Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Isbreaker, hledání nových přátel online

S příchodem chytrých zařízení se lidé začínají uzavírat vůči svému okolí. Na veřejných místech se sebou navzájem nekomunikují a ty jedince co nás osloví jen tak na chodníku pomalu posíláme rovnou do háje, že letáček ani zdarma změřit tuk nechceme. Autoři aplikace Isbreaker [ajsbrejkr] se rozhodli toto chování změnit, dali proto všem, jež touží být společensky aktivní, nástroj k potkávání nových lidí.

isbreaker

Nejedná se o seznamku

Zpět k samotné aplikaci. Po instalaci na sebe můžete nabonzovat pomalu víc informací než na Facebooku, je to ale správné. Čím více informací, tím důvěryhodnější pro člověka na druhé straně jste. K poznávání lidí budete muset ale udělat ještě jednu věc – dostavit se na setkávací místo. Uživatele na druhé straně tedy po oslovení můžete do pár minut potkat naživo.

Místa k setkání: Náplavka, Stromovka, Letenské sady, Riegrovy sady, Centrum, Hlavní nádraží, Koleje Strahov, OC Harfa, O2 arena, Landronka, Koleje Větrník, United Islands 2015 – festival

Po přihlášení k danému místu se vám zobrazí seznam lidí, jež jsou taktéž nakloněni novým zážitkům. Zobrazením jeho profilu dojde okamžitě k upozornění na zhlédnutí, stejně jako na sociální síti pro byznys – LinkedIn. Přímo z profilu pak už můžete poslat dotyčnému zprávu. Zprávy i upozornění na zhlédnutí chodily spohlehlivě, aplikace byla ale celkově trochu pomalejšího charakteru. I přes nový telefon střední třídy Lenovo Vibe X2 (právě testujeme) jsem zaznamenal drobné záseky. Místy se mi tedy podařilo zobrazit si opravdu podivné profily, na které bych za normálních okolností nikdy neklikl.

Hledání nových lidí je doslova žroutem baterky, za 4 hodiny používání se s vámi telefon jen smutně rozloučí. Ke správné funkčnosti je vyžadováno internetové připojení (data/wifi) i GPS.

Den, kdy…

Právě dnes měla aplikace pro iOS a Android zažít opravdový boom. Na akci Den, kdy půjdu na Náplavku poznat nové lidi / The day I’m gonna meet new people at Vltava Riverside se přihlásilo neskutečných 14 tisíc lidí! Svou účast na Facebooku potvrdilo také pět mých přátel, všechny jsem obepsal a nikdo nešel. Ideální! Alespoň zjistím, jestli aplikace opravdu funguje. Vžiju se do člověka, co se v sobotu k večeru nudí, nemá co dělat a chce poznat nové lidi.  Aplikaci jsem tedy nainstaloval, vše poctivě vyplnil a vyrazil vstříc novým zážitkům na Náplavku.

IMG_20150606_203946-2

Bylo 30°, všude plno lidí. Našel jsem první stánek s pivem a dal se do hledání. Nakonec dle mého nedorazilo více než pár stovek účastníků a služba byla po přihlášení skoro prázdná. Jako rekord jsem napočítal okolo 150 online uživatelů. Všechny filtry jsem měl vypnuté a bylo mi opravdu jedno, s kým se sejdu.

První zkušenosti

Neskutečně mě však překvapilo, jak rychle se dostavila první reakce. Vzájemné zobrazení profilů s Janou a rázem už se chatovalo o schůzce. Zde jsem narazil na první problém celé aplikace – absence navigace nebo vzájemného sdílení polohy. Oblast Náplavky pro setkávání sice byla vymezena několika mosty, málo kdo se ale ubrání, aby se nešel projít někam dál. Jako nepražákovi mi názvy lodí (jakožto zaručených poznávacích bodů) nic neříkaly. Moc by se mi třeba líbila interaktivní mapa, to by ale už aplikace nejspíš nemohla být zdarma. Za velké množství zobrazení Google Map v aplikacích se musí platit. Zde tedy drobné ospravedlnění vývojářů.

IMG_20150606_203932-2

Následovaly další chaty a konverzace se zajímavými lidmi. S Markem jsme dali pivo, pokecali o hudbě, od Terky jsem zas získal doporučení na pěkná místa v Itálii. Aby řeč nestála, hrál na domluveném místě (u Bajkazylu) DJ. Celkově se spektrum uživatelů pohybovalo od 18 do zhruba 35 let. Ačkoliv je aplikace je určena až od 18 let, stejně místy narazíte i na mladší – ti třeba napíší svůj pravý věk aspoň do popisku. Nakonec asi proč ne, jen je potřeba být obezřetnější, s kým se bavíte.

Jste-li přesvědčeni, že se nechcete s nikým nesmyslně bavit a jdete pouze „lovit“, dá se v menu nastavit koho hledáte. Nabídka zahrnuje Přátele, Vážný vztah i čím dál tím populárnější Nezávazný vztah. Filtr vyhledávání jde nastavit na věk a pohlaví.

Pro ty co mají problém vést konverzaci mám malou radu. Každý člověk má svůj příběh a své koníčky, tím je i do své míry jedinečný. Neznám nikoho kdo by se o nich bavil nerad, na vás je už jen z těch lidí ten příběh dostat. Nemusíte být odborník na danou problematiku, stačí být pozorný a vnímat, témata ke konverzacím vám naskočí už automaticky. Hlavně se nechovejte prosím vás jako nějací úchylové… Klid, sebevědomí a témata z normálního světa!

IMG_20150606_191243-2

Závěrem

Projekt Isbreaker má rozhodně potenciál, držím zakladatelům palce v jeho rozjezdu. Během dnešního používání na mě několikrát vyskočila hláška o přetíženém serveru, snad půjde aplikace nějak lépe optimalizovat. Službu už jsem doporučil všem svým známým. Nepovažuji se za žádného asociála a navazování kontaktů s cizími lidmi mi určitě problémy nedělá. Někdy ale jednoduše nevíte, zdali se ta druhá osoba cítí v komunikaci s cizím člověkem také tak dobře. Toto virtuální gesto vyjádří její otevřenost ke komunikaci. Za celým projektem je vůbec vidět spousty práce.

Co se akce týče, na místo organizovaného setkání (nějaký Facebook event) bych umístil roll-upy, letáky nebo nějaké vlaječky s logy Isbreaker. Nejdůležitější otázkou ale je, zdali ještě někdy aplikaci zapnu. Odpověď je určitě ANO! Aspoň tedy po další měsíc slibuji, že se o to budu poctivě snažit. :-)

Odkazy ke stažení

Android – https://play.google.com/store/apps/details?id=com.isbreaker

iOS – https://itunes.apple.com/us/app/isbreaker/id982832979

Written by:

Published on: 7.6.2015

Filled Under: Hlavní strana, mobil, Nezařazené