Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Recenze: Lenovo IdeaPad Z570 RED

Naší redakci se podařilo ukořistit levný multimediální notebook od Lenova z řady IdeaPad Z s kódovým označením Z570 v červené barvě. Co tento stylový notebook „za pár kaček“ skrývá ve svém nitru? Utáhne vůbec notebook v cenové relaci pohybující se pod 12 tisíci nejnovější hry?

Notebook je vybaven dvoujádrovým procesorem Intel Core i3-2350, který běží na úctihodných 2,3GHz. Součástí procesoru je i grafické jádro Intel HD 3000.  Pokud byste si chtěli zahrát nějakou lepší hru, výkon vám poskytne ještě dedikovaná grafická karta nVidia GeForce GT 520M s vlastní 1GB DDR3 pamětí. Přepínání mezi grafickými kartami je možné přes tlačítko na levé straně notebooku, nebo automaticky technologií nVidia Optimus. Operační paměť v notebooku je 4GB a lze ji ale rozšířit až na 8GB. O uživatelská data se stará 500GB HDD od Western Digital s 5 400 otáčkami.

Klávesnice je stejná, jako u všech IdeaPadů. Má mírně zaoblené klávesy, čímž je velmi příjemná. Šasi notebooku je stylově designována a dle mého až nadstandardní. V žádném z bodu se neprohýbá ani pod větším tlakem. To platí i o robustním víku notebooku. Nad klávesnicí se nachází senzorová tlačítka pro ovládání hlasitosti, přepínání ozvučení notebooku a regulaci rychlosti otáček větráku. Co se týče touchpadu, jak je zvykem je dodáván firmou Synaptics. Má mírně vroubkovaný povrch a je velmi příjemný na dotek.

Display notebooku je standardní – rozlišení 1366×768, velikost displeje je 15,6 palců. Displej má rozlišení HD, proto se na něj velmi dobře dívá na filmy a hrají hry.

Co se týče portů, na notebooku můžeme nalézt 4 x USB 2.0 (z toho 1 combo USB/eSATA), čtečku karet 5v1 (SD/SD pro/MMC/MS pro/XD), RJ-45, VGA, audio vstup a výstup a HDMI. Chybí snad jen port pro USB 3.0.

Na notebooku jsme se pokusili rozjet některé hry, jako je Fifa 12, Call of Duty: Black OPS, Battlefield 3.

Jelikož ale od notebookových grafik nemůžeme čekat nic převratného, testovali jsme hry při nejnižších detailech, které byly pro plynulé hraní nejpřijatelnější. Výkon grafiky pro hraní hry jsme určovali dle FPS – jednotlivých snímků za sekundu. Hra Battlefield 3 při nejnižších detailech jela na 21 FPS, obdržela tak nejnižší možné skóre z testovaných her. Lépe dopadla hra Call of Duty: Black OPS s 64  FPS. Nejlépe dopadla Fifa 12, která si utrhla krásných 196.2  FPS, což je více než dobré. Proto jsme se rozhodli hrát Fifu 12 i na nejvyšší detaily a zkusili jsme hrát na externím monitoru  s vyšším rozlišením – konkrétně se jednalo o WSXGA+ 22″ display s rozlišením 1680 × 1050. Hra byla plynulá a snímkovací frekvence klesla na 40 FPS. Ovšem kvalita ostatních her při vyšších detailech nebyla zanedbatelná – na notebookovou grafickou kartu. V programu 3D Mark si NVIDIA GeForce GT520M odnesla 4 621 bodů.

Notebook má výborně vyřešené chlazení. Nasávání má zespodu, vzduch je hnán přes prachové filtry a většinou ještě chladný vzduch je odváděn z levé strany. I při hraní her delší dobu se teplota na čidlech v notebooku nedostala nad 65°C.

Lenovo IdeaPad z570 má, jak již bylo psáno, senzorové tlačítko, kterým se spustí „Tepelný manažment“. V něm si můžete regulovat otáčky větráku. Celkem mě překvapila funkce „Odprašování“. Tato funkce má za úkol dostat z útrob stroje veškerý prach. V tomto režimu otáčky větráku vyskočí na maximum a pak se otáčky sníží. Toto se opakuje stále dokola. Jestli se ale někdy podaří tímto způsobem z notebooku dostat ven prach, nevíme.

Reproduktory mě celkem příjemně překvapily. Přestože na první pohled vypadají podobně jako na Y570, JBL je nedodává, leč kvalita reprodukce je mírně nadstandardní a zvuk je až překvapivě hlasitý a mírně prokreslený. Vděčit za to notebook může zřejmě certifikaci SRS Premium Sound.

Parametry:

Model procesoru: Intel Core i3 2350M(2.30GHz) 

Grafická karta: NVIDIA GeForce GT 520M – 1024 MB

Velikost operační paměti [MB]: 4096

Velikosti úložného prostoru HDD [GB]: 500

eSATA, HDMI, počet portů USB 2.0: 4, VGA port, webkamera – 2Mpix

Předpokládaná doba výdrže (hodiny) „až“: 5 (v reálu vydržel nejdéle 4 hodiny, 15 minut, se zapnutou WiFi – pozn. redakce)

Hmotnost [kg]: 2.6

Cena: 11 499 bez OS, s verzí s Windows 7 od 12 499.

Obrázky 1,3,4,5  byly převzaty z lenovo.com

Written by:

Published on: 5.4.2012

Filled Under: Hlavní strana, recenze