Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Přední výrobci zrcadlovek dali 4K zelenou

me2Uběhly sotva dva měsíce z nového roku a už vidíme, že letošek bude naprosto klíčový pro sféru profesionálních i amatérských kameramanů. 4K je prostě v kurzu!

Víte, když jsem si v roce 2015 kupoval novou zrcadlovku, poohlížel jsem se stejně jako mnoho dalších po nějaké, která by uměla natáčet do 4K. Na trhu byl Panasonic GH4 s m4/3 čipem, Samsung NX1 a potom Sony A7s, ke které jste ale potřebovali externí rekordér. Jednoduše, buď jste měli foťák na focení, natáčení, nebo jste k němu neměli skla (objektivy). Upřednostnil jsem focení, 4K muselo ustoupit.

Novinky od Nikonu, Canonu i Sony

Giganti mezi prodejci fotoaparátů Nikon a Canon se z mého pohledu chovají doslova jako Apple. Dívají se, co menší, dynamičtější firmy dělají, počkají pár let a pak se tváří, jakoby danou věc vymysleli. Ale co, buďme rádi.

Nikon před nedávnem představil očekávanou Full-Frame zrcadlovkou D5, nicméně spolu s ní i high-end APS-C Nikon D500, jež umožňuje nahrávat plnohodnotná 4K videa o délce záznamu až 30 minut. Aby toho nebylo málo, pomocí KeyMisson 360 definoval kategorii 360×180° 4K akčních videí.

Canon se samozřejmě představení nejvyššího modelu Nikonu okamžitě opětoval svým specializovaným EOS 1D C. Kdo ví, co přinese nástupce 6D Mark či 7D Mark II.

Sony vidí budoucnost v bezzrcadlovkách, proto se snaží tlakem na cenu hnát toto odvětví dopředu. Nový počin Sony A6300 je toho jasným důkazem. Ve své kategorii si drží hned několik důležitých nej. Uživatelé si bezpochyby okamžitě zamilují funkci zebry, focus-peaking, i u tak malého těla vstup pro externí mikrofon, nebo široký dynamický rozsah (14 EV). Cena byla stanovena na 34 – 38 tisíc korun v závislosti na objektivu.

4K je správný směr

Samozřejmě, vyšší rozlišení přináší vyšší nároky na velikost souborů, více zatíží síť, potřebuje rychlejší karty. Stačí-li vám FullHD, není problém. Pouhým downsamplováním ze 4K na FullHD lze navíc zlepšit celkovou kvalitu záznamu. To je i důvod, proč do 4K natáčí i chytré telefony, jednoduše pak působí obraz i při FullHD ostřejší. Zatímco fotka vystřižená z FullHD videa měla rozlišení 2 Mpx, u 4K už se bavíme o mnohem použitelnější 8 MPx fotce.

Výmluva, že dosud nejsou dostupné monitory za přijatelnou cenu, je naprosto bezpředmětná. 4K zvládne i chytrý telefon Sony Xperia Z5 Premium, pro 5K rozlišení Apple 27″ iMac je 4K dokonce málo. Navíc díky většímu množství dat poznáte rozdíl i na normálních monitorech. Není na co čekat, natáčejte do 4K, abyste si to v budoucnu při nedělní chvilce promítání vzpomínek nevyčítali.

Written by:

Published on: 10.2.2016

Filled Under: Foto, Hlavní strana, Téma

, , ,