Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Jak jsem přešel s daty do cloudu

Je to asi 14 dní, co jsem se rozhodl dát si všechna svá data do internetových úložišť, cloudů. V tomto článku bych se s Vámi chtěl podělit o své pocity, dojmy, okořenit to nějakou tou radou a doporučením.

První jsem se rozhodoval, jaké řešení využít, jestli vše nahrát na jedno úložiště, nebo využít některých sofistikovanějších nástrojů a aplikací. Nakonec padl výběr na tyto 4 služby: Music Google – hudba, Picasa – foto, Google Docs – formuláře, texty, Dropbox – ostatní data. Samozřejmě mám také zálohy na svém externím HDD.

Hudba

Začneme třeba hudbou. Z na první pohled jednoduché věci (vybrat složky a začít uploadovat) se stal větší problém než by se mohlo zdát. Jde o to, že každá písnička má nějaké svoje tzv. tagy (Název, Interpret, Datum vydání,…) a ty musí být perfektně vyplněny, jinak máte problém. To, že máte hudbu přehledně roztříděnou ve složkách na PC proto ještě neznamená, že se tak nahraje a zobrazí i v Google Music.
Pro editaci tagů jsem využil free program Mp3tag, kterým se dají nastavovat popisy ručně. Kombinoval jsem jej ale i s Winampem, který umí hudbu detekovat a následně popsat automaticky.
V tomto případě to chce rychlé připojení. Pokud nemáte rychlost nahrávání alespoň 2Mbps, nebo alespoň přístup k ní (práce, škola,…) tak se na nahrávání hudby vykašlete.
Já mám na Music Google momentálně kolem 1000 písniček a vše funguje jak má. Maximum je 20 000 písniček. Prozatím je tato služba zdarma. Jen co jsem tam nahrál písničky, okamžitě jsem si na tu volnost zvykl a hudbu z disku už nepouštím. Oficiálně je zatím jen pro Ameriku.

Fotky

Jako další v pořadí byly fotky. Znáte to, každá fotka na jiném počítači, nikdo ani pořádně neví co vlastně za fotky má a když ví, tak je není schopný najít. Proto jsem se rozhodl sjednotit si galerii na jedno místo. První jsem přemýšlel o koupi síťového disku, ale nakonec jsem se rozhodl pro něco sofistikovanějšího. Je tím Picasa. Nově můžete nahrát neomezené množství fotek do velikosti 2048×2048 px.  Na prohlížení fotek tato velikost bohatě stačí a originály můžete mít stále na externím disku někde odložené. Mezi další výhody je i označování lidí, předmětů na obrázku. Chcete-li poté vyhledat něčí fotky, jednoduše jen kliknete na jeho jméno a Picasa vám je všechny ukáže. Proto bych doporučil řadit alba v Picase pomocí data vytvoření složky, popřípadě vyfocení snímků. Zmenšit hromadně fotky můžete pomocí Photoshopu nebo freeware záležitosti PIXresizer (http://www.pcdays.cz/2011/08/18/hromadna-zmena-velikosti-fotek/).
Jak máte vše nahrané, můžete nasdílet alba všem v rodině a hned bude lepší přístup k fotkám. Navíc se fotky dají okamžitě jednoduše upravovat nebo sdílet na Google Plus. Fotky můžete nahrát i větší, ale bude se vám odebírat limit (v základu 1GB volného místa). Ten jde navýšit až na desítky GB, ale za poplatek.

Google Docs

Proč jsem se rozhodl právě pro Google Docs namísto online Office od Microsoftu? Jednoduše proto, protože používám Gmail, Google plus, picasu, music, analytics, na mobilu Android,… a další emailová adresa by mi akorát zkazila celý systém který momentálně mám (co možná nejvíce toho získat jedním přihlašovacím jménem).
Docs ale nepoužívám pro psaní dokumentů nebo vytváření prezentací. Mám jej pouze pro zálohu. Normálně píšu v Office 2010 kde mám plugin Google Cloud Connect. Při každém uložení dokumentu (CTRL + S) se mi automaticky synchronizuje s GDocs a když si pravidelně ukládáte dokument, není proto prakticky šance, že by se vám data ztratila třeba při pokažení počítače. Zůstanou vám na GDocs a vy si je pak jednoduše stáhnete.

Dropbox

U mě plní Dropbox místa, kam odkládám věci které se jinam uložit nedají. To znamená různé malé užitečné prográmky, soubory, zálohy projektů atd. Můžete si jej zařídit třeba zde: http://db.tt/LlMzLlDk

Zatím mám nahráno asi 60% věcí které bych v těchto službách chtěl mít, ale brzdí mě trochu rychlost připojení v mém bydlišti, a také náročnost na přípravu všech dat. Chci je mít roztříděné tak, abych se v nich vyznal a měl je pěkně pohromadě a ne „bordel“ jak doposud, kde po měsíci nevím co kde mám. Zatím se mi to daří, tak držte palce a snad vám mé rady, tipy a zkušenosti byly k něčemu dobré. Na jakékoliv otázky rád odpovím, ptejte se v komentářích.

Možné alternativy:

  • Google Docs – Online Office
  • Picasa – Flickr, SkyDrive
  • Dropbox – Skydrive, Minus.com
  • Music Google – nemá alternativu, možná jen last FM nebo musicjet které ale pracují na jiném principu, hudbu nenahráváte, ale platíte si přístup k hudbě která je již na internetu nahraná

Written by:

Published on: 22.10.2011

Filled Under: Hlavní strana, vychytávky