Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

9 tipů jak zálohovat, abyste nepřišli o fotky z dovolené

Přijedete z dovolené, ukážete své fotky “byl jsem tu” a selfíčka rodině. Ty nejlepší, jste už možná stihli nasdílet i na sociální sítě. Po tomhle kolečku, ale většinou zůstanou fotky ležet na paměťové kartě a člověk je objeví, až když jede na další dovolenou.

Pokud jezdíte často, nebudete mít kam nové fotky nafotit. Jste-li sváteční dovolenkář, nemusí už karta fungovat vůbec. Proto je tady následujícíh 9 tipů, jak nepřijít o své fotky.

 

1. Při zálohování fotek nespoléhejte na sociální sítě

Facebook, Instagram a další jsou známé svou silnou kompresí a snižováním rozlišení fotky. Originální soubory mějte tedy vždy uložené stranou na svém počítači nebo externím disku.

2. Mažte fotky, které za to nestojí

Vím, je to těžké, vybrat si z té série 30 stejných, výjimečně kvalitních fotek tu nejlepší, ale zkuste to. Ulehčíte své kartě, zjednodušíte si život, vytříbíte vzpomínky a publikum při prezentaci nebude kontrolovat hodiny, kdy už to skončí.

3. Fotky řaďte do složek jasné struktury

Zbavit se nepříjemné úlohy vybírání jména složky a pojmenovat ji „Nová Složka 321231″ je lákavé. Proč začínat s řádem, když doposud v tom žádný řád nebyl? Prostě to zkuste, protože možná jinak už své vzpomínky v budoucnu nikdy nedohledáte. Fotky se vyplatí ukládat do složek podle témat a roků. Příklad: složka “2017” a v ní složka “Praděd na kole“.

4. Neuchovávejte fotky jen na paměťových kartách

Jak už bylo v úvodu řečeno, paměťové karty nejsou spolehlivé médium. Ostatně i proto mají profesionální fotoaparáty sloty na 2 paměťové karty, přičemž na tu druhou se dělá okamžitě záloha. Snad ani na ruce nespočítám počet SD karet, které mi z ničeho nic odešly. Jakmile je to jen možné, přehrajte fotky na svůj počítač, externí disk nebo do cloudu.

5. Zálohujte fotky i ze smartphonu

Klasickým nešvarem je i stažení si fotek z paměťové karty, ale nechání momentek z mobilu ladem. Telefon může odejít stejně snadno jako počítač, možná ještě snáze, protože ho máte stále u sebe a tím se zvyšuje pravděpodobnost, že vám spadne na zem, do záchodu, nebo že vám ho někdo ukradne. Ideální je nastavit si automatické zálohy do cloudu.

6. Používejte externí disk nebo NAS

Externí disk není žádné exotické zboží, jedná se o spotřební elektroniku s cenami začínajícími už od 1000 korun. Třeba na Toshiba Canvio Alu s kapacitou 2 TB, který stojí 2 800 Kč, uložíte přibližně 500 tisíc fotografií. To za ten klid v duši opravdu stojí.

7. Důležitá data ukládejte duplicitně

Na pevné úložiště a do cloudu – ať je úložný systém jakkoli technicky vyspělý, může selhat. I o ta nejlépe zálohovaná data, můžete přijít při živelné pohromě nebo krádeži. Záloha jen na jednom fyzickém místě není stoprocentní.

8. Chraňte pevné disky před otřesy

Mechanika nejpoužívanějšího zálohovacího zařízení, klasického pevného disku, je velmi jemná. Pokud máte externí disk připojen k počítači a probíhá čtení nebo zápis dat, chraňte ho před většími otřesy. Další možností je zvolit SSD disk, ten je ale zejména při větších kapacitách stále ještě poměrně drahým špásem.

9. Vždy mějte u sebe jednu SD kartu navíc

V případě, že se vám na cestách jedna pokazí nebo zaplní, nebudete muset mazat vzpomínky, které by pro vás třeba byly opravdu cenné. Nebo v případě poruchy budete mít fotky alespoň nějaké.

Přečtěte si recenze na některý z těchto externích disků:

Written by:

Published on: 1.5.2017

Filled Under: novinky

, , ,