Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Seznam.cz představil druhý díl filmu Seznam se bezpečně!

V roce 2009 představil Seznam.cz krátký film „Seznam se bezpečně!“, který skutečnými příběhy ukazoval nebezpečí číhající na děti na internetu.

Po třech letech se však prostředí internetové kriminality natolik změnilo, že se Seznam.cz rozhodl natočit druhý díl. V něm upozorňuje nejen na nové hrozby, ale i na fakt, že děti už nejsou jen poškozenými, ale často i pachateli.

„Březen je označován jako měsíc internetu a vše s ním spojené. Do toho patří také edukace nejmladších uživatelů, jak se na internetu chovat co možná nejbezpečněji. I z toho důvodu jsme se rozhodli natočit druhý díl filmu Seznam se bezpečně! Budeme velice rádi, když se film setká se stejným úspěchem jako jeho 3 roky starý předchůdce a budeme moci nejen dětem, ale i pedagogům ukázat všechny nástrahy, které v sobě toto médium skrývá,“ řekl Michal Feix, výkonný ředitel společnosti Seznam.cz.

Seznam se bezpečně!2“ ve 40 minutách představí divákům několik autentických příběhů. Mimo jiné i příběh 14letého Davida, který se díky rychlému zásahu otce nestal obětí sociálního inženýra, či rozhovor se 16letým Patrikem, který se několik let živil jako dětský prostitut. Pohled z „druhé strany“ přináší rozhovor s pedofilem Miroslavem. Ten popisuje jednoduchost, jak se mohou lidé dostat k nahým fotografiím dětí a následně je vydírat. Filmem provází, stejně jako u prvního dílu, Mirek Vaňura známý z pořadu „112, V ohrožení života“.

Novinkou není jen samotný film. Na upravených webových stránkáchwww.seznamsebezpecne.cz mohou uživatelé najít i 4 krátké spoty z dílny hereckého souboru Divadla v Dlouhé režírované Braněm Holičkem. Celá série spotů dostala název „Křečci v síti“. „Na rozdíl od dokumentárního pohledu na problematiku bezpečnosti na internetu jsme se pokusili nahlédnout na toto téma s nadsázkou. Naší snahou bylo zábavnou a široce srozumitelnou formou ilustrovat základní mechanismy a rizika, se kterými se může dnešní dítě v prostředí internetu setkat,“ řekl režisér Holiček.

Celý projekt získal záštitu Ministerstva školství, proto jsme jak k filmu, tak ke spotům připravili i metodickou příručku. „Problematika bezpečnosti internetu se dotýká nejen dětí, ale i rodičů a pedagogů. Pokračování Seznam se bezpečně!, stejně jako jeho předchůdce, rozešleme do více jak 4000 škol. Byli bychom rádi, kdyby se metodická příručka a spoty staly nedílnou součástí výuky a pomohla tak nejen dětem, ale i učitelům pochopit závažnost nebezpečí, kterému jsou denně vystaveni,“ popsala Michaela Losertová, marketingová specialistka Seznam.cz.

Na filmu „Seznam se bezpečně!2“ se podílela i řada známých odborníků. Můžeme jmenovat majora Mgr. Václava Píseckého, vedoucího Oddělení informační kriminality, Krajské ředitelství policie hl. města Prahy, nebo senátora JUDr. Miroslava Antla. Poděkování patří také partnerovi projektu, sdružení CZ.NIC. „Zvýšení povědomí o bezpečnosti na internetu je dlouhodobé a nikdy nekončící úsilí. Proto jsme rádi podpořili projekt, který vysvětluje, jak se chovat bezpečně, právě těm, kteří jsou v ohrožení a přitom povědomí o bezpečnosti vůbec nemusí mít. Jasná identifikace uživatelů, kterou mojeID zaručuje, může být velice platným nástrojem pro kohokoliv, kdo to na internetu myslí vážně. A nejen při seznamování,“ doplnil Pavel Tůma z CZ.NIC.

Irena Zatloukalová,
tisková mluvčí

Written by:

Published on: 29.3.2012

Filled Under: tiskové zprávy