Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Víte odkud přišla výchozí tapeta z Windows XP?

Jednou z nejslavnějších tapet je rozhodně ta z Windows XP. Obrázek znázorňující nádherný výhled mezi zelenými kopci a až neuvěřitelně modrým nebem je pravděpodobně jeden z nejzobrazovanějších obrázků všech dob. Jen si zkuste napsat do vyhledávání obrázku na Google slovíčko „Bliss“ (anglický název tapety). Ano, na prvním místě je právě tapeta z Windows XP. Na českých Windows tuto tapetu najdete pod pojmenováním Nebe.

Je až neuvěřitelné, jak tato fotka mohla být vyfocena. Zřejmě jí ale hodně pomohli také grafické programy.

Fotku pořídil Americký fotogram Charles O´Rear. Ač se plno lidí přelo jestli je tato fotka pořízena v Irsku, či snad dokonce v Holandsku, tak nikdo neměl pravdu. Skutečným místem pořízení fotky je totiž Californie. Abych byl přesný tak v kraji Sonoma.

Snímek byl vyfocen v roce 1996, jen pár let před tím, než byl Windows XP spuštěn a oblast byla přeměněna na vinici. Fotka vyfocená o 10 let později na přesně stejném místě kde se fotil Bliss a ukazuje neuspokojivé, ponuré prostředí :

Kolik O´Rear dostal za vyfocení jedné z nejznámějších fotek jsme se nedozvěděli, protože v odhalení mu brání dohoda o nezveřejnění této částky. Ovšem podle spekulací byla částka mimořádná.

Foto je pořízeno fotoaparátem středního formátu. Nejpřekvapivější fakt je ten, který tvrdí O´Rear a to, že s obrázkem nebylo nijak digitálně manipulováno.

Ať tak či onak, dnešní realita je daleko od idylického obrazu, který opustil Windows s příchodem Windows Vista.

JW Van Wessel našel přesné souřadnice místa, a díky Google Street View se můžete „pokochat“ výhledem na plochu tak, jak vypadá dnes. Přiznejme si, není to žádná nádhera…

Pohled na místo, kde kdysi byla svěží zeleň:

V blízkosti úchvatných kopců je poměrně frekventovaná cesta…

Druhá strana přes cestu poté patří vinicím:

A jak že se můžete podívat i vy na místo, kde byl pořízen jeden z nejznámějších obrázků vůbec? Ne.. nepotřebujete k tomu letadlo ani spousty peněz. Stačí si otevřít Mapy Google a do vyhledávání zadat souřadnice 38.248966, -122.410269 tak, jak to vidíte na obrázku:

Hlavní informace byly použity ze stránky TheNextWeb 

Written by:

Published on: 28.8.2011

Filled Under: Hlavní strana, novinky, vychytávky