Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Představení Windows 8

Microsoft včera uvolnil ke stažení Windows 8 Consumer Preview a široká veřejnost se zapojila do testování nových „osmiček“. Servery Microsoftu byly v tu dobu natolik vytížené, že stáhnout si „osmičky“ se podařilo jen pár vyvoleným. Naše redakce byla mezi těmi šťastnými a tak jsme si pro Vás připravili poohlédnutí na to, co je nového a jaké změny nám pánové z Redmondu připravili.

Náš seriál o Windows 8 bude mít tři díly a v každém se budeme zaobírat něčím jiným. V tom prvním se podíváme na to, co nás čeká ihned po instalaci, druhý díl bude o aplikacích – jak metroidních, tak těch, které známe z pracovního prostředí Windows 7. V třetím díle se pokusíme ukázat nějaké novinky v nastavení.

Seriál o Windows:

  1. Představení Windows 8 (tento článek)
  2. Aplikace na Windows 8

Nabídka Start

Po instalaci systému se ocitneme v úplně novém prostředí nazvaném Metro. Od prostředí Aero (Windows Vista, 7) se liší tím, že je vše přizpůsobeno pro dotykové ovládání a v nabídce jsou pouze „dlaždice“. Ihned po instalaci doporučujeme nainstalovat antivirový program, jelikož nikdo neví, jaké chyby se v systému můžou objevit – tato verze ještě stále není finální verzí! My zvolili Avast 7, který byl pro Windows 8 naprogramován.

Předinstalované máme některé základní aplikace a umístěné na hlavní obrazovce, jako je například IE, Solitaire. Nechybí ale i aplikace jako je například počasí, messenger, SkyDrive, aplikace pro finance, atd.

V pravém horním rohu se také nachází menu, ale o tom si povíme v třetím díle.

Aplikace v Metru

Aplikace v Metru se spouští kliknutím na jednotlivou dlaždici. Aplikace se neukončuje, ale uspává stlačením klávesy Windows. Tím se navrátíme do „metroidního startu“. Pokud Vás uspaná aplikace obtěžuje, můžete ji standardně „zabít“ klávesami alt+F4. Menu aplikace se vyvolá stisknutím pravého tlačítka myši, globální menu se zobrazí, pokud myší najedete do pravého dolního rohu.

 Pracovní plocha Aero

Windows 8 počítá s tím, že ne všichni uživatelé budou mít ihned všechny aplikace metroidní a tak nám ještě poskytl starou dobrou pracovní plochu. Spouští se dlaždicí desktop a máme naše již známé prostředí Aero – bez nabídky start. V tomto prostředí se spouští všechny nemetroidní aplikace. Nabídku start zde již nehledejte, nahradilo ji Metro. Ale stále zde nechybí nějaká ta možnost vyvolat si nabídku s možnostmi. Tu všude ve Windows 8 (jak v metru, tak v Aeru) vyvoláme zajetím myši do pravého spodního rohu. Mezi pracovní plochou a metrem se dá přepínat také klávesou Windows.

Written by:

Published on: 1.3.2012

Filled Under: Hlavní strana, návody, novinky, Windows 8