Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Web development – proč webaři milují OS X?

me2Po titulku budu možná šokovat i dalšími tvrzením – Gimp není profesionální grafický nástroj. Tak a teď mě všichni Linuxáci sežerou a přestanou číst, aniž by věděli, že se ke konci chystám vychválit i žlutého tučňáka… Nyní zpět k tématu. Po éře ranně náctiletého blogování na pofiderních platformách s ještě pofidérnějším obsahem, jsem asi jako každý, začínal i já své první HTML webíky bastlit na Windows v editoru PSPad. Barevné rámečky a jezdící texty přestaly rychle bavit, bylo potřeba se naučit také v CSS. Doba byla krutá a fungující zaběhlý koncept tvoření layoutu pomocí HTML tabulek nahradily z počátku nepochopitelné značky <div>.

Následně mé „umění“ mělo nabrat nový rozměr profesionálnosti trial verzí DreamWeaveru od Adobe, jak asi čekáte, nestalo se tak. S hrůzou jsem ale zjistil další dvě jména, jež se chystaly zapsat do mého života. Právě <?php echo „PHP a MySQL“ ?> jsou bezpochyby nejrozšířenějšími platformami současnosti pro vývoj backendu webových stránek. Často jsou však, bohužel, prezentovány na školách jako jediné, studenti tím pak nabývají špatné přesvědčení. Jaké procento studentů střední nebo vysoké školy by vám řeklo, že PHP můžete s klidem vyměnit za Python, ASP.NET, Java, C++, Ruby on Rails nebo dokonce primárně frontendový JavaScript (Node.js)? Moc by jich nebylo. Může za to složitější konfigurace, větší nároky na finance při nasazení v podobě vlastního serveru namísto klasického hostingu, nebo nedostatečná motivace kantorů se učit něco jiného. Každá ze zmíněných platforem má své plusy a hodí se na něco jiného. Nechápu tedy toto zatajování. Do nebe volající je, že možná o tom ani sami nemají tušení! Není se čemu divit, informatika je nejdynamičtěji se rozvíjející obor současnosti a systém školství na něj evidentně není v mnoha ohledech připraven.

 

stability-productivity-solitaire

Přestože je backend webu určitě zajímavým místem, ještě podstatnější součástí stránek je v mnoha případech jeho design (UI/UX) a celkové provedení uživatelského rozhraní. Forma je to co v dnešní době prodává, můžete mít sebelepší produkt, bez dobrého vizuálu vás ale konkurence rozdrtí.

Samozřejmě až na pár výjimek, kdy jste v daném byznyse jediní, nebo je Vaše konkurence ještě neschopnější. Na to se ale nedá spoléhat věčně. Web Vašich klientů tedy musí mít kvalitní design i ovladatelnost.

Často slýchávám názory, že člověk se zkušenostmi si poradí i s horším vybavením, načež amatér ani s tím nejlepším nic nevykouzlí. Já však nemohu souhlasit. Zatímco skvělé nástroje vás nebudou nikdy v křivce učení omezovat, ty špatné vás budou každým krokem brzdit. Informace jsou dnes díky mnoha kanálům tak skvěle podány, že se z amatéra díky kurzům na YouTube a hodně dřiny může stát zkušený uživatel za zlomek času. Záměrně nezmiňuji označení „expert“ nebo „odborník“, ony označení by měly být užívány výhradně pro lidi, jež jsou sice mastery v nějakém úzkém zaměření, nesmí jim ale chybět širší pohled na věc.

Programátoři milují Linuxy a Apply, je tomu tak z prostého důvodu, obojí vychází v historii svým návrhem z operačního systému UNIX. Mají tedy dost společného. Baví-li vás vývoj backendu a neprogramujete pod ASP, zahoďte své Windows a vyberte si Vám sympatickou distribuci. Brzy se Vaším novým kamarádem stane třeba kolega Bash, nebo verzovací systém GIT. I ostatní nástroje pro vývoj webů bude radost pod Linuxem používat. Tím, že drtivá většina serverů běží pod Linuxem, máte možnost si svou pracovní stanici přizpůsobit přesně těm požadavkům, pro které na serveru vyvíjíte. Vyhnete se tím při nasazení zbytečným problémům.

windows-utrpeni

Za výše zmíněným názorem si stojím. A stojím si také za tím, že ani Linux není na komplexní vývoj webu ideální. Všiměte si slova „komplexní“, přesně tak. Na vývoj backendu je ideální, máte-li však potřebnou kreativitu a po nocích zpracováváte fotky či video, nemůžete nepřehlédnout naopak tristní nabídku tohoto kreativního softwaru. Ani ovladače ke grafickým kartám nejsou zrovna top. Pro ty z nás jsou tu stroje od Apple se svým operačním systémem OS X.

Při koupi svého prvního MacBooku (Pro Retina) se mi mnoho lidí smálo, jak jsem vyhodil desetitisíce za značku. Oni by prý sehnali výkonnější a kdesi cosi. Já je v jejich tvrzení nechal a jen se tiše smál, že to nechápou. Zatímco můj MacBook nikdy neměl problém s nějakým sekáním a všechno bleskurychle zpracoval, oni při všem nadávali. (Hlavně, že ale měli o pár MHz víc, jež stejně zabili pomalým 5400rpm diskem a ušetřili!)

Co totiž odlišuje „hrozně omezený“ operační systém OS X od Windows a Linuxu z pohledu webového developera se zálibou v multimédiích? Odpověď je jednoduchá, jedná se o to nejlepší z obou světů pro tento obor. Na jedné straně máte díky široké odborné komunitě grafiků využívajících ke své práci právě výrobky od Apple k dispozici všechny špičkové kreativní programy pro zpracování videa, grafiky, zvuku,… prostě na co si vzpomenete. A na straně druhé je zde Bash, Automator a i ty nejlepší vývojové prostředí pro psaní kódu jako třeba Sublime Text nebo Brackets.

pracovni-stroje

Za ty dva roky stále objevuji nové a nové možnosti, jak mi Mac usnadňuje práci v mém oboru. Deadlinů se obávám pouze z důvodu, že mi Mac umožnil zvýšit mou produktivitu minimálně o 100%.

Written by:

Published on: 4.4.2015

Filled Under: Hlavní strana, Téma, Vývoj webu

, , ,