Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Dell Inspiron 13z (2015)

Design: 91%

Výbava: 93%

Display: 89%

Zpracování: 85%

Výkon: 92%

Total Score 90%

Společnost Lenovo svým konceptem konvertibilních notebooků změnila svět. Bohudík si jej ale nenechala jen pro sebe a díky tomu mohou vznikat velice podobná zařízení, avšak s rozdílnou výbavou i designem. Poněkud rozpačitým úvodem začínám tuto, né až zas tak rozpačitou recenzi na nový Dell Inspiron 13z.

Jak už název napovídá, jedná se o notebook s 13″ uhlopříčkou a konvertibilní konstrukcí, jež vám umožní udělat z notebooku také tablet, nebo si jej postavit do pozice připomínající „A“ jako fotorámeček. Napěchován je jednimi z nejlepších komponent u současných přenosných 13″ notebooků. Nesmí tedy chybět FullHD IPS displej ani nový procesor od Intelu architektury Broadwell, třešničku na dortu přidává i dotykové pero, jež se skryje do těla notebooku. To sice není citlivé na tlak, jeho používáním si ale dotyky nezamatláte displej.

 

 

 

 

PARAMETRY TESTOVANÉHO MODELU

Dell Inspiron 13z je dostupný hned ve třech variantách odlišených výkonem. Já testoval tu nejvyšší konfiguraci s Intel Core i7 5500U nové architektury Broadwell, FullHD LED IPS dotykovým panelem, 8GB RAM a 256GB SSD. Cenovka tohoto modelu je stanovena na necelých 27 tisíc. Za tuto cenu tedy rozhodně výborné parametry. Oproti architektuře Haswell se tranzistory zmenšily z 22nm na 14nm. Neznamenalo to ale zvýšení výkonu, nýbrž opět vešketrý profit padl na snížení spotřeby procesoru.

dell-inspiron-13-z-15

Investice do SSD je určitě v roce 2015 tím správným krokem. Byla tedy samozřejmě už i mnohem dříve, to ale byly disky s podobnou kapacitou drahé a vyskytovaly se v základu jen v noteboocích nad 40 tisíc. Koupě notebooku bez SSD mi přijde jako zbytečné degradování výkonu počítače, protože právě disk je v dnešní době to co nejvíce zdržuje. Do přenosných zařízení se totiž montují nejčastěji pomalé disky s 5400 otáčkami (rpm), které jsou ještě navíc často poruchové, špatně odolávají přenášení za běhu. Prostě pokud si můžete dovolit „luxus“ jménem SSD, jeho nepořízením ztratíte více než 2.5 tisíce jako příplatek.

O nedostatku výkonu nemůže být řeč, samozřejmě v rámci předpokládaného segmentu využití, viz. Téma: Extrémní výkon v noteboocích je přežitek. Práci v kancelářských programech, videa a internety zvládne aniž by se zapotil. Potenciál pak může mít i pro fotografa, jako stroj pro jednoduchý střih na cestách, nebo k zahrání si populárních MMORPG her.

Parametry

  • Procesor: Intel Core i7 5500U Broadwell, 2,4 GHz, 3GHz TurboBoost
  • Grafická karta: Intel HD Graphics 5500
  • Display: 13.3″ IPS LED 1920×1080 dotykový
  • RAM: 8GB DDR3, 1 600 MHz
  • Disk: SSD 256GB
  • Operační systém: Windows 8.1, 64-bit
  • Rozměry: 331 x 233 x 21 mm
  • Hmotnost: 1,66 kg
  • Zajímavá výbava: WiFi 802.11ac, dotykový displej, podsvícená klávesnice, Bluetooth 4.0, 2x USB 3.0, klávesnice s odolností proti polití, zákuka 2 roky s odstraněním problémů do druhého dne.

Několikrát už jsem nastínil právě ony ostatní konfigurace bez disků, proto by asi bylo dobré si je uvést na pravou míru. Za zmínku určitě kromě tohoto nejvyššího modelu stojí i verze s i5 Haswellem a 8GB RAM. Rozhodně bych ale dokoupil SSD, minimálně 128GB.

Další konfigurace: 

  • Intel Core i5 5200U Broadwell, 13.3″ IPS LED 1920×1080 dotykový, RAM 8GB, Intel HD Graphics 5500, SSHD 500GB + 8GB cache pro zrychlení běhu OS
    Aktuální cena DELL Inspiron 13 N3-7347-N2-512 v českých e-shopech: (Zdroj: Heureka.cz, )
  • Intel Core i5 5200U Broadwell, 13.3″ IPS LED 1366×768 dotykový, RAM 4GB, Intel HD Graphics 5500, HDD 500GB 5400 otáček
    Aktuální cena DELL Inspiron 13 TN3-7348-N3-511S v českých e-shopech: (Zdroj: Heureka.cz, )
  • Intel Core i5 4210U Haswell, dotykový 13.3″ 1920×1080 IPS, RAM 8GB, Intel HD Graphics 4400, HDD 500GB 5400 otáček
    Aktuální cena DELL Inspiron 13 TN3-7347-N3-512 v českých e-shopech (Zdroj: Heureka.cz, )
  • Intel Core i7 5500U Broadwell, 13.3″ IPS LED 1920×1080 dotykový, RAM 8GB, Intel HD Graphics 5500, SSD 256GB, – TESTOVANÁ KONFIGURACE
    Aktuální cena DELL Inspiron 13 N5-7347-N2-02 v českých e-shopech (Zdroj: Heureka.cz, )

