Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

SOPA, vypnutý Megaupload, útoky Anonymous,… aneb co se ve skutečnosti děje

Docela mě překvapuje, že spousty lidí ještě ani vůbec neví, co se vlastně ve skutečnosti na internetu děje. Padají weby jako whitehouse.gov, fbi.gov, … ale nikomu to nepřijde ani trochu divné. Celý den (středa) jsou statisíce stránek černé a protestují, opět o tom nikdo neví. Maximálně čeho si všimnou je, že na Kinotipu nejde seriál. Bodejť by taky šel, když servery na kterých to jelo má teď u sebe FBI.

Takže, co se vlastně stalo…

Už několik měsíců se řeší dva připravované americké zákony, ten známější – SOPA (Stop Online Piracy Act) a ten méně známý PIPA (Protect IP Act). Propagují je hlavně nahrávací společnosti a pár podivínů v americké vládě. Oba zákony se zabývají tím, jak co nejrychleji odstřihnout web, na kterém je uložen nelegální obsah, nebo je tam na něj odkaz. Za obsah by odpovídal provozovatel serveru. Bez projednání soudem by tak bylo možné odstřihnout třeba Youtube, či Facebook pouze za odkaz někde v komentářích na stažení obsahu, který porušuje autorská práva. Tento zákon by se dotkl třeba i takové Wikipedie. Je totiž nemyslitelné kontrolovat vše, co na webu máte. Dokonce pokud máte někde na fóru nějaký avatar stažený z netu a jeho autor vám nepovolil jej používat, můžete za to jít sedět až na 5 let! To samé platí třeba i u nahrávání obrázků na Facebook.
Zákon se měl projednávat tento víkend. Uspořádala se ovšem stávka webů proti takovéto formě cenzury. Ta proběhla ve středu, zapojili se giganti jako Wikipedie, Google, … ať již formou černé obrazovky s textem, že po celý den web nepojede kvůli protestu proti SOPě, nebo aspoň symbolickým odkazem. #středa (18.1.2012)


Ve čtvrtek z ničeho nic bylo vypnuto jedno z největších internetových uložišť Megaupload společně s okolo 10 dalšími weby od této společnosti na popud nahrávacích společností. Mezi to patří i MegaVideo – ano, většinu seriálů a filmů už si na Kinotipu neshlédnete. FBI se k tomuto kroku vyjádřila na svém webu ve 22:00. Byly zabaveny servery v celkové hodnotě okolo 50 milionů $, zatčeno 7 lidí z vedení včetně majitele. Na to okamžitě (do 3 minut) zareagovala hackerská skupina Anonymous vyřazením webu justice.gov (stránky ministerstva spravedlnosti). Do 20 minut od uveřejnění vyjádření bylo vypnuto dalších 10 webů (BMI, EMI, Universal Music , Copyright.gov, ….). Anonymous také vyzývali všechny lidi pomocí Twitteru k zapojení se do hromadných DDOS útoků pomocí progamů LOIC a HOIC. Celkově se zapojilo okolo 9 tisíc dobrovolníků po celém světě. #čtvrtek (19.1.2012)
DDOS – na server se zasílá ohromné množství požadavků, což může vést až k pádu celého serveru.


Na přelomu mezi čtvrtkem a pátkem postupně padaly i další weby. Jako jeden z prvních padl whitehouse.gov (asi ve 2 ráno) a ve 4 se podařilo shodit i web fbi.gov.
Anonymous se už smějí Americe na Twitteru zprávičkami jako:

If you can’t handle the pirates, don’t get in the water!

nebo:

fbi.gov comming soon

Dále oznamují, že s útoky nepřestanou, dokud nebude SOPA i PIPA smetena ze stolu a nebudou navráceny servery MU. Po celodenních útocích je ve večerních hodinách rozhodnuto přesunout projednávání obou zákonů na neurčito, ale že servery se vracet nebudou. Opět další výzva ze strany hackerů na veřejnost, ať sundají jakýkoliv web se jim zachce a vyvěsí tam svoje logo, nebo Anonymous. #pátek (20.1.2012)


