Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Téma: Proč mě nový Google+ v material designu vytáčí

me2Jsem po 14 dnech zpět ve starém designu Google+ a musím se pousmát nad hlášením, které mě nutí přejít zpět k na novinku. Víte, nikdy jsem nebyl odpůrce pokroku, účelných animací a ani pěkných vychytávek. Ba právě naopak, design mám rád natolik, že jsem ochoten ho i upřednostnit před praktičností, jenže…

„Meet the new Google+.Simpler, faster, better. Preview it today.“

Nejvtipnější v tom mottu je asi to slůvko „faster“. S přeanimovaným material designem má problém i můj pracovní MacBook Pro Retina. Jak se tady musí ovládat staré netbooky, si raději ani nechci domyslet. Vysvětlí mi někdo, proč se při vyhledávání mění barva vyhledávacího boxu, přičemž přeblikává jak na diskotéce?

Power user si posteskne

Menu bylo zeštíhelo, zmizely důležité ovládací prvky – What’s hot, Pages, Events,… Zapomeňte i na klíčovou funkci filtrování podle kruhů, se kterou Google+ vítězoslavně v roce 2011 přišel. Jde to, ale namísto jednoho kliknutí jich uděláte 5. Čímž se jaksi ztrácí ta efektivita.

Pages jsou už dlouho v úpadku, jejich ovládání bylo tragické už předtím a přijde mi, že nemají prakticky žádný dosah. Nyní k nim přistoupíte jako k dalšímu účtu přes svůj avatar v pravém horním rohu.

GooglePlusMaterial

 

Material design je vůbec kouzelný, nikde nic není, ale zároveň je vlastně všechno jen schované. V důsledu jste demotivováni cokoliv na sociální síť přidávat. Nepřipadá vám to tak trochu postavené na hlavu, když je sociální síť především o komunikaci?

Nakonec si ještě rozebereme chybějící Hangouts, neboli přejmenovaný Google Talk. Je odstraněním z Google Plus už úplně mrtvý, nebo máme čekat, že ho na vánoce dostaneme jako dárek zpět? Sociální síť bez chatu? To bylo zbytečné rušit Google Reader, stačilo ho rozšířit o statusy.

Snímek obrazovky 2015-12-15 v 1.04.27

Mizí plus jedničky (+1)

I když je Google Plus momentálně větší bazmek než Windows 8, je tu jedna věc, která mě dokázala vytočit do běla. Představte si, že vyfotíte fotku ve 4 ráno, nejdete spát, jen abyste měli unikátní, kvalitní a jedinečný obsah. Kromě vlastní potěchy se o ni podělíte i se svými followery. Nasbíráte stovky +1, máte radost, že všichni mají radost. Zároveň jste na sebe i trochu hrdí, přece jen, když vás někdo nezná a přijde na váš profil, je to taková vaše vizitka… Inu, chodíte tak na vlastní profil a z ničeho nic tam ty +1 prostě nejsou. Komentáře zůstanou, přesdílení zůstanou, jen nikde žádný bod. Smůla, můžete sbírát odznova.

Pochopil bych krátkodobý výpadek – nutnost nahrání zálohy, jenže tady vám data opravdu naprosto zmizí. Jak mám Google věřit, že stejně nezmizí moje data na Drive nebo Gmailu?

Written by:

Published on: 15.12.2015

Filled Under: Hlavní strana, Téma

,