 

dell-inspiron-13-z-7

Konektory, porty a tlačítka

Na rozdíl od nového MacBooku, tady vám kontektory stačit určitě budou. Na levé straně se nachází většina potřebných portů pro připojení periférií a napájení. Vezměme si to tedy postupně z levé strany. Jako první tedy vidíme zdířku pro bezpečnostní zámek Kensington, následuje konektor pro nabíječku, HDMI, 2x porty USB 3.0, kombinovaný vstup na sluchátka s mikrofonem a nakonec reproduktory.

dell-inspiron-13-z-13

Jestli byla levá strana zaměřena na konektory, pravá je zase na tlačítka! No opravdu, opět zleva začneme netradičně tlačítkem pro zapnutí. To se přestěhovalo pravděpodobně z důvodu režimu tablet, v normální pozici by totiž mohlo dojít k nechtěnému vypnuní, nebo naopak by bylo složité zařízení bez přetočení uspat.

Dalším tlačítka jsou pro ovládání hlasitosti. Hned za nimi je druhý reproduktor, taktéž na specifickém místě. Dále už jen USB 2.0, čtečka SD karet a stylus – stačí zatlačit a on vyskočí.

dell-inspiron-13-z-14

Přední strana neobsahuje kromě informační diody vůbec nic. Stejně tak zadní strana, jež slouží jen výdechům větrání.

Konstrukce

Dell Inspiron 13z řadíme do kategorie tzv. konvertibilních notebooků. Už jsme tady jeden podobný měli na test zhruba před rokem – Lenovo Yoga 2 Pro. Displej je uchycen k základně pomocí dvou velkých kloubů, díky kterým je možné celý displej přetočit o 360° do formy tabletu. Klávesnice bohužel logicky zůstane odkrytá, budete si tedy muset při držení zvyknout na nezvyklý pocit. Pokud ale otočíte obrazovku pouze o 270°, můžete používat notebook třeba pro prezentaci fotek nebo jiných věcí více osobám.

Víko displeje se nijak nekroutí, na tento neduh bylo zařízení opravdu dobře připraveno, jenže zkusíme-li na něj lehce zezadu směrem k displeji zatlačit, začnou se už při opravdu malém tlaku objevovat skvrny, mapy, duchy atd. Přitom víko displeje není žádná žiletka, věřím, že by se tam určitě nějaká výstuha přidat dala. Displej se lehce prohýbá i na spodní straně s tlačítkem. V režimu tablet je spodek vystužen zezadu zbytkem notebooku, ale při stisknutí ve stavu notebooku můžete zmíněné prohnutí už pozorovat.

dell-inspiron-13-z-20

Základna je oproti tomu zpracovaná perfektně. Je pevná, drží tvar, neprohýbá se a ani nijak nevrže. Příjemné zakulacení v přední části zajistí, že vás nebude nic nepříjemně tlačit do zápěstí.

Design

Lehce udivením by pro někoho mohlo být hodnocení designu, jež se zastavilo na 91%. Popravdě, mám pro tento pracovní design slabost a protože se jedná o subjektivní věc, mohu si ji hodnotit jak chci. :-) Z dálky působí notebook kovovým dojmem, až po hmatu ucitíte, že se vlastně jedná o hrozně zajímavý plast v barevné úpravě hliníku. Povrch je na dotyk příjemný a neklouže.

Obrazovku opět obklopuje obrovský lesklý rámeček, stále jsem ale nedošel k názoru, jestli je to „problém“ nebo „funkce“. Kdyby byl aspoň matný, ale ne jako levný plast, myslím nějak „sexy“… Tlustý lesklý rámeček nepůsobí ani hezky, ani draze, jediný jeho účel je chytat otisky vašich prstů (někdy mi přijde, že i všech okolo).

dell-inspiron-13-z-16

Nadstandardní výbava

Takové USB v dnešní době už nikoho nezarazí, novým standardem z business modelů se začíná stávat podsvícená klávesnice. V tomto případě si lze vybrat ze 2 sil svitu, třetí poloha znamená vypnuto. Nezapomnělo se ani na ochranu proti polití, v případě, že si převrhnete třeba hrnek s pitím a vylije se do klávesnice, bude stačit vyměnit jen ji. Notebook by měl zůstat nepoškozen. Podívejte se po pravé straně, máte tam pití? Tak pak potřebujete právě tento notebook!

