Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Lenovo Z510 White (Intel Pentium)

Design: 70%

Výbava: 80%

Display: 60%

Zpracování: 70%

Výkon: 80%

Total Score 72%

V dnešní recenzi se podíváme na zařízení Lenovo Z510, které je na poměry levných 15-ti palcových notebooků relativně tenké. My jej posoudili a rádi bychom se s Vámi podělili o naše celkové dojmy.

Naše verze byla osazena procesorem Intel Pentium 3550M s architekturou Haswell, v dnešní době již standardními 4GB paměti RAM a 1TB diskem s 8GB cache pro zrychlení systému. Co nám tedy nabídne tento stroj s cenovkou do 13 tisíc i s operačním systémem?

Zpracování

V této cenové kategorii nelze čekat žádnou extrémní honbu za perfektními materiály. Použité plasty však neurazí a tělo notebooku je pevné. To se nedá říct o víku, jež by se svým vlněním dalo přirovnat k listu papíru. O pár milimetrů tenčí design si opět vybral svou daň. Moderní bílá barva se stříbrnými doplňky vypadá stylově, určitě se za něj nebudete muset stydět.

Co se mi na první pohled nelíbí a firmu Lenovo v tomto trochu nechápu je návrat ke gigantickým rámečkům okolo displaye. Opravdu je potřeba několikacentrimetrový dole a skoro 2cm po stranách?

Rozměry zařízení jsou: šířka – 380 mm, hloubka – 262 mm, výška – 256 mm. Váha činí příjemných 2,2 Kg.

DSC06235

Výbava

Co se nedá tomuto notebooku zapřít, je až nečekaně bohatá výbava. Za absolutní „deal breaker“ považuji podsvícenou chicklet klávesnici AccuType, na niž se nejen skvěle píše, ale je na ni v noci i vidět. Z těch zajímavějších věcí je zde dále Bluetooth 4.0, nebo čtečka paměťových karet.

Standardní nabídka portů obsahuje jedno USB 2.0, dvě USB 3.0, VGA, HDMI a RJ45. Nabíjení probíhá přes obdélníkový kontektor. Optická mechanika, numerická klávesnice a ani webkamera s tradiční kvalitou obrazu 720p dnes u 15,6″ zařízení nikoho nepřekvapí, ale ani neurazí.

Ačkoli má display zastaralé a poměrně nízké rozlišení, které činí 1366 x 768 pixelů, potěší vás jeho antireflexní úprava. Oceníte ji zejména za slunných dnů. Ani z touchpadu jsem nebyl úplně nadšený. I když je zde znát inspirace firmou Apple, u té inspirace to skončilo. Rozhodně není tak použitelný a mně spíše přidělával vrásky, zejména kvůli špatnému rozeznání pravého a levého kliknutí, které bylo opravdu mizerné.

Dva stereo reproduktory posvěcené značkou JBL se starají o co nejlepší hudební zážitek. I když jsou umístěny pod notebookem, mé je hodnocení kladné. Maximální hlasitost je velmi vysoká a zvuk není zkreslený.

Uvnitř

Za zmínku ale stojí procesor. Ačkoliv Intel Pentium 3550M Haswell není žádný rychlík (2,3 GHz), právě díky nové architektuře je schopen dobře ušetřit energii. Společně se 4 GB RAM (1600 MHz) tak může jít o příjemný kancelářský, nebo multimediální notebook od kterého očekáváte, že nějakou tu hodinu v případě výpadku elektriky vydrží. Podobně může posloužit k přehrávání filmů ve vlaku, atp. S 6-ti hodinovou výdrží bych byl opatrný, v reálném nasazení notebook  vydrží 4 hodiny.

Součástí procesoru je také integrovaná grafická karta Intel HD Graphics. Hrát jiné hry než ty v prohlížeči, bych se s ní asi neodvážil. Na přehrávání filmů a videí ale bezpochyby postačí.

Velký 1 TB disk SSHD s 5400 otáčkami + 8GB cache pro zrychlení systému zajistí svižný start a reakce. WiFi modul podporuje všechny současné standardy – 802.11n, 802.11g, 802.11b, 802.11a, 802.11ac.

DSC06251

 Závěrečné hodnocení

Notebook Lenovo Z510 si dovedu představit ke kancelářské práci, prohlížení internetu, vyřizování pošty a k prohlížení filmů a seriálů (nejste-li  filmoholikem, který si potrpí na co největší kvalitě obrazu). Rozhodně nabídne spousty funkcí a vychytávek, které Vás potěší a stanou se Vašimi každodenními společníky, bez kterých si dobudoucna nebudete umět představit život. Tím narážím na skvělou klávesnici a antireflexní display.

V cenové hladině je to jedna z nejlepších voleb za dané peníze.

Galerie:

Vývoj ceny

Graf ceny produktu Lenovo IdeaPad Z510 59-411593 poskytuje server Heureka.cz

Written by:

Published on: 9.4.2014

Filled Under: Hlavní strana, recenze