Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Téma: Extrémní výkon v noteboocích je přežitek

vojtaSvětem hýbe trend notebooků. Ten je vratký, jak jsme se mohli přesvědčit v minulých letech, kdy se hodně věřilo tabletům. Ano, spekulovalo se, že tablety vytlačí notebooky a počítače, ale tento stav nenastal. Díru na trhu zaplavily ultrabooky, tedy třída notebooků s velkou výdrží, která je ale skladná, lehce přenositelná a zároveň kombinuje mobilitu tabletu s pohodlím notebooku.

Z mého pohledu jsou ultrabooky takový pomyslný milník z hlediska budoucího vývoje mobilních zařízení. Pokud si koupím notebook, obvykle to má jen některé důvody. Tím prvním, a mnohdy jediným, je právě ona mobilita.

Lidé kupující notebook jej potřebují mít neustále při sobě, potřebují zařízení, které bude cestovat s nimi. V době prehistorické (která bohužel z části trvá dodnes) šli lidé převážně po výkonu. Dnes je výkon těchto mobilních jednotek natolik dostačující, že si můžeme dovolit mnohé kompromisy, které byly dříve nemyslitelné – pasivní chlazení, úsporné čipy, menší a tenčí konstrukce, atd.. Odměnou za nižší, ale dostačující výkon je právě to, co uživatel potřebuje – dlouhá výdrž na baterii. Myšlenkou původních notebooků bylo přenesení výkonu do mobilní jednotky s co nejvyšší možnou výdrží.

Konečně jsme tedy dospěli do stádia, kdy nám na jedno nabití vystačí náš stroj klidně celý pracovní den a výkon takového počítače je dostačující na veškerou běžnou práci! No není to úžasné?

Tak a teď z jiného soudku. Pokud budu chtít zařízení na náročnou práci (chci stříhat video), nebo počítač na hry, přičemž mi většinu doby bude stát na stole, jednou za týden ho přesunu, abych kolem něj utřel prach, pak nevidím důvod, kupovat si notebook. Proč? Omezený výkon, nemožnost upgradu, horší chlazení – to vše jen proto, abychom dělali machry a chlubili se, že máme na notebook?

Chci-li velký výkon, přičemž vím, že mi tato jednotka bude ležet na stole, je koupě notebooku zbytečná. Za cenu notebooku lze pořídit výkonné monstrum, které šoupnu pod stůl a a případě nutnosti upgradu nebudu muset vyměnit celou jednotku, vyměním jen určitou komponentu. Nemluvě o počáteční konfiguraci. Pokud si vybírám notebook, na kterém budu stříhat video/upravovat fotografie, hledám takový, který má dostatečný výkon a zároveň kvalitní displej. A sehnat pak něco takového je velmi náročné. Za ušetřené peníze (opravdu!) si pak můžu koupit třeba právě tablet s nějakou dokovatelnou klávesnicí, na zápisky ve škole.

Co chtěl autor tohohle článku říci je to, že nepotřebujeme super výkonné „nadupané“ stroje. Chceme mobilitu, styl, pohodlí a výkon v jednom. A zdá se mi, že toto pochopil pouze Apple, který dokáže svému zákazníkovi poskytnout přesně to, co potřebuje, nebo lépe řečeno to, co chce.

Poptávka po výkonných noteboocích tu sále je. Nikomu to neberu, věřím, že někomu opravdu vyhovuje velký výkon i za cenu větší hmotnosti, společně s titěrnou výdrží na baterii. Kdo na to má a chce zůstat „v obraze“, našlapanou herní mašinu si koupí. Musí však mít na paměti, že notebooky jsou spotřební zařízení, které jsou stavěny tak, aby nám vydržely právě dva roky. Víc je opravdu spíše zázrak.

Ideou notebooků je právě přenesení dostatečného výkonu a výdrže do lehké a mobilní jednotky. Chceme je, chceme takováto zařízení! Není to jen Apple, který takovéto stroje dělá už řadu let, je to i Lenovo, které nezaspalo na vavřínech a snaží se svými modely Apple dotáhnout (X1 Carbon, Yoga 3 Pro..). Má li se trh s počítači pohnout dále, prioritou bude výdrž. Ale co až bude výkon a výdrž na maximu a velikost na minimu? Ani notebooky, případně i ultrabooky, tady nebudou věčně. Otázkou je, co přijde dále?

Vím, že na toto téma bychom mohli vést dlouhé diskuze, proto tenhle článek berte jako mou osobní úvahu. Opravdu si myslím, že výkonné notebooky jsou dnes přežitek, či jen výstřelkem náctiletých, kteří se tak chtějí blýsknout mezi přáteli. Budoucnost nepatří výkonu (který by se snad mohl konečně přesunout do cloudu), ale dlouhé výdrži – to je ten důvod, proč si lidé kupují notebooky. Pro všechno ostatní je tady desktop.

Written by:

Published on: 22.3.2015

Filled Under: Hlavní strana, Téma

, ,