Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Xiaomi NDY-02-AD – stylová power banka

Design: 95%

Výbava: 90%

Zpracování: 95%

Výkon: 95%

Total Score 94%

Nadějný čínský výrobce se se vší vervou pustil do dobývání evropského trhu od telefonů až po příslušenství k nim. A protože nás v redakci trápí malá výdrž baterie u chytrých zařízení stejně jako Vás, rozhodli jsme se našimi zařízeními patřičně prověřit 10400 mAh externí baterku (power bank).

K čemu vlastně taková přenosná nabíječka bez potřeby zásuvky je a v čem se liší od nošení více klasických baterek po kapsách? Její využití je na každodenním pořádku. Dobrá baterie vám dává možnost dobít prakticky jakékoliv přenosné zařízení ať jste kdekoliv. Ideální je pak ve spojení s chytrým telefonem. Na dovolené tak můžete celé dny chodit a fotit/natáčet. Na obchodní schůzce si vytvářet hotspot s internetem dokud vám nedojde FUP, nebo celý den provolat se sousedkou, když máte to neomezené volání.

 

Vezmeme-li to kolem a kolem, zjistíme, že se vlastně jedná o nepostradatelné zařízení pro každého z nás! A výhody oproti více bateriím? Větší univerzálnost, snazší nabíjení a kompaktnost.

 

Design

Velice povedenou stránkou celé baterie je její obal vyrobený z jednoho kusu hliníku pomocí CNC obrábění. Vůbec bych se nedivil, kdyby právě vzhled rozhodl u nejednoho kupce o koupi. Přestože je powerbanka čistě účelné zařízení s jasným cílem, opravdovým puntičkářům bude záležet i na tom.

 

Hlavím materiálem je zde leštěný hliník, který perfektně napodobuje povrch Macbooku do posledního detailu. Barvou, strukturou i okraji, které jsou tak ostré, až se o ně téměř pořežete. :-D Tvar je velice vtipně zvolený, jedná se o kvádr s ostře zakulacenými boky. Tedy trochu přerostlá 4,5V baterie jak ji znáte z obchodu. Barev je samozřejmě na výběr víc, s jejich dostupností to ale u nás v Česku nemusí být tak růžové.

DSC00375

Vrchní strana se stará o vše co budete potřebovat. Z levé strany tedy postupně: tlačítko pro vypnutí, 4 diody indikátoru stavu nabití, Micro USB, USB A.

Zespod už naleznete jen nutné označení, že je zařízení schváleno pro provoz na území EU, piktogramy jak máte postupovat při recyklaci, kapacitu a informace o napájení uvedené v recenzi níže.

Obsah balení

Powerbanka vám přijde v obyčejné bílé krabičce s drobným logem Xiaomi. V ní se ukrývá samotná baterie a pak plochý USB -> MicroUSB kabel. Adaptér pro nabíjení ze zásuvky v balení nenajdete. Stejně tak redukci na Lightening port k iZařízením (iPhone, iPod, iPad). MicroUSB kabel byl pravděpodobně zvolen jako primární díky jeho obrovské kompatibilitě a využitelnosti. Návod v češtině najdete zde.

DSC00336

 

Vše je jen o kabelu!

To, že k powerbance nejsou dodávány další kabely ještě neznamená, že je nemůžete použít. Pokud jiné zařízení odpovídá parametrům, nebál bych se ho připojit také. U mě osobně se například perfektně osvědčila jako přídavek k napájení audio rekordéru Tascam DR-40, jež následně předával energii směrovému mikrofonu, který vyžaduje tzv. phantomové napájení. Kombinace se osvědčila mnohem více, než klasické tužkové baterie.