Ráno v sobotu na popud některých rýpalu Anonymous oznámili, že je pravda, že DDOS nemá s hackováním nic moc společného, zahltit server by dokázal každý a rozhodli se začít shazovat weby „pořádně“. Pár hacknutých webů:

dále bylo vydáno video, na kterém prohlašují, že mají přístup k serverům OSN, PSN (Play Station Network), Microsoft XBL, US Bank, Js Bank, Capital one, Facebook, Twitter, Youtube a pokud americká vláda do 72 hodin od uveřejnění této zprávy nezprovozní Megaupload, jsou připraveni tyto servery hromadně zničit. Americká vláda potvrdila, že nehodlá servery Megauploadu obnovit. Anonymous potvrdili, že není čeho se bát. Vaše data zničí, nebude je distribuovat dál.
V sobotu byl ještě uveřejněn obrázek, jak se změnil postoj k SOPA/ PIPA v americkém kongresu z 18. na 19. ledna.

Celý tento protest by se mohl zdát jako: no jo, pirátům zrušili web kam nahrávali nelegální obsah, tak se teď mstí. Ale celé tom má mnohem hlubší podtext, právě jako boj proti SOPA a PIPA, zároveň boj proti cenzuře, protože internet by měl podle všech zůstat „nespoutaný“. Na Nově ve zprávách zatajují co se stalo jak se dá a v jiných médiích to není jiné. Postupně začínají házet špínu na zakladatele této služby a i na lidi pracující tam. Na Megaupload se ovšem nenahrával pouze nelegální obsah, ale také si tam lidi dělaly zálohy, protože MU nabízel výhodné premium tarify a hlavně neomezený diskový prostor, který nemáte ani na draze zaplacených cloudech. Teď všechny informace má u sebe FBI a lidi už se připravují k hromadné žalobě za omezení přístupu ke svým datům a chtějí zpět data, i peníze. K večeru ještě byly zveřejněny tajné informace z nabouraného serveru NASA a byly vystaveny na internet. (Ne poprvé, podobně byly odcizeny již před dvěma měsíci…) + dalších 100 000 emailových a Facebookových účtů – přihlašovací jména a hesla. Většina lidí si je už ale stihla změnit. #Sobota (21.1.2012)


Neděle:
Pokračuje shazování webů, DDOSovány byly webové stránky brazilských poboček Visa, MasterCard a různých nahrávacích společnosti. Anonymous napadají weby Polské vlády. Vyloučili, že by se vypnul Facebook, Youtube a Twitter, jelikož jim slouží jako hlavní komunikační nástroj. Nicméně s OSN, PSN, Microsoft XBL, US Bank, Js Bank a dalšími se stále ještě počítá. Do boje proti vládám se připojují další hackerské organizace AntiSec, AntiOps, … Bylo hacknuto pár Twitterů @TheDialyShow, @ColbertReport. Některá uložiště ruší jejich programy na vyplácení odměn za uploadování (RapidShare toto udělalo již dávno). To byl taky jeden z mnoha důvodů, proč byl MegaUpload všem trnem v oku. #Neděle (22.1.2012)


Hned z rána jsme se dozvěděli, že byly utlumeny většiny funkcí na taktéž velmi oblíbeném uložišti FileSonic (http://www.filesonic.cz/) . Nebude již sloužit ke sdílení souborů, ale jako takový osobní internetový disk v podstatě. Data tam budete moct nahrát jako soukromé a pak si je zase stáhnout zpět.

All sharing functionality on FileSonic is now disabled. Our service can only be used to upload and retrieve files that you have uploadet personally

 

Zakladatel Megauploadu popírá pirátství a požaduje vydání. Dále Anonymous oznamují útok na web České protipirátské unie, zřejmě jako reakci na článek ve kterém ČPU sympatizuje s postupem proti Megauploadu a doufá, že se podobně budou činit orgány i v Česku. Na internet byly vystaveny diskografie všech autorů, kterým vydávala alba studio od SONY. Celé diskografie si nyní můžete stáhnout přes torrent na stránce, kterou Anonymous publikovali. Já ji sem nezveřejním, protože by to mohlo být bráno jako odkaz na nelegální obsah, nicméně po chvíli hledání ji určitě najdete.#Pondělí (23.1.2012)


