logitech se chlubí tím, že forma pro myš byla vyrobena podle otisku skutečné ruky. To by mě pak teda zajímalo, podle čeho vytvářeli celá desetiletí všechny ty ostatní myši… Naopak oproti herním myším zamrzí nemožnost jakéhokoliv individuálního přizpůsobení. Pro moji velkou ruku je v pohodě, na ženu by ale mohla být moc velká a těžká.

Rozhodně nejsem žádný nenáročný uživatel, mou ex byla herní Logitech G9x. Úchop je dost podobný, jen je MX Master jakožto bezdrátovka přece jenom v ruce znatelně těžší.

Připojení

Existují hned 2 možnosti, jak svou MX Master k zařízení připojit.

  1. Unifying receiver
  2. Bluetooth

První zmíněný je malý adaptér do USB, díky kterému můžete připojit hned několik kompatibilních bezdrátových zařízení od Logitechu, aniž byste museli zaplnit další USB port.

DSC08550

Cesta Bluetooth bude určitě příjemná majitelům Jablečných MacBooků a iPadů. Tam totiž dosud kralovala Magic Mouse, myš pro občasné použití – jak jí s radostí říkám. Vždycky když ji držím, tak z ní dostanu křeč do ruky a bez přepínání DPI by se mi jen těžko pracovalo.

USB využijete při nabíjení. Stačí ale jedno kafe a svou MX master budete mít díky rychlému nabíjení připravenou na celý pracovní den (6 hodin).

Nabíjení

Jak už bylo uvedeno, nabíjení je snadné. Stačí myš propojit mikro USB kabelem s počítačem. Při úplném nabití myš vydrží až 40 dní. Dostatek energie pro používání myši celý den získáte již po 4 minutách nabíjení. O stavu baterie vás upozorní indikátor v tlačítku na horní straně myši. Myš se dá samozřejmě používat i během nabíjení.

logitech-mx-master-charging

 

Rolovací kolečko s automatickou adaptací rychlosti

Projíždění dlouhých dokumentů je pěkná otrava, ne však se sofistikovaným kolečkem téhle myši. To totiž samo pozná když točíte s velkou rychlostí a přepne se do režimu bez odporu. Po zastavení se opět pohybujete pomocí kroků. Pokud by se vám ale kolečko bez citelných kroků zalíbilo, lze nastavit takové chování nastálo.

DSC08530

Nastavitelná tlačítka

Tlačítek pro vlastní přizpůsobení je celkem pět. Jedná se o „prostřední klik“ (zmáčknutí kolečka), tlačítko nad kolečkem sloužící defaultně pro přepínaní režimu skrolování, dvě tlačítka vedle kolečka pro horizontální skrolování a nakonec poslední ukryté v opěrce palce.

Logitech-options-00002

Možností co si nastavit je nepřeberné množství, proto jen ve zkratce:

  • gesta, obracení směru směr posunu, změna DPI, přepínání aplikací, přepínání mezi aplikacemi v režimu celé obrazovky, přibližování a oddalování náhledu, regulace hlasitosti, jas obrazovky, pořizování screenshotů (Mac), zobrazení/skyrtí upozornění, vyledávání, otevření prohlížeče, otevření programu/souboru/složky, play/pause, launchpad (MAC), mission control (MAC), vpřed, zpět, ztišit, …

Všechny zmíněné vychytávky si můžete vyklikat v programu Logitech Options. K velkému zklamání se mi stále ještě nepodařilo přinutit myš aby mi uvařila kafe… :/

logitech-mx-master-buttons

 

Problémy na OSX

Jen málo která myš na konkuruje u Maců Apple Magic Mouse tak moc jako MX Master. Díky podpoře Bluetooth je vlastně jedinou opravdu kvalitní bezdrátovou alternativou. Ultrabooky rozhodně nemají USB portů nazbyt a každé využití Bluetooth se vítá s otevřenou náručí. Jenže tenhle skvělý nápad v Logitechu úplně nedotáhli do konce. Myš nevydrží připojená když Mac vypnete, přičemž se sama po určité době odpojí. Osobně se mi ale po chvilce zkoušení povedlo ji zpět připojit jednoduchým popřepínáním tlačítek pro změnu zařízení. Třeba vám to taky zabere.

logitech-mx-master-mac-osx

Závěr

Hledáteli do své kanceláře fajn bezdrátovou krysu, u které nebudete muset řešit baterie, vydrží dlouho nabitá, nabídne chytré funkce, bude všude fungovat a dobře se držet, nebál bych onu nemalou sumu investovat. Vezmeme-li v potaz, že tyto drahé myši od Logitechu jsou opravdu držáky na celý život, za pár let na tom ještě vyděláte…

Lidem s menší rukou bych doporučil si ji první vyzkoušet. Mekařům zase připravit si nervy na neustálé spojování. I tak se neubráním dát této myši své doporučení a to zejména z důvodu velice malé konkurence v podobném segmentu. Najít jinou solidní výkonnou bezdrátovou myš (ještě s připojením přes Bluetooth) je čirá utopie.

logitech-mx-master-left

 

Co bych si přál u nástupce?

I když je přehnané mluvit teď o nástupci a nedělám si ani iluze, že moje žvásty bude někdo číst, rád bych udělil Logitechu pár tipů do budoucna. Od Logitech (MX PhD) bych očekával: větší citlivost, stabilnější připojení s Mac OSX, snížení hmotnosti, vrácení luxusnějších materiálů (kov).

Vývoj ceny

Graf ceny produktu Logitech MX Master Wireless Mouse poskytuje server Heureka.cz

Written by:

Published on: 5.1.2016

Filled Under: recenze

, ,