Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Nikon 1 J5 – výkonný kompakt se 4K

Společnost Nikon obohatila svou řadu kompaktních fotoaparátů s výměnnými objektivy Nikon 1 o model Nikon 1 J5. Ten nahrazuje předchozí verzi J4 a nabízí nám vysoké snímací frekvence, novou úroveň kvality obrazu a záznam videosekvencí v rozlišení 4K. Písmeno J v názvu nám naznačuje, že se bude jednat o fotoaparát střední třídy řady 1. Zařadit jej můžeme tedy mezi S2 (nižší třída) a V3 (vyšší třída).

J5_SL_10_30_PD_frt34r

Stejně jako předchozím modelům řady 1, ani J5 nechybí stylový (lehce retro) design, jež evokuje svými barvami i ovládacími prvky první kompaktní fotoaparáty. Ergonomie je ale samozřejmě na úplně jiné úrovni. Nikon 1 J5 je osazen novým 20.8 mpx obrazovým snímačem formátu CX (1″  – 13.2 x 8.8 mm), jež je menší než v klasických zrcadlovkách, ale 4x větší než v případě většiny kompaktních fotoaparátů. Nechá tak za sebou daleko klasické kompakty i chytré telefony.

Jedná se o vůbec první fotoaparát značky Nikon, jež zaznamenává extrémně ostrou stopáž videa 4K. Bohužel v takto vysokém rozlišení budete moci využít pouze potenciálu 15 sn./s. Pro plynulejší záznam aspoň 24 sn./s se stejně budete muset přepnout zpět do FullHD. Kromě toho disponuje funkcemi, které pomohou každému fotografickému nadšenci vytvořit plynulé časosběrné videosekvence.

Automatický systém zaostření by měl uživateli fungovat i za nizké hladiny osvětlení. V režimu sériovéhé snímaní s frekvencí 20 sn./s a za pomoci kontinuálního automatického ostření byste neměli mít žádný problém se zachycením toho správného okamžiku. 171bodový systém automatického zaostřování. Obsahuje 105 zaostřovacích polí s podporou fázové detekce pro rychlé a přesné zachycení každé akce.

Výklopný dotykový displej oceníte především při focení u země, nebo pro nenápadné focení situací na ulicích. Fotku si následně můžete přes Wi-Fi přenést do svého chytrého telefonu a z něj následně vše nasdílet na sociální sítě. Stejně tak můžete spárovat fotoaparát s vaším chytrým zařízením a přes dodávanou aplikaci jej použít třeba jako bezdrátovou spoušť.

Procesor Expeed 5A napomůže dosáhnout kvalitních fotek za drtivé většiny světelných podmínek. Rozpětí ISO se pohybuje od 160 do 12,800. Stejně jako ostatní fotoparáty řady 1, i na Nikon J5 můžete nasadit přes FT1 adaptér klasický objektiv s bajonetem F z vaší zrcadlovky.

Jordi Brinkman, produktový manažer oddělení kompaktních systémových fotoaparátů Nikon 1 společnosti Nikon Europe, říká:

„Nikon 1 J5 s novým designem a perfektní ergonomií představuje vynikající příležitost, jak se posunout od pouhého zachycování momentek ke skutečné fotografii. Uživatelé, kteří chtějí posunout své tvůrčí možnosti na novou úroveň, ocení snadno přístupné manuální ovládací prvky tohoto příjemně vypadajícího fotoaparátu, který jim umožní stylové fotografování. Pokud jde o nové technologie, měly fotoaparáty Nikon 1 vždy náskok s ohledem na snímací frekvenci, a tento přístroj je nyní prvním fotoaparátem Nikon s možností záznamu videosekvencí ve formátu 4K. Každému, kdo chce zkoumat svět skutečné fotografie a současně se nechce vzdát přenosnosti a dotykového ovládání, má Nikon 1 J5 mnoho co nabídnout.“

J5_SL_10_30_PD_left

Jak už bylo řečeno, Nikon J5 je schopen natáčet video ve 4K, což se rovná rozlišení 3840 x 2160. Video je ale takto značně limitované pouze na 15 sn./s, mnohem častěji tak použijete klasické FullHD při 60 sn./s. Možná mnohem zajímavější věcí než samotné vysoké rozlišení, je schopnost natáčet slow-motion. Při 120 sn./s bude kvalita obrazu HD (720p), u neuvěřitelných 1,200 sn./s se rozlišení dostane ale až na pouhých 400 x 144px. Je potřeba si ale uvědomit o jakých rychnostech se bavíme.

Rozměry jsou 98.3 x 59.7 x 31.5 mm a váha činí 265 g. Do těla se vešel i malý výklopný blesk, lyžiny na externí už ale ne. Fotoaparát se bude dodávat v základu s objektivy 1 NIKKOR VR 10–30 mm f/3,5–5,6 PD-ZOOM a ve 3 barevných kombinacích. Můžete tak mít černé tělo a černý objektiv, stříbrnobílé tělo a stříbrný objektiv nebo stříbrnočerné tělo a stříbrný objektiv.

Volitelné příslušenství:

  • Sada pouzdra pro tělo fotoaparátu CB-N2220SA
  • Držák pro autoportréty N-MP001

Dodávané příslušenství:

  • Dobíjecí lithium-iontová baterie EN-EL24
  • Nabíječka baterií MH-31
  • Kabel USB UC-E20
  • Popruh na krk
  • Krytka těla BF-N1000

Nikon 1 J5 bude dostupný koncem tohoto měsíce za cenu okolo 11 tisíc bez objektivu a 14 tisíc s kompaktním, velice pěkně zpracovaným setovým obejektivem 10-30mm. Což je při použití CX snímače (2.7 crop factor) v přepočtu ohnisková vzdálenost asi 27 – 81 mm.

Written by:

Published on: 14.4.2015

Filled Under: Foto, Hlavní strana