Anonymous potvrzují opět, že Facebook se rušit nebude a že zpráva byla „fake“ ( https://twitter.com/#!/anonops/status/161606643979780096 ). Objevuje se ale nová hrozba v podobě zákonu ACTA ( Obchodní dohoda proti padělání ), která je podobně špatně a nejednoznačně napsaná jako zákony výše. Zabývá se také podobným problémem. Zatím je tento zákon přijat 8 státy EU, včetně Švýcarska. Dokud jej ovšem neschválí všechny státy, tak pro EU platit nebude.
Základní body ACTA:

  • Prohledávání na hranicích – v případě že přejedete hranice, můžete být vyzváni k namátkové kontrole notebooku, mp3 přehrávače, mobilu, atd. Budou se snažit najít nelegálně staženou, či „RIPnutou“ (zkopírovanou z média) hudbu/film/… Pokud takovýto obsah bude nalezen, budete pokutováni a vaše zařízení může být zabaveno. Posléze zničeno. Tento bod byl odebrán.
  • Spolupráce ISP – pokud budete sdílet soubory, např. přes torrenty, je povinen poskytovatel internetového připojení vydat bez úředního příkazu informace o vás

RIAA ohlašuje, že útoky nenechá jen tak. Hodlá se spojit s FBI a pátrat po vinících (hackerech) kteří podíleli na hromadném DDoSu jejich serverů. Na některých zahraničních webech se objevuje zpráva, že by za napomáhání při shazování serverů mohl být považován i obyčejný návštěvník webovky, kterému se stránka nechtěla načíst a třeba ji párkrát obnovil. Nicméně tato zpráva je spíše k pousmání.

Na ČT24 byl v úterý pořad Hyde park, na který se výjimečně dalo dívat. Téma bylo: SOPA,PIPA,internetová válka, Anonymous, bezpeční na internetu, hackeři, budoucnost uložišť. Na dotazy odpovídal Josef Šlerka, vedoucí Studia nových médií, FF UK. #Úterý (24.1.2012)

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10252839638-hyde-park/212411058080124/video/


Situace stále neutichá a po „bojích“ v USA, Polsku, Brazílii či Česku se útoky přesunují do Irska. Byly shozeny stránky Irské vlády (př. http://www.justice.ie/). Anonymous se začínají navážet do prezidenta Obamy, že válka v Iranu a dalších zemích stále pokračuje. Přirovnávají jej k Bushovi. Dále se objevuje zpráva, že Polsko podepíše ve čtvrtek zákon ACTA i přes vlnu protestů jak ze strany občanů, tak demonstračních blokád webů ze strany hackerů. Stále se opakují DDoSy na weby ze čtvrtka (RIAA, Universal Music, …)
#Středa (25.1.2012)


Smlouvu na ochranu vlastnictví podepsalo dvaadvacet zemí Evropské unie včetně České republiky, ovšem například s výjimkou Slovenska. K podpisu mělo dojít dnes v Japonsku na jednání v Tokiu.
Podpis zbývajících zemí EU (Kypr, Německo, Nizozemí, Slovensko a Estonsko) má následovat v nejbližší době. Země EU se tak přidaly k říjnovým podpisům smlouvy ze strany USA, Singapuru, Japonska, Kanady, Austrálie, Maroka, Nového Zélandu a Jižní Koreje
Zdroj

AnonOps

ALERT: #ACTA Will Be Signed by the European Union and Member State Territories tomorrow – EXPECT US!

https://twitter.com/#!/anonops/status/162382504479817728

Na několik hodin byl zahlcen web OSA jak bylo oznámeno už den dopředu, nečekaně se ale odmlčel i web České republiky vláda.cz. Vyjádření k útokům je zde: http://pastebin.com/x9hX6D8S . #Čtvrtek (26.1.2012)

Protest polských politiků proti ACTA


V Pátek se uskutečnily útoky na  vlada.gov.sk. Ovšem mnohem zajímavější než shazování webů, je zpráva jedné hackerské skupiny TeamGrayHat, že mají na svědomí hacknutí 12 000 webových stránek. Jejich seznam je zde: http://tinypaste.com/b53c5624 #Pátek (27.1.2012)


