Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Recenze: Lenovo IdeaPad Y570

Do rukou se mi dostal poměrně výkonný notebook od Lenova a chtěl bych se s vámi podělit o první dojmy. Rozhodně první věcí, kterou vás určitě zaujme je oranžová tenká linka táhnoucí se kolem celého víka. Po otevření poměrně měkkého víka se vám naskytne pohled na pevné tělo notebooku, ve kterém je osazena příjemná ergonomická klávesnice s  klenutím a nutno podotknout, že se na ní píše výborně. I při chycení za roh těla a zvednutí se nic výrazně neprohýbá.

O grafický výkon se stará NVIDIA GeForce GT555M s 2GB externí pamětí. Grafické karty jsou v notebooku 2 (NVIDIA – externí a intergrovaná Intel HD3000). Pro přepínání mezi nimi se dá použít tlačítko na okraji notebooku, kdy první režim zapíná úsporný režim a druhý aktivuje automatické zjištění a přepnutí podle potřeby NVIDIA Optimus. Tato technologie od NVIDIA je zajímavá v tom, že při přepnutí grafické karty nedochází k probliknutí obrazu. I integrovaná grafika má ale takový výkon, že u her jako je Minecraft se externí ani nezapíná.
Procesor tiká na taktu 2,5-3,1GHz (TurboBoost), je rychlý a i přes předinstalovaný balast (různé antiviry na 30 dní a další nesmysly) celý notebook působí velmi svižným dojmem. Dále je osazen 4GB RAM v jednom slotu, tudíž na vás zůstává otázka, zda budete investovat zhruba dalších 500,- na konečných 8GB nebo si vystačíte se čtyřmi. Rozhodně by byla škoda pominout výborné reproduktory od JBL, díky kterým je zvuk ve své třídě nadprůměrný.

Co se konektorů týče, nečekejte žádný zázrak, takový trochu lepší průměr. Na výběr máte ze 3 USB (2.0), RJ-45 (LAN), HDMI, VGA, konektor pro zvukový vstup a výstup, dále určitě potěší konektor eSATA. Čtečka paměťových karet. Trochu zklamáním je absence USB 3.0.

Čas startu systému je i po nějakých těch nainstalovaných programech kolem 45s, cože je docela pěkné číslo. Hodně pomáhá Lenovo EE Boot Optimizér, který vám při každém startu změří dobu, za jakou byl notebook spuštěn a automaticky vám nabízí vylepšení rychlosti.

Chlazení je provedeno kvalitně a notebook tedy dobře odvádí teplo pryč, což určitě každého potěší, když nemusí dále dávat peníze do nějakých chladících podložek.  Celkově je tichý a často jej prakticky ani neslyšíte.
Harddisk se 750GB volného prostoru a 5400 otáčkami ani neohromí, ani nijak nezklame.

Parametry:

  • NVIDIA GeForce GT555M s 2GB vlastní paměti
  • Intel Core i5 2,5 – 3,1 GHz TurboBoost
  • 4GB RAM DDR3 1333MHz
  • 750GB HDD 5400rpm
  • 3x USB 2.0
  • eSATA
  • webkamera 2MPx
  • JBL reproduktory
  • váha: 2,7Kg

Cena: přibližně 18 500 Kč

Written by:

Published on: 15.3.2012

Filled Under: Hlavní strana, recenze