Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Zabíjení procesů a sledování systému

Ať už potřebujete zavřít neaktivní proces, nebo zobrazit informace o počítači, Ubuntu Vám poskytne jednoduchý nástroj pro sledování systému. Jde spustit přes grafické prostředí, ale i přes terminál. My si ukážeme obě možnosti.

Sledování systému v grafickém prostředí

Hlavní menu (dash) -> správa systému

Otevře se vám sledování systému s otevřenou záložkou Systém. V této záložce můžete vidět základní informace o systému. Dozvědět se můžete něco o svém Ubuntu, hardwaru a stavu systému.

V další kartě „Procesy“ už můžeme vidět v topu průměry zátěže. V tabulce pak máme název procesu, stav (běží/spí), %CPU (využití procesoru), priorita, ID procesu (jedinečné ID, podle kterého se proces identifikuje), paměť (kolik paměti aplikace zabírá a v poslední kartě se nachází kanál čekání.

Pravým kliknutím vyvoláme nabídku:

  • Zastavit a Pokračovat proces – umožní zastavit daný proces, který jakoby „zamrzne“. Takto můžete pozastavit proces, který sám o sobě pozastavení neumožňuje, a poté jej znovu rozběhnout. Pozor ovšem, ať si nepozastavíte nějaký důležitý proces nutný pro práci prostředí.
  • Ukončit proces – ukončí daný program, jako byste ho zavřeli křížkem na jeho horní liště
  • Zabít proces – okamžitě zabije daný proces, a nedá mu možnost nijak se korektně ukončit. Toto lze použít pro „zamrzlé“ procesy, které nereagují na výzvy o ukončení.
  • Změnit prioritu – umožní vám změnit prioritu procesu. Proces s vyšší prioritou má přednost ve využití procesoru a může předbíhat procesy s prioritou nižší. Naopak snížení priority se může hodit, pokud máte puštěný proces masivně využívající procesor, na který nespěcháte (např. něco počítá), ale příliš se vám zpomalily ostatní programy a špatně se s nimi pracuje. Pouze správce systému může zvyšovat prioritu procesů.

Nastavení priority se může na první pohled zdát mírně nelogické. Priorita může „nabývat“ hodnot od -20 do 20, přičemž -20 znamená nejvyšší prioritu a 20 nejnižší.

  • Otevřené soubory – zobrazí seznam souborů, které daný proces aktuálně používá
V další záložce „Zdroje“ Můžeme vidět  využití procesoru, paměti a využití sítě.
V poslední záložce „Souborové systémy“ můžeme vidět připojené souborové systémy (CD, Flash paměti, HDD, atd.). Vidíte zde i jednoduché statistiky. Bohužel správce systému nevidí oddíl s nainstalovanými Windows.

Sledování systému přes Terminál

Pokud nemáte rádi grafické prostředí, nebo radši děláte v Terminálu, či chcete jenom vypadat „cool“, můžete použít správce systému v Terminálu.

Pokud chcete spouštět správce systému pomocí klávesové zkratky ctrl+alt+del, spusťte terminál a vepište do něj:

gconftool-2 -t str --set /apps/gnome_settings_daemon/keybindings/power "" gconftool-2 -t str --set

/apps/metacity/global_keybindings/run_command_9 "<Control><Alt>Delete" gconftool-2 -t str --set

/apps/metacity/keybinding_commands/command_9 "gnome-system-monitor"

Pokud nechcete, spusťte terminál (klávesovou zkratkou CTRL+ALT+T)
  • Pro sledování procesoru, procesů a paměti můžete využít příkaz ps a top.
  • Pro zabití procesu můžete využít příkazy killpkill a killall.
  • Pro sledování paměti můžete využít příkaz free.
  • Pro sledování souborových systémů můžete využít příkaz df.
    • Jako velice příjemnou náhradu příkazu top můžete využít nástroj htop. Stačí si nainstalovat balík htophtop umožňuje posunování textu, barevné odlišení, jednoduché řazení sloupců, změnu priority a jednoduché zabití vybraného procesu. (jednoduše v centru softwaru zadejte htop a nainstalujte:

      Ukázka htop v praxi po nainstalování:

      Nyní je už jen na Vás, jak neaktivní procesy budete zabíjet :) hodně štěstí :)

Written by:

Published on: 10.11.2011

Filled Under: linux