Sobota – CZ a SK Anonymous – vyhlášení klidu, oficiálně neshozena žádná stránka.V Praze se uskutečnil protest proti ACTA. Zúčastnilo se jej ale asi jen 30 lidí. Větší protest je připraven na čtvrtek.
Anonymous v zahraničí – hacknuta stránka usa.gov. Po internetu se teď povalují kódy z administrace této stránky.  #Sobota (28.1.2012)

Demonstrující - Foto z akce: ©Jan Sedlák


CZ a SK Anonymous  – vyhlášení klidu, oficiálně neshozena žádná stránka. Čeští Anonymous vydávají dokument pro obyvatele České republiky (níže). V zahraničí ovšem zbroje neskládají a shazují asi 5x web cia.gov. Celý den se nese v duchu demonstrací. Lidé různě po světě vycházejí na ulici v maskách nebo s transparenty aby upozornili na možné nebezpečí těchto zákonů .  #Neděle (29.1.2012)


Informace na Twitteru zprostředkovávaly hlavně profily: @YourAnonNews, @Anonops, @AnonDialy, a další.
Seznam webů, na které byl proveden DDOS a byly na chvíli odstaveny. 19. ledna (čtvrtek) jako reakce na zabavení serverů MU:

  • Department of Justice (Justice.gov)
  • Motion Picture Association of America (MPAA.org)
  • Universal Music (UniversalMusic.com)
  • Belgian Anti-Piracy Federation (Anti-piracy.be/nl/)
  • Recording Industry Association of America (RIAA.org)
  • Federal Bureau of Investigation (FBI.gov)
  • HADOPI law site (HADOPI.fr)
  • U.S. Copyright Office (Copyright.gov)
  • Universal Music France (UniversalMusic.fr)
  • Senator Christopher Dodd (ChrisDodd.com)
  • Vivendi France (Vivendi.fr)
  • The White House (Whitehouse.gov)
  • BMI (BMI.com)
  • Warner Music Group (WMG.com)

Hackerské skupiny jako Anonymous, nebo bývalý LulzSec, nemají zapotřebí hackovat normální weby a vytvářet jim škodu. Bojují pouze za svobodu internetu! Všechny odstavené weby mají souvislost se vším výše popsaným.

Dokonce samotní hudební autoři vydali písničku na protest proti už jednomu, celodennímu výpadku Megauploadu zapříčiněnému stížnostmi nahrávacích společností. Na seznamu podepsaných lidí pod písničkou najdete i jména hvězd jako: Will.i.am (z Black Eyed Peas) , P Diddy, Kanye West, Chris Brown, ….

Nějaké weby, které patřily pod Megaupload:

Stránku navštěvovalo denně 50 milionů uživatelů, celkově ji navštívila už 1 miliarda lidí. Byla to 13. nejnavštěvovanější stránka světa.
Majitel Megauploadu zřejmě bude odsouzen na 50 let.

Všechny ty neskutečně přemrštěné události, které se během posledních 3 dnů staly mohou mít prakticky pouze 2 východiska. Buď si na internetu už ani „neprdnem“ bez něčího souhlasu a monitorováno bude úplně, ale úplně vše a za vše se bude zodpovídat/ nést následky. A nebo s trochou štěstí ještě pár let zůstane svobodný tak, jak jej známe dnes.

Ulož.to by se dalo přirovnat k takovému českému MegaUploadu. Zatím se ale drží a stojí proti němu zatím jen pan Kubík (http://konecstahovani.cz/). I přes velkou mediální masáž se mu ale zatím moc nedaří. Je ale dost možné, že nás všechny ještě čekají krušné chvilky.

Myslím si, že nějak „zakročit“ už bylo potřeba, to si přiznejme všichni. Přece není možné, aby vám v trafice řekli, že ten a ten film za 49Kč už nemají, ale můžete si jej stáhnout na Ulož.to. Přeci jen v dnešní době už ani není potřeba moc hledat, většinou hned první odkaz je ten správný. Mnoho uložišť vydělává především na prémiových účtech a ty si lidi v podstatě kupují kvůli warezu. Následně jejich tzv. „věrnostní programy“ za nahraný obsah a počet jeho stažení asi také nejsou zrovna správné vůči autorům. Tyto nedomyšlené zákony, ale vytváří spíše chaos a nejistotu.

Written by:

Published on: 21.1.2012

Filled Under: Hlavní strana, novinky