Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Recenze: Honor 7

Design: 87%

Výbava: 94%

Displej: 91%

Zpracování: 93%

Výkon: 83%

Total Score 89%

Zajímáte se o smartphony vyšší třídy, ale top modely vás odrazují příliš vysokou cenou? Pak jste určitě zaznamenali Honor 7, který se na trhu pohybuje už od srpna minulého roku. Honor 7 samozřejmě patří spíše do střední třídy, ale nový upgrade s označením Premium Gold přináší luxusnější zlatý vzhled a větší základní paměť o kapacitě 32 GB. Honor 7 se popravdě příliš neliší ani od Huawei P8, který jsme testovali nedávno.

Tentokrát mě čekal nespoutaný 20 MPx fotoaparát, 5,2 palcový IPS displej, procesor Kirin 935, čtečka otisků prstů, infraport a to nejdůležitější – selfie blesk! Pojďte si se mnou zamalovat světlem do videopohledu, nebo pokračujte ve čtení textu.

petr-vocelka-honor-7-1

PARAMETRY

  • PROCESOR: HiSilicon Kirin 935, Quad-core 2.2 GHz Cortex-A53 & quad-core 1.5 GHz Cortex-A53
  • GRAFICKÝ ČIP: Mali-T628 MP4
  • DISPLEJ: 5.2″ IPS-NEO LCD, Full HD (1080 x 1920 px, ~424 ppi), Corning Gorilla Glass 3
  • RAM: 3 GB
  • PAMĚŤ: interní uložiště: 32 GB, rozšiřitelné paměťovými kartami (max 128 GB)
  • OPERAČNÍ SYSTÉM: Android OS, v5.0.2 (Lollipop), Emotion 3.1 UI
  • ROZMĚRY: 143.2 x 71.9 x 8.5 mm
  • HMOTNOST: 157 g
  • FOTOAPARÁT: 
    • zadní: 20 MP, automatické ostření, dual-LED blesk, světelnost f/2.0, 1080p@30fps
    • přední: 8 MPx, 1080p video
  • BATERIE: Li-Po 3100 mAh
  • WI-FI: 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, hotspot, dual-band
  • BLUETOOTH: v4.1, A2DP, EDR, LE
  • OBSAH BALENÍ: Micro USB -> USB kabel, nabíjecí adaptér, samotný telefon, sluchátka, návod k použití
  • SIM: Nano-SIM, Micro-SIM/SD karta

Funkce které zaujmou

Že se dá ze smartphonu volat asi nikoho moc nepřekvapí, proto hned na začátku ukážu funkce, kterými se odlišuje. První z nich je originální selfie blesk, jedná se o naprosto geniální vychytávku, díky níž nebudete mít v obličeji tmu. iPhone tento problém řeší probliknutím displeje, výkonem je na tom dedikovaná dioda Honoru ale lépe.

Okamžitě si oblíbíte i infračervený port, díky kterému můžete nahradit naprosto jakýkoliv ovladač postavený na této technologii svým mobilem.

Videopohled

Fotoaparát

Fotoaparát sice nemůže konkurovat top modelům konkurenčních značek světelností a ani svým výkonem. Nabídne ale unikátní režim malování světlem. Ten skýtá podmožnosti v podobě focení stop koncových světel aut, malování světlem, vyhlazení vody nebo focení drah hvězd. Stačí zvolit režim a zmáčknout spoušť, narozdíl od zrcadlovky okamžitě vidíte co fotíte. Stejně tak se nejedná pouze o využití dlouhého času, bavíme se tady o softwarovém řešení, kdy si telefon vyfotí scénu a pak promítá změny v závislosti na síle světla.

petr-vocelka-honor-7-8

 

Za dobrých světelných podmínek se dá dosáhnout docela slušných fotek. Díky velké světelnosti objektivu se můžete doslova vyřádit s hloubkou ostrosti, která zajistí rozostření pozadí. Barevné podání ale není na tak dobré úrovni a je s překvapením, že i přes obrovské rozlišení 20MPx pokulhávají v detailu. V tomto případě i levnější Honor 5x nabíne lepší barevné podání.

Panorama

Záběr panoramatického snímku je 180°, tedy celá půlotáčka, bohužel je fotka hodně zdeformovaná což kazí celkový dojem z obrázku.

IMG_20160405_131606

 

Malování světlem

Malování světlem je strašně zvláštně implementované, nejedná se totiž o klasický dlouhý čas známý z foťáků. Pokud jsem vše správně pochopil, tak honor 7 nejdříve vyfotí klasickou fotku a tu poté porovnává s aktuálním děním na scéně. Fotit přitom můžete i dlouhé hodiny.

bsh

  • Stopy koncových světel vám umožní zachytit stopy světel aut, která jsou v pohybu. Jedná se o hodně populární trend jak přidat do fotky města dynamiku.
  • Funkce světelné grafitti vás při sprejování upozorní, když jde kolem policajt. Samozřejmě si dělám srandu, tento režim dá pouze vyniknout vaší kreativitě s baterkou a vlastně čímkoliv, co vydává světlo.
  • Z pohledu fotografa je hedvábná voda naprosto klíčový režim, fotit vodu na krátký čas prostě není dobrý nápad.
  • Funkce cesta hvězd je tady od snímání takzvaných star trailů, stačí namířit telefon naproti hvězdám a začne se vám krásně vykreslovat jejich trajektorie. Kvalita bohužel není nijak oslnivá.

Video

Video je průměrné kvality, barvy jsou oproti režimu fotky věrnější, naopak chybí dostatečný kontrast a dynamický rozsah. Při zapnutí softwarové stabilizace obrazu se video konečně příšerně netřese, stejně bych ale od telefonu za 11 tisíc čekal trochu lepší kvalitu videa.