Dále jsme nabili z baterie třeba i Amazon Kindle 5. Svůj iPhone tedy můžete připojit taktéž, jen budete muset použít vlastní Lightening kabel… Notebook s ní samozřejmě nenabijete, tedy v případě, že Váš notebook běžně nenabíjíte přes USB. Popravdě bych to nikomu nepřál a obávám se, že by i tak jedna powerbanka nestačila. :-D

DSC00371

 

Specifikace

  • Kapacita: 10 400 mAH, 3.6V, 37.44Wh
  • Dodávaný konektor pro připojení k zařízení: Micro USB
  • Nabíjení pomocí: USB
  • Rozměry: 90,5 x 77 x 21,6 mm
  • Hmotnost: 250 g
  • Napětí/proud (vstup): 5V/2A
  • Napětí/proud (výstup): 5.1V/2.1A
  • Doba nabíjení: k plnému nabití jsme naměřili potřebnou dobu zhruba 8 hodin při 2A
  • Typ baterie: Lithium-Ion

DSC00355

Doba nabíjení

Díky možnosti využít rychlý 5V/2A nabíjecí adaptér odpadá nesnesitelně dlouhé čekání. I když krátké také zrovna není. Z plného vybití do plného nabití nám to zabralo něco lehce přes 8 hodin. Použiteje-li slabší, doba se může prodloužit až na dvojnásobek.

Čím jsme nabíjeli? Jednalo se o klasickou 2A rychlo-nabíječku (ETA-U90EWE) přibalenou k phabletu Samsung Galaxy Note II.

Výdrž

Jak již bylo zmíněno, baterie má kapacitu 10400 mAh, to reálně odpovídá:

  • 4.5x nabití iPhone 4/4S/5/5S
  • 4x nabití iPhone 6
  • 3x nabití iPhone 6 Plus, Samsung Galaxy S2/3/4/5
  • 2.5x nabití Samsung Galaxy Note 1/2/3/4
  • 1.5x iPad Mini

Funkce tlačítka

Stále přemýšlíte nad tím k čemu je u baterky tlačítko? Někteří v diskuzích tvrdí, že je k vypnutí či zapnutí avšak není tomu tak. Powerbanka se automaticky zapne v případě připojení USB kabelu, jediné využití tedy bude nejspíš čistě k aktivaci signalizace stavu nabití pomocí LED diod. Jen pro ujasnění, jedna rozsvícená LED dioda reprezentuje 25% nabití. Plného nabití dosáhnete v případě, že všechny světýlka svítí a žádné nebliká.

Argument, že tlačítko má fungovat jako vypínací a když tak nefunguje, jedná se o FAKE (můžete se dočíst v diskuzích) je samozřejmě nepravdivá. Naše zařízení je z oficiální distribuce.

DSC00390

Zajímavosti

Od první chvíle kdy vezmete baterii do ruky nebudete pochybovat o tom, že se jedná o kvalitní kus hardwaru. Díky své konstrukci je testována aby vydržela hmotnost 50 kg bez poškození. I když je to dost, tak si na ni určitě nesedejte… Životnost zaručuje 5000 nabíjecích cyklů přes Micro-USB konektor a 1500 přes klasický USB A. Systém nabíjení, dodávání elektřiny, správu leddiod atd. řídí elektronika světoznámé firmy Texas Instruments. Baterii tvoří 4 samostatné články společností LG a Samsung.

Závěrem

Tuto externí baterii určenou pro dobíjení přenosných zařízení bych doporučil všem, kteří hledají spolehlivou oporu i na několik dní bez elektřiny. Nízká cena, perfektní výkon a zpracování. Už dlouho se nestalo, že bych k něčemu neměl výtku, ale tento produkt je opravdu povedený.

Jedinou škodou snad díky obří kapacitě je absence více výstupů pro nabíjení několika zařízení naráz. Druhou věcí, která mírně zamrzí je chybějící nabíjecí adaptér v balení. Chápu ale rozhodnutí společnosti, není totiž asi nikdo, kdo by aspoň nějaký základní nedostal společně se svým telefonem/tabletem. Nemusí být však dostatečně výkonný na k nabití za rozumnou dobu.

Máte-li pocit, že 10400 mAh je pro vás zbytečně moc, dá se pořídit ještě menší varianta s kapacitou 5200 mAh. Je menší, lehčí a maximální dodávaný proud je 1.5A

Vývoj ceny

Graf ceny produktu Xiaomi NDY-02-AD Silver poskytuje server Heureka.cz

Written by:

Published on: 17.1.2015

Filled Under: Hlavní strana, recenze