Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Recenze: Bushman Panoramic Amarula

Design: 100%

Ovládání: 93%

Kompaktnost: 98%

Kvalita zpracování: 96%

Total Score 97%

Není to tak dávno, co jsem se začal rozhlížet po novém stativu. Ne, že by snad můj Velbon DV6000 po 8 letech začal dosluhovat, to ani náhodou, je to dříč! Začala mě ale omezovat jeho váha a rozměry.

Nevešel se do rozměrů kabinového zavazadla (55x40x20cm), takže se s ním nedalo nikam letět a 3 kila se už pěkně pronesou. Hledal jsem náhradu, až mi do oka padnul špičkový stativ Bushman Panoramic Amarula, který je na cestování jako dělaný.

Já, Bushman Panoramic Amarula a Nikon D500.

Jak jistě víte, se značkou Bushman Panoramic mám skvělé zkušenosti, vlastním od nich totiž panoramatickou hlavu Bushman Panoramic Gobi. Jedná se o firmu se sídlem v Česku, která se kromě výroby specializovaných panoramatických hlav a příslušenství pro natáčení virtuální reality, zaměřuje také na stativy. Za jejich dechberoucím designem se každý fotograf otočí a bude vám jej závidět.

Design, za kterým se každý otočí.

Nazval bych to dokonce kultovní záležitostí, protože když se setkají 2 fotografové s vybavením od Bushmana, většinou se dají do řeči. Já si tak skvěle pokecal třeba v Benátkách s jedním z průkopníků 360° fotografie, fotografem Luca Vascon, když jsme se potkali na trajektu.

Minimální výška stativu je 27cm, pokud nepočítáme možnost otočení středové tyče směrem dolů.

Stativ Bushman Panoramic Amarula, je vyroben z karbonu a díky tomu je mimořádně lehký. Bez hlavy váží pouhých 1200g! Pokud se bojíte, že stativ nebude dostatečně stabilní díky nízké váze, můžete samozřejmě zavěsit batoh na výsuvný háček ve středu stativu. Boční tuhost je taktéž více než uspokojivá.

Háček na zavěšení batohu.

Stálicí v tomto segmentu stativů, je i možnost nastavit každou nohu stativu jinak. Nohy stativu se skládají ze 4 částí a vytáhnete je do maximální výsky 157 cm. Transportní výška je pak 37cm. Maximální zátěž činí 12 kg, což by mělo stačit i na opravdu velká těla fullframů s mohutnými teleobjektivy. Z mé zkušenosti se vejde i do malého sportovního batohu.

Ta divná stativová hlava na fotce, je pouze horizontální část panoramatické hlavy Gobi. Pokud chci ušetřit hmotnost, nechávám kulovou i videohlavu doma a improvizuji jen s panoramatickou. Odfotil jsem tak týden na jihu Francie, Andoru a teď i Benátky. Amarula je samozřejmě kompatibilní se všemi normálními stativovými hlavami. Hlava není v ceně stativu.

Složený stativ má na výšku 37cm.

Otočením středové tyče dolů, můžete fotit ze stativu i zem, která je přímo pod váma. Hodí se to třeba na focení makra kytek, kdy fotíte kolmo dolů, ale stále ze stativu. To ale není jediná věc, kterou můžete s tyčkama provádět. Odšroubováním jedné nohy uděláte z „tripodu“ bleskově monopod, nebo taky selfie tyč, nebo s trochou představivosti oštěp na lovení ryb, když bude nejhůř…

Funkce monopodu.

Amarula VR

Nová verze Bushman Panoramic Amarula nese označení VR a přináší oproti předchozí generaci vychytávky pro VR nadšence, kteří se zabývají natáčením 360° virtuální reality.

Speciální závity pro VR

  • 3/8″ Vnitřní závit na středovém sloupku nahoře i dole
  • 3/8″ Závit na odnímatelné noze
  • 3/8″ Vnitřní závit na základně stativu
  • 1/4″ Vnitřní závit na základně stativu
  • kompatibilní se sérií COREPOLE (core pole jsou speciální tyče určené pro 360 VR, které mají v sobě otvor pro kabely. U stativů Amarula nebo Eben, můžete tuto tyč ukotvit do středu stativu)

Závěrem

Amarula je nejvyšší model z produktové řady stativů od Bushman Panoramic. Pokud vám přijde za stativ 6000 korun hodně, je tady ještě levnější model Eben, který také stojí za úvahu. Amarula uspokojí každého fotografa, hledajícího kompaktní, lehký a skladný stativ, který může nosit ideálně celý den.

Je to ale o kompromisech, pokud lehký stativ nezatížíte pověšením batohu na háček, může se stát, že bude náchylnější třeba na silný vítr či vibrace ve vodě. Celkově je potřeba vždy vybírat s ohledem na své potřeby. Na natáčení videí pro PCDAYS budu asi stále používat svůj těžký stativ, ale na focení, kdy musím nosit stativ celý den, bez váhání sáhnu po Amarule.

Written by:

Published on: 10.6.2017

Filled Under: Foto, novinky

, ,