Notebook disponuje solidním 13″ IPS panelem s rozlišením FullHD (1920 x 1080). Poměr stran je 16:9. Pozorovací úhly i věrnost barev je na dobré úrovni. Pro někoho by mohla být nepříjemná lesklá povrchová úprava, na níž sice vše vypadá (stejně jako u lesklých fotek), na slunci nebo v místě s hodně světly se ale budete snažit stále eliminovat nějaký odlesk, nebo vůbec bojovat o přečtení textu. Je to jakýsi ústupek i onomu režimu v podobě tabletu. Tablet s matným displejem si totiž asi naopak nikdo z nás nepřeje.

O dotykovém displeji už bylo řečeno až až, součástí příslušenství je ale i pasivní stylus. Není bohužel nijak inteligentní jako třeba u chytrého telefonu Samsung Galaxy řady Note nebo u Microsoft Surface. Tím odpadá i rozpoznání ruky od stylusu, budete-li se tedy snažit tyčinokou něco napsat, s položenou rukou to nepůjde. Stejně tak všichni grafici tímto zapláčou a vrátí se myšlenkami zpět ke svému tabletu a tužce s výměnnými hroty. Využití tedy bude jako náhrada za prst, který (i když se vám tak nemusí zdát) bývá mastný, špinavý a dělá na displeji fleky. Stylusem displej neupatláte.

dell-inspiron-13-z-17

 

Klávesnice, touchpad

Nejprve jsem klávesnici vychválil co se týče její odolnosti a podsvícení, nýní ale budu i kritizovat. Psaní na ní úplně postrádá jakoukoliv přesnost, odezvu. Píšete, mačkáte klávesy, ale vlastně nějak vůbec nevíte, jestli jste stiknuli to správné tlačítko. Nedokážu přesně usoudit čím to je (možná absencí jemného prohnutí?) ale ten pocit prostě máte, nebo ne. V tomto případě se nedostavil.

Touchpad je velký a pracuje se s ním normálně, žádné přehnané nedostatky jsem nezaznamenal, žádné nadšené emoce ale nemám. Stisknout jej můžete v podstatě v jakémkoliv místě. Nebyly slyšet ani nepříjemné zvuky, takže tady vše v pořádku.

Výdrž na baterii, chlazení

Nový procesor řady Broadwell byl sice měl přinést snížení spotřeby, ve spojení s konfigurací tohoto notebooku ale nějak nevidím výsledek. No opravdu, výrobci se předhánejí v úspornosti svých nových procesorů, disků,… Operační systémy jsou také stále úspornější, výdrž je ale na 13″ notebook v roce 2015 nezvykle malá. Při normálním používání – rozumějte prohlížení internetu je zrhuba 5 hodin na nastavený úsporný režim.

V úsporném režimu se místy dokáže uchladit pasivně, reakce přitom nejsou nijak zpomalené, při běžných úkonech vše bleskurychle naskočí. Ostatní režimy už si větrák vyžádají v plném rozsahu pracovního času. Jeho hlučnost ale není nijak nesnesitelná.

Benchmarky a screenshoty ze systému

V zařízení jsem testoval hlavně SSD. Nejedná se o žádný zázrak techniky, za ty peníze se ale určitě vyplatí. Rychlost pro čtení i zápisu je zhruba 8x vyšší, než u běžných notebookových rotačních disků. Zbylé screenshoty ukazují podrobnosti o notebooku z předinstalovaného programu Dellu.

dell-inspiron-13-z-system-2

Závěr

Dell Inspiron 13z je ideálním společníkem pro každého, kdo hledá nadprůměrný výkon ve vysoce přenosném těle. Zpracování bylo až na pár drobností na jedničku, oceňuji příjemný, až sametový povrch. Ač jsem byl donedávna odpůrcem konvertibilních zařízení, musím uznat, že to zas tak špatný směr není. Zrovna právě tento Dell bych si dokázal představit i jako náhradu za svůj MacBook Pro Retina. Tam může být i jeho cílovka, v některých ohledech totiž nabízí více muziky za podstatně méně peněz.

Stále se však jedná o nejvyšší model multimediálního notebooku a ne úplně o pracovní stroj. Zamrzí vás tedy ne tak příjemná klávesnice, leč podsvícená, nebo stejně tak nic neříkající touchpad. Verze s SSD startuje opravdu do pár vteřin, nebude vás otravovat žádné otravné čekání (na sprchu, snídani a kafe můžete zapomenout).

 

Klady

  • záruka 2 roky na opravu do druhého dne
  • 256GB SSD, Intel Core i7 Broadwell
  • FullHD IPS dotykový displej
  • příjemný povrch
  • konvertibilita – až 4 režimy
  • podsvícená klávesnice
  • odolnost proti polití
  • Wifi 802.11ac
  • stylus

Zápory

  • víko je odolné proti prohnutí za rohy, ale ne proti promáčknutí zezadu
  • průměrná klávesnice a touchpad
  • dodávaný stylus by mohl být chytřejší

Průběh ceny

Graf ceny produktu DELL Inspiron 13 N5-7347-N2-02 poskytuje server Heureka.cz

Další snímky

Written by:

Published on: 27.3.2015

Filled Under: Hlavní strana, recenze

,