Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Nikon 1 V3 – manuální ostření

Nikon 1 V3 je strašně zajímavý produkt, který mě nepřestává překvapovat. Návody zásadně nečtu a jako úplný amatér si taky nepřipadám, tentokrát mě ale dostala zdánlivě jednoduchá věc – manuální ostření. Na zrcadlovce manuálně zaostříte jednoduše, prostě jen otočíte kroužkem, který je hned za tím zoomovacím. Jak na to ale s bezzrcadlovkou s výměnnými objektivy, která se sice tváří, že je úplně stejná, v konečném důsledku jste z ní ale zmateni víc než kdybyste stavěli raketu.

 

Zkoušel jsem točit se všemi kolečky, projíždět menu, klikat na dotykový displej… Všechno bez úspěchu. Když jsem měl tedy chvilku volnou, dal jsem se do Googlení a odpověď byla za pár minut na světě. Fotoaparát musíte přepnout do režimu manuálního ostření (Menu -> Fotografování -> Zaostřovací režim -> MF). Následně normálně přejdete do režimu focení, jako byste chtěli udělat fotku, nicméně zmáčknete místo spouště tlačítko OK. Pohled se přizoomuje a objeví se jakýsi ostříci manažer (jak jsem to pracovně nazval). Pak už jednoduše dle točení kroužku u tlačítka OK ostříte. Není to nic uživatelsky přívětivého a ani bleskově rychlého, ale funguje to.

TIP: Pokud můžete, doporučuji si první zaostřit na objekt automaticky a až pak foťák přepnout do režimu manuálního ostření. Ušetříte si tím dost času a pravděpodobně budete mít i přesněji zaostřeno.

 

Written by:

Published on: 19.4.2015

Filled Under: Foto, Hlavní strana, návody