Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Volíme vhodnou linuxovou distribuci a 10 kroků, jak nainstalovat Ubuntu

Linuxových distribucí je, jak jsem psal v minulém příspěvku mnoho. Pokud si tedy pro svůj začátek zvolíte jakoukoliv distribuci, nemusí Vám návody, které budu psát sedět. Proto by bylo určitě lepší si vybrat jednu distribuci a pomoci ni se tedy vše naučit. Zvolíme si proto distribuci, která je dlouho vyvíjená, má české prostředí a četnou českou komunitu. Z vlastních zkušeností bych zvolil Debian, ale jelikož jsem si oblíbil Ubuntu, pojedeme na Ubuntu.

Odkazy:
Něco málo o Ubuntu si můžete přečíst na živě.cz, kde je kratičký výčet jeho vlastností.
Výce informací, především těch rozsáhlejších najdete na českých oficiálních stránkách Ubuntu.

Pokračujeme tím, že si stáhneme obraz Ubuntu. Předevčírem vyšlo nové Ubuntu 11.10 (ubuntu vychází co půl roku – duben a říjen), stáhneme si verzi 11.10 z http://www.ubuntu.com/download/ubuntu/download. Na stránce v políčku 1) download Ubuntu vybereme Ubuntu 11.10 – Latest version. V políčku níže zvolíme jakou architekturu procesoru  máme. Pokud nevíte, zvolte radši 32bit. (Zjištění architektury ve Windows – klikneme na start -> pravým na Počítač -> zvolíme vlastnosti a zhruba v polovině je popsaný typ systému – buď 64 bitový, nebo 32 bitový). Po stažení iso souboru jej vypálíme.

Instalace Ubuntu

Instalace Ubuntu je již v této době plně automatizována – proto se téměř o nic nemusíme starat. Nyní si popíšeme postup instalace:

1) Vložíme CD do PC a PC restartujeme

2) Pokud se načte windows, je třeba PC znovu restartovat a v bootování systému nastavit, aby se bootovalo z CD. Jak nastavit bootování z CD se dozvíte na stránkách výrobce BIOSU, který se téměř vždy liší, proto nelze napsat jeden univerzální návod.

3) Načte se výběr jazyka. Zvolíme češtinu – nyní si můžeme Ubuntu vyzkoušet, nebo instalovat. Doporučuji před instalací vyzkoušet, jestli Vám prostředí vůbec sedne a jestli si na něj zvyknete

Ukázka obrazovky instalovat/vyzkoušet v Ubuntu4) Další krok nám zjistí, jestli máme v PC dostatek místa, je připojen k elektrické síti (pro notebooky) a zdali jsme připojení k internetu. Připojení k internetu není požadováno, ale je doporučeno. Během instalace se totiž stáhnou jazykové balíky a kodeky pro zvuk a video.Další dvě políčka jsou nepovinná a tudíž si můžete zvolit, jestli chcete stáhnout balíky a různé užitečné pluginy pro přehrávání MP3, filmů, atd..

Instalace Ubuntu5) Pokud se připojujete k wifi, připojte se. Pokud jste připojení pomocí LAN, tato obrazovka Vám neskočí

WIFI6) Další obrazovka Vám nabídne, jak chcete Ubuntu nainstalovat (Nahradit Windows, vedle Windows, vlastní). Zvolte vedle Windows.

typ instalace7) Na další obrazovce nastavte velikost oddílu, na který se má Ubuntu nainstalovat. Doporučuji vytvořit oddíl o velikosti alespoň 20GB, není ale podmínkou, postačí nám bohatě i 10GB. Já ale preferuji v bodě 6 zvolit vlastní a udělat oddělený disk s Ubuntu a Windowsem, ale tuhle možnost zvolte, pokud na PC máte zálohovaná data a pokud se nebojíte o ně popřípadě přijít. V tenhle okamžik pouze zvolíte oddíl, který jste si vytvořili a naformátujete ho na ext4 a zvolíte přípojný bod .Pak nás tahle obrazovka zase mine :)

oddíly8) Instaluje se systém – v tento okamžik Vám postupně naskočí několik obrazovek. V první zvolíte svoji polohu. Pokud ji mapa nezná, nechte Praha

lokace Volba jazyka – lze použít tlačíto detekovat a dále postupovat podle pokynů

klávesniceO Vás – vaše jméno a heslo k Vašemu účtu na Ubuntu

o VásPozor – blíží se konec – nyní máte možnost si přečíst, v čem je Ubuntu tak dobré a co vše obsahuje. Nyní se vše potřebné nainstaluje a stáhnou se balíky

instalace10) Konec instalace – pokud jste vše provedli podlé návodu, skočí Vám tabulka s oznámením o restartu systému.  Nyní vyjměte své CD a počítač se restartuje.

restart

Po restartu se Vám zobrazí zavaděč – zde máte možnost si zvolit, co se spustí – jestli Windows, či Linu Ubuntu. Po spuštění se přihlašte. A je hotovo! Užívejte si Ubuntu!

 

Written by:

Published on: 15.10.2011

Filled Under: linux