Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Windows 9 – spekulace

Po nepříliš vydařené reputaci Windows 8, kterou se Microsoft snažil zachránit hned několika většimi updaty (např. Windows 8.1), zřejmě už všem došlo, že s číslem 8 to dále nepůjde. Na trh tedy dle nejnovějších spekulací přijde nový systém už 30. září tohoto roku. Oproti předchozím verzím se podle všeho mění politika Microsoftu v přístupu k aktualizacím a pravděpodobně budeme nové verze dostávat mnohem častěji, než tomu bylo zvykem. Podobně to funguje například i na MAC OSX od konkurenčního Apple.

windows 8 metro menu start

Windows 8

Nová verze by měla přinést vylepšení v podobě možnosti bootování přímo do desktopu. Návrat nabídky start (i když určitě pozměněné) a opět vylepšení ovládání pro lidi bez dotykového rozhraní. Právě za tyto změny byl v minulosti Windows 8 nejvíce kritizován.

Dále je více než pravděpodobné, že hlasová asistentka Cortana bude mít více práce, než kdykoliv předtím díky integraci v operačním systému. Určitě by bylo pěkné mít oblíbené hlasové příkazy dostupné vrámci co největšího spektra zařízení.

Modern UI aplikace se konečně přesunou i na desktop. Dle veškerých informací by mělo jít mít na ploše klasické desktopové programy a vedle toho okno s Modern UI aplikací. Dávalo by to jedině smysl. Aktuální, lehce schizofrení stav totiž rozhodně není dobrým řešením.

Windows 9 ponese kódové označení Threshold. Cena upgradu ještě není známa, dle některých spekulací by tomu mělo být stejně jako u Windows 8.1. a Update 1. Tedy zadarmo. Čemuž bych osobně moc nevěřil a právě změnou čísla v názvu systému bych se spíše domníval, že tento upgrade bude placený. Nabízí se také možnost předplatného.

 

Co by se líbilo ve Windows 9 mně?

  • Zlepšení podpory displayů s vysokým rozlišením
  • Úspora spotřeby baterie
  • Menší velikost systému
  • Provázání mobil – tablet – pc jako jsme tomu byli svědky na keynote Apple u OSX Yosemite
  • „Debordelizace“ obchodu s aplikacemi

 

 

 

Written by:

Published on: 9.9.2014

Filled Under: Hlavní strana, novinky