Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Bezdrátová nabíječka IKEA NORDMÄRKE

Total Score 90%

Bezdrátové nabíječky jsou novodobými docky pro telefony. Většina z nich vypadá nevzhledně, pak je tady systém NORDMÄRKE od IKEA, za který se stydět nemusíte. Zároveň to bude ta nejjednodušší věc, kterou jste kdy z IKEA skládali. Není s ní totiž potřeba dělat vůbec nic.

bezdratove-nabijeni-2

Aby váš telefon spolupracoval s touto nabíječkou, musí podporovat bezdrátové nabíjení o rozšířeném standardu Qi. Třeba nejnovější Apple iPhone (v době psaní recenze iP6S) se bezdrátově nabíjet neumí, existuje na něj však kryt VITAHULT, který ho bezdrátové nabíjení naučí. Jenže to samozřejmě znamená sundat váš krásný (pravděpodobně) kryt ve jménu praktičnosti. Tady mám značné obavy, ale je to problém Apple, ne IKEA samozřejmě. Navíc na internetu jsou dostupné i bezdrátové nabíjecí recievery, které schováte pod kryt.

Krátký videopohled (tl;dr)

Celý produkt se skládá z dřevěné podložky a nabíjecího adaptéru. Uprostřed se nachází plastová placka se symbolem křížku, na kterou svůj telefon umístíte. Celkově je produkt dobře zpracován, protože jsem ale perfekcionalista, mám tady pár výtek. Adaptér pro nabíjení by mohl být svými rozměry menší a nabíječka by mohla být nižší. Jinak je ale IKEA NORDMÄRKE povedený produkt za atraktivní cenu. V nabídce je možné si vybrat ze dvou barevných provedení, kromě světlé břízy, která by se těžko kombinovala v tmavých interiérech, je k dispozici i kompletně bílé provedení.

bezdratove-nabijeni-1

Jak to funguje? Bezdrátovou nabíječku jednoduše rozbalíte, položíte na stůl, připojíte do zásuvky a můžete nabíjet. Většina současných high-end smartphonů podporuje bezdrátové nabíjení, stačí je tedy položit na střed nabíječky se znakem ( + ) a začnou se samy nabíjet.

Mohlo by vás zajímat: Bezdrátové nabíjení způsobuje závislost!

Nikde není potřeba v nastavení nic spouštět, prostě jen položte. Magie, viďte?! Pozor si musíte dávat jen na vystouplou čočku fotoaparátu a přesné umístění telefonu na podložku. Chce to totiž trochu cviku. Díky nedostatečnému kontaktu by se mobil nemusel začít nabíjet. Druhý telefon dále můžete připojit do chytře schované USB zdířky v přední straně podložky.

bezdratove-nabijeni-3

Pokud nemáte takové štěstí a vlastníte Apple iPhone nebo nějaký starší Samsung Galaxy S, stále ještě bez funkce bezdrátového nabíjení, budete si muset pořídit speciální obal. Jejich cena se v IKEA v současnosti pohybuje od 349 do 649 Kč.

Kryt Samsung

Kryt iPhone

Menší efektivita

Při přenosu energie indukcí se projeví v pomalejším nabíjení. Zatímco normálně zabere nabití mému Samsungu Galaxy S6 Edge+ rychlonabíječkou přesně 1 hodinu a 18 minut, bezdrátem se vyšplhá na hodiny 3. Jenže, je tady jeden důvod, proč si bezdrátovou nabíječku koupit. Donutí vás odkládat si telefon poctivě na jedno místo.

bezdratove-nabijeni-4

Bezdrátové nabíječky NORDMÄRKE existují 2 druhy, jedna je pro nabíjení jednoho přístroje, druhá pak nabije zařízení 3. Vetší variantu oceníte pro rodinu nebo když přijdou přátelé. Cena menšího modelu je 899 Kč, trojnabíječka pak vyjde na 1790 Kč. Další bezdrátové nabíječky pak můžete najít schovány v dalších produktech, například v lampičce na stůl nebo si bezdrátový modul zabudovat přímo do vyříznuté díry ve desce. Všechny zmíněné produkty najdete v oddělení elektra IKEA.

Klady

  • jednoduchost použití
  • stejný systém lze použít v rámci celého bytu
  • na stole vám zmizí jeden viditelný kabel
  • design

Zápory

  • pomalé nabíjení
  • velký adaptér

Written by:

Published on: 28.6.2016

Filled Under: Hlavní strana, mobil, vychytávky