Čtečka otisků prstů

Čtečka otisků prstů funguje spolehlivě, stačí přiložit prst na dotykové tlačítko na zadní straně a Honor 7 se automaticky odemkne. Zadní strana bohužel není moc praktická. Kromě odemykání se dají čtečce přiřadit i různá gesta, jako například stažení lišty s notifikacemi a její opětovné skrytí.

petr-vocelka-honor-7-7

Kvalita hovoru, dual sim

Zajímavě je řešený i hybridní slot pro sim karty, ten totiž umí z jednoho místa pro sim kartu udělat slot na paměťovou kartu a naopak. Ve výsledku tak můžete telefon používat buď jako dual sim, nebo klasicky sim a s paměťovou kartou až do kapacity 128 GB. Huawei buduje telefonní sítě, proto se není čemu divit, že kvalita hovoru byla v pořádku.

Konektivita

Opravdu se hledá jen těžko něco, co by Honoru 7 chybělo. Wi-Fi nejvyššího standardu 802.11 ac, Bluetooth, Dual-Sim (MicroSIM, NanoSIM), GPS, Wifi hotspot, to všechno Honor 7 má. Trochu v tomto případě zamrzí absence NFC.

petr-vocelka-honor-7-5

Displej

Full HD rozlišení na 5.2 palcové uhlopříčce je naprosto dostatečných, stejně tak mě potěšila i viditelnost displeje s IPS maticí za slunečného počasí a jeho pozorovací úhly. Barvy jsou přirozené a celkově jsem byl z kvality displeje hodně nadšený.

Chytré tlačítko

Další nezvyklý prvek, je jím chytré tlačítko na levém boku, kterému lze přednastavit funkce pro stisk, dvojstisk a stisknutí s podržením. Já si nastavil při stisknutí foťák a dvojstisku světlo.

petr-vocelka-honor-7-2

Infračervený port

Zabudovaný infračervený port využiteje pro ovládání televize, jako vzdálenou spoušť vašeho foťáku, nebo čehokoliv jiného. Vybrat si lze z mnoha výrobců a modelů, můžete si ale i nascanovat vlastní signál.

petr-vocelka-honor-7-3

OTG

Kdy jste si naposled k počítači připojili myš, klávesnici, nebo snad externí disk? Nikdy? S Honorem 7 můžete dokonce nabíjet i kolegův smartphone. Podpora funkce OTG se prostě hodí, dává vám možnost přes microUSB připojit ke svému smartphonu prakticky jakékoukoliv běžnou periferii. Android je na to připraven a pro myš má dokonce klasický kurzor.

SYSTÉM

Honor 7 pohání operační systém Android verze 5 lolipop, přislíbený je ale upgrade na šestku. Grafická nádstavba Emotion UI, není tak přeplácaná funkcemi jako TouchWiz od Samsungu, všechny aplikace a složky najdete na ploše, podobně jako je tomu u iPhonu. Chcete-li nějakou skrýt, vytvořte si složku se smetím a tam všechny nepotřebné blbosti naházejte.

Telefon se ovládá třemi dotykovými tlačítky, které se vykreslují přímo na displeji. První zleva slouží jako zpět, to prostřed pro návrat na domovskou obrazovku, pravé pak pro navigaci v aktuálně spuštěných aplikacích. Při dlouhém podržení tlačítka s kroužkem se otevře asistent Google Now. Notifikační centrum má klasickou podobu typickou pro každý android, kde samozřejmě nechybí tlačítka k rychlému zapínání funkcí jako wifi či bluetooth. NFC zde nenajdete, protože jej telefon nepodporuje.

Uživatelským zážikem vás budou doprovázet předchystané motivy, doinstalovatelné widgety. Rozvržení domovské obrazovky lze nastavit na příjemnou mřížku o pěti ikonách do obou směrů. Na integrované klávesnici se dobře píše a podporuje psaní přejížděním, takzvaný swipe. Malou ruku potěší možnost zmenšení obrazovky přejetím prstem po navigačních tlačítkách směrem zleva doprava.

Hry

Člověk by si řekl, že osmijádrový procesor Kirin 935 o čtyř jádrech taktovaných na 2,2 GHz spolu s 3 GB operační paměti ram nabídne dostatek výkonu pro hraní i těch nejnáročnějších her, no není tomu úplně tak. Ve hře Death Trigger jsem zaznamenal během relativně krátké doby hned několik drobných záseků. Takže na hraní jo, ale mám k tomu své výhrady.

Závěrem

Jako hlavní konkurence se doslova nabízí LG G4, oproti němu nabídne Honor 7 čtečku otisků prstů, prémiové kovové zpracování, infračervený port a selfie blesk. LG G4 sice neumí malovat světlem, ale zato vám za normálních podmínek udělá lepší fotky. Honor 7 je jednoduše hračka pro opravdového geeka, nikdo jiný totiž nebude schopen využít ani zdaleka všechny jeho sofistikované možnosti…

Klady

  • design
  • pěkný displej
  • cena
  • kreativní režimy fotoaparátu
  • rozšiřitelnost pam. kartami
  • notifikační dioda
  • čtečka otisku prstů
  • infraport

Zápory

  • moc se mi nepozdávala kvalita fotek a videa, čip evidentně na megapixely nestačí
  • na nejnáročnější hry není výkon dostatečný

petr-vocelka-honor-7-6

Vývoj ceny

Graf ceny produktu Honor 7 Premium poskytuje server Heureka.cz

Written by:

Published on: 8.4.2016

Filled Under: mobil, recenze

,