Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Jak stočit video z miniDV kamery na počítač

Možná jste ještě majiteli kamer, které nahrávají na miniDV kazety. Já jsem také jeden z nich a musím říct, že stáčení z kamery na PC není v dnešní době žádná zábava a člověk se u toho docela „zapotí“. Na Windows 7 jsem nebyl schopen nahrát kazetu na počítač ani s programy jako je Pinnacle Studio a ani jinými Freeware. Po asi 14 dnech nervů, kdy nic nepomáhalo a já si úplně zadělal počítač nefunkčními programy, jsem se rozhodl, že vyzkouším také nějakou Linuxovou distribuci. Rozhodl jsem se pro Ubuntu, protože má centrum softwaru a říkal jsem si, že by mi mohlo usnadnit instalaci a zkoušení aplikací.
První na řadu přišel program Kino. Ze začátku jsem byl nadšený, okamžitě detekovalo kameru, začalo stáčet film na disk. Už jsem se radoval, ale to jsem nečekal, že bude tak strašně nestabilní. Tento program padá tak, že nestočíte normálně jednu kazetovou pásku. Zkoušel jsem tedy dál, až jsem narazil na program LiVES.


LiVES je úplně perfektní a parádní program. Je zdarma a stáčení mini DV kazet snad nebylo jednodušší. Nejen, že video z miniDV dostanete na PC, ale zároveň si jej můžete i upravit. Je ale nutno podotknout, že bude vytvářet soubory po 1GB, to znamená, že budete mít s úpravou víc práce.

Tím úplně nejlepším nástrojem se nakonec ukázal terminál a součást Ubuntu funkce dvgrab.

  1. Připojte vaši kameru pomocí konektoru FireWire (ieee 1394)  k počítači.
  2. Spusťte ji, nastavte pásku na začátek a ujistěte se, že máte nastavený režim přehrávání
  3. Otevřete terminál a napište: dvgrab --size 0 
  4. Napíše se vám asi něco jako Waiting for DV... a následně Capture Started
  5. Video se automaticky ukládá do vaší domácí složky (Domů).
– Snímání následně zastavíte třeba kliknutím na stop na kameře, video by mělo zůstat uloženo na PC.
Takto nasnímané video bude mít zřejmě příponu .dv a může být také hodně veliké, klidně i desítky GB. (Pokud máte velkou kazetu).
Stejně je ale dobré, když to trochu kontrolujete a neodcházíte moc daleko, jelikož když máte na pásce nějaký poškozený obrázek, tak se nahrávání na počítač zastaví, ale obraz jede dál.
Už nezbývá nic jiného, než jen popřát hodně štěstí.
Možná k tomu natočím video tutoriál…

Written by:

Published on: 27.2.2012

Filled Under: Hlavní strana, linux, návody