Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Seznam se bezpečně! 3 dokumentuje případ téměř čtyř desítek zneužitých dětí skautskými vedoucími

Již zítra, 3. 6. 2015, od 15.00 hodin můžete na domovské stránce Seznam.cz zhlédnout závěrečný díl trilogie Seznam se bezpečně! Dokument mapuje případ zneužití 39 dětí skautskými vedoucími, na který jako první poukázal Ústecký deník v březnu roku 2012. Rafinovaná elektronická i lidská manipulace a výborná znalost skautského prostředí dala pachatelům do ruky nástroj, kvůli němuž žádný z rodičů zneužívaných chlapců nepojal sebemenší podezření, přestože se jim trestná činnost odehrávala takřka před očima. Cílem tvůrců dokumentu bylo co nejvěrněji zobrazit realitu, protože se domnívají, že jde o jedinou cestu, která povede k opravdovému pochopení této problematiky a snad i k vyvarování se opakování podobných nechtěných událostí.

„Zdokumentovaný případ ukazuje, jak děti ještě stále považují internetové prostředí za bezpečné a mají sklon věřit „lidem“ na druhé straně. Neuvědomují si, že důvěřovat každé falešné identitě, jako by byla skutečná, se jim může vymstít. V průběhu natáčení jsme si uvědomili, že pod slovo „pedofilní“ se dnes schová prakticky veškeré zneužívání jen proto, že teprve takto pojmenovaná kauza přiláká pozornost veřejnosti i médií. Jde tedy o všudypřítomné zjednodušování reality, která je ale jiná. Zobrazit ji co nejvěrněji bylo jedním z našich cílů. Věříme, že čím lépe problematiku zneužívání malých dětí pojmenujeme, tím spíše ji porozumíme a vyvarujeme se opakování podobných nechtěných událostí,“ dodává Martin Kožíšek, autor projektu Seznam se bezpečně a manažer internetové bezpečnosti v Seznam.cz.

Film Seznam se bezpečně! 3 vznikl v rámci stejnojmenného projektu. Rekonstruuje případ zneužití 39 obětí ve věku od 12 do 18 let, který je jedním z největších případů zneužívání dětí v ČR a zaměstnával kriminalisty po dobu několika měsíců. Snímek zaznamenává výpovědi všech zainteresovaných stran, včetně exkluzivně pořízeného záznamu z věznice, v níž si jeden z odsouzených skautských vedoucích odpykává desetiletý trest. Cílem dokumentu přitom není pranýřování pachatelů, ale osvěta. Ta se v první řadě týká varování před možnými riziky a nástrahami, které skrývají falešné identity na internetu. Dále se věnuje pomoci obětem podobných činů a chce poukázat na nutnost léčby takto potenciálně nebezpečných osob. Premiéra filmu pro odbornou veřejnost se uskutečnila 2. 6. 2015 v rámci programu Dítě v krizi na 55. ročníku Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně.

Trilogie filmů Seznam se bezpečně! vznikala od roku 2009. Autorem projektu je Martin Kožíšek, na režisérskou židli usedla Dana Vaňurová, dramaturgie se ujal Martin Langer, moderátorem, který diváka dokumentem provází, je Mirek Vaňura. Od roku 2012 je jednou z tváří projektu Ben Cristovao, který spolu s Martinem Kožíškem jezdí v rámci přednáškového turné po základních školách po celé České republice, kde děti i učitele upozorňují na rizika, která v kyberprostoru mohou číhat. Společně s producenty The Glowsticks napsal titulní píseň nejnovějšího dílu. „Pro mě bylo těžké a zároveň nepříjemné psát song z pohledu lidí co ubližují dětem, ale pokud to mladým pomůže přiblížit hrozbu, kterou tito lidé představují, stálo to za to,“ dodává Ben.

Cílem projektu Seznam se bezpečně! je upozornit na nebezpečí skrytá za nejrůznějšími identitami na internetu a naučit děti řešit situace, do kterých se mohou nevědomky dostat. Vedle zmiňované dokumentární trilogie jsou součástí projektu i webové stránky, obsahují i poradnu pro ty, kdo si neví na internetu rady či mají podezření na nějaký trestný čin, a besedy s dětmi na školách. A o čem předchozí filmy jsou? První dílzobrazuje rizika anonymního seznamování, a co vše se může stát, pokud děti poskytnou své intimní fotografie. Druhý díl se zaměřuje na problém tzv. sociálního inženýrství a dětskou prostituci. Připomíná, že na internetu je vše věčné. Všechny tři snímky jsou volně k dispozici na stránkách projektu. „Ten ale není zdaleka jen o filmech. V těchto dnech dokončujeme práce na příručce, která přinese nejnovější informace o tom, jak se děti pohybují na internetu a do jaké míry si uvědomují potencionální nebezpečí, s nimiž se v kyberprostoru mohou setkat. Jde již o její druhé, aktualizované vydání a je určena jak pedagogům, tak široké veřejnosti. Vedle toho vznikla ve spolupráci se Studiem Ypsilon divadelní inscenace #jsi_user jejíž text je z 99 % autentický materiál z internetu zpracovaný a upravený dramaturgem Janem Tošovským a režisérem Braněm Holičkem,“ doplňuje Kožíšek.

Written by:

Published on: 10.6.2015

Filled Under: tiskové zprávy