Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Zapněte si SPDY na NGINX

Internetem rezonuje pojem HTTP/2, což je druhá verze protokolu HTTP, přinášející benefity ve vícero oblastech, například v přenosu vícero souborů naráz (pojem CSS Image Sprites je pro HTTP2 sprosté slovo). Dneska se mrkneme, jak jednoduché je zapnutí SPDY, což je takový předchůdce HTTP/2 vytvořený Googlem, který se v dnešní době hojně používá.

snimek-obrazovky-2016-10-08-v-1-02-09

PCDAYS jede na webserveru Nginx, takže po úspěšné konfiguraci SSL certifikátu, jsem chtěl zprovoznit právě i SPDY nebo HTTP/2. Vzhledem k tomu, že stabilní verze Nginx ještě HTTP/2 v době psaní článku nedpodporovala, zvolil jsem SPDY.

Ujistěte se, že vaše verze Nginx je aspoň 1.5–1.7, aby podporovala SPDY/3.1, aktivovat SPDY u starších verzí Nginx nemá smysl, protože buď nebude fungovat, nebo se bude jednat o starou verzi SPDY, která se už nepoužívá.

  1. Otevřete si config vašeho webu (pravděpodobně bude v /etc/nginx/sites-enabled)
  2. Na tento řádek:
    listen 443 ssl;
    

     

  3. připište „spdy“
    listen 443 ssl spdy;

     

  4.  Potom se už jen postarejte, aby se všechno správně načetlo restartováním služby:
    $ service nginx reload
    

     

  5. Jestli se vše povedlo, si můžete ověřit zde: https://spdycheck.org/

Written by:

Published on: 8.10.2016

Filled Under: návody, Vývoj webu

, ,