Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Toshiba CANVIO SLIM for MAC 1TB

Design: 94%

Zápis: 88%

Čtení: 88%

Total Score 90%

Po umření mého monstrózního externího disku nastaly těžké časy, na 256 GB SSD se vše prostě nevejde. (Zvláště, když samotná záloha PCDAYS má zatím asi 100 GB.) Vrčící 3.5″ Verbatim 1.5 TB s externím napájením mi sloužil zhruba 5 let, opravdu intenzivního používání ale asi tak půl roku. Měl jsem na něm 300GB backup oddíl pro Time Machine, zbytek byl dostupný ke klasickému odkládání dat. Bohužel, je potřeba posunout se dál a najít si náhradu.

Výběr nového disku mě přivedl až k testování jedné stylovky, přesněji hliníkového Toshiba Canvio Slim for Mac s kapacitou 1 TB. Nejvíce mě na něm zaujal samozřejmě jeho vzhled, není divu, vyhrál cenu Red Dot Design Award (mezinárodní soutěž produktového designu). Jeho proporce jsou opravdu minimalistické, přesněji 107mm x 75mm x 9mm. Pro laika jen o trochu větší, než klasický 2,5″ disk, který vídáme běžně v noteboocích. Váha činí 125 g. K počítači ho připojíte přes USB 3.0 a funguje bez jakéhokoliv dalšího kabelu pro napájení. Vše potřebné je skryto v USB 3.0 s označením SS (SuperSpeed).

toshiba-canvio-4

V levém horním rohu je dioda modré barvy, jejíž prací je signalizovat momentální aktivitu disku. Obě strany z broušeného hliníku jsou vsazeny do černého plastového rámečku, ten obepíná celý obal disku.

Označení „for Mac“

Pod touto šifrou se neskýtá nic jiného než upozornění na formát disku HSF+. Jeho funkčnost je zajištěna pro Mac OS X Snow Leopard a novější, počítače s Windows i Linuxem z něj zrovna dvakrát nadšené nebudou. Možná pod nimi disk ani neotevřete. Potřebujete-li jako já často střídat operační systémy, bude pro vás nejlepší přeformátovat disk pod EXFAT. Ten už poté půjde otevřít pod všemi současnými moderními počítačovými operačními systémy.

toshiba-canvio-3

HSF+ ale není ničím špatný, jak by se na první pohled mohlo zdát. Pro zálohu přes Time Machine stejně budete muset nějaký oddíl s tímto souborovým systémem mít. Stejně tak byste měli potíže pod Macem spustit NTFS od Windows.

Rychlost, benchmark

V případě čtení i zápisu byla hodnota srovnatelná s běžnými notebookovými disky, tedy 108~ MB/s zápis i čtení. Test byl proveden programem Blackmagic Disk Speed Test.

toshiba-canvio-slim-mac-1TB

 

Přiložené aplikace

Na disku jsou nahrány instalační soubory dvou zajímavých aplikací.

HDD Password Tool – slouží k zaheslování a odheslování disku

Aplikace zabere zhruba 2MB prostoru a instalace vyžaduje restart! Heslo disku přiřadíte ve třech krocích. Poté co připojíte takto zabezpečený disk, automaticky na vás vyskočí nabídka s upozorněním na zadání hesla.

PogoPlug – sdílení souborů z disku po stejné síti

Bohužel mi pod Yosemite padala hned po startu, takže tady je screenshot jediné obrazovky, ke které jsem se dostal.

pogoplug

Závěrem

Externí disk Toshiba Canvio Slim For Mac se dle mého opravdu povedl. Je dostatečně rychlý, přenosný i hezký. Pro zajištění soukromí poslouží aplikace HDD Password Tool, kterou si disk jednoduše v pár krocích zaheslujete (i odheslujete). Nemáte-li ještě zkušenosti s daty v cloudu v podobě DropBoxu/Google Drive/OneDrive, dostanete koupí od Toshiby zdarma 10GB internetové uložiště. Bohužel během pár dní nejde otestovat výdrž tohoto disku a tím ani jeho spolehlivost. Budete si tedy muset vystačit s touto nekritickou recenzí, jelikož opravdu nebylo moc co hanit. Někomu se možná nebude líbit vyšší cena, je ale oprávněná.

Nakonec snad ještě porovnání s mým starým gigantickým diskem. :-)

toshiba-canvio-2

Vývoj ceny

Graf ceny produktu Toshiba Store.E 1TB, 2,5″, HDTD210ESMEA poskytuje server Heureka.cz

Written by:

Published on: 18.6.2015

Filled Under: Hlavní strana, recenze