Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Lenovo Yoga 300 – konvertibilní notebook za pár kaček

Design: 85%

Výbava: 80%

Displej: 93%

Zpracování: 72%

Výkon: 65%

Total Score 79%

Konvertibilní notebooky hýbou světem a není divu, že je výrobci produkují ve velkém. Bezesporu ty nejúspěšnější konvertibilní notebooky dělá Lenovo – řada Yoga a Flex. Zatímco řada Flex už pomalu zaniká, řada Yoga jede dále. Nyní se Lenovo snaží zaujmout se svými nejlevnějšími dotykovými notebooky Yoga 300, jejichž cena začíná na necelých osmi tisících. My se podívali na lépe vybavenou variantu, která je jen o čtyři tisíce dražší, než nejlevnější model.

Yoga 300 je přímým nástupcem modelu Yoga 2 11, který jsme zde na recenzi již měli. Co nového „omlazení“ přineslo a nemusel výrobce při výrobě takto levného konvertibilního notebooku udělat příliš mnoho kompromisů? To a ještě mnohem více naleznete v této recenzi.

Parametry testovaného modelu

Při prvotním osahání jsem nabyl dojmu, že Yoga 300 odstraňuje všechny neduhy z modelu Yoga 2 11. Stejně jako v předchozí verzi, i zde se setkáváme s pasivním chlazením. To především díky úspornému procesoru Intel Pentium N3540, který příliš tepla nevydává. A právě procesor se zdál kamenem úrazu. Většina lidí se „Nkových“ procesorů štítí, jelikož jsou dle nich nevýkonné. Avšak po čtrnáctidenním užívání jsem byl s výkonem spokojen, na běžné činnosti je dostačující. Čtyřjádrový procesor je architektury Bay Trail a je taktován na 2.16GHz, přičemž díky technologii Turboboost je schopen přetaktování až na 2.66GHz.

DSC_0266

Parametry

  • PROCESOR: Intel Pentium N3540, Bay Trail, čtyřjádrový, 2,16 – 2,66GHz
  • DISPLEJ: 11,6”, 1366 x 768, LED IPS PLS, 16:9, antireflexní
  • RAM: 4GB DDR3, 1600MHz
  • GRAFICKÁ KARTA: Intel HD Graphics
  • DISK: 500GB SSHD (500GB HDD, 5400 ot/min + 8GB SSD modul)
  • OPERAČNÍ SYSTÉM: Windows 8.1 (možnost bezplatného upgradu na Windows 10), 64-bit
  • ROZMĚRY: 299 x 209,5 x 21,8 mm
  • BATERIE: 4článková, 30Wh, výdrž až 5 hodin, nevyměnitelná
  • HMOTNOST: 1,39 kg

Samozřejmostí je i dnešní standard RAM paměti, rovné 4GB. Ta běží na taktu 1600MHz a dle mého zjištění je možné přidat do druhého slotu ještě jeden modul a dostat se na maximální kapacitu 8GB. , a není možné ji dále rozšířit, jelikož je napevno umístěná na základní desce. Běžnému uživateli budou 4GB dostačovat, do varianty s 2GB RAM bych se nejspíše nepouštěl. Žijeme v době, kdy nejnáročnější aplikací je internetový prohlížeč, pokud tedy chceme na počítači surfovat na internetu, je lepší mít paměti RAM více.

Displej oproti předchozí verzi Yoga 2 11 získal menší rozlišení, tedy jen HD. Velikost displeje zůstala stejná – 11,6″. Grafická karta Intel HD Graphics ničím neoslní, ale také neurazí. Na běžné aplikace bude dostačovat, hry v prohlížeči jí nebudou dělat žádný problém, jen na náročnější hry s ní moc nepočítejte.

Použitý plotnový pevný disk má na dnešní dobu již standardní velikost – 500GB. Této kapacitě sekunduje 8GB SSD oddíl pro zrychlení startu systému a načítání aplikací. Právě malou kapacitu SSD disku si nedokáži nějak rozumě vysvětlit – systém potřebuje mnohem více místa a na aplikace je 8GB málo. Přítomnost malého SSD tedy téměř nepoznáte.

Konektory, porty a tlačítka

Díky tloušťce, která porostla o 4,6 milimetru, jsme se dočkali jedné zvláštnosti – RJ-45 vstal z mrtvých! Opravdu, síťový konektor, který v předchozí verzi Yogy nebyl je zde přítomný. A právě díky větší tloušťce zde máme i více konektorů.

Vezmeme to tentokráte zprava – v zadní části se nachází síťový konektor RJ-45, vedle něj pak HDMI klasické velikosti, USB 3.0, USB 2.0, tlačítko Novo a v neposlední řadě také tlačítko pro zapnutí.

DSC_0237

Levá strana pak nabídne zdířku pro zámek Kensington, napájecí konektor, USB 2.0, čtečku paměťových karet,  kombinovaný audio jack, tlačítko pro uzamknutí rotace displeje a kombinované tlačítko pro úpravu hlasitosti.

DSC_0224

Pokud byste nyní hledali tlačítko pod displejem pro přechod do menu, hledali byste marně. Tlačítko pod displejem chybí. Pokud na notebooku zůstanou Windows 8.1, pravděpodobně jeho absenci pocítíte, u Windows 10 pak toto tlačítko není zapotřebí.

Konstrukce a design

Yoga 300 je vcelku povedené zařízení, které konstrukčně dospělo a svou pubertální „dva jedenáctku“ nechává daleko za sebou. Jednotlivé plastové díly jsou o dost odolnější a vylepšení se dočkala také klávesnice.

Standardem jsou rozměry „tak akorát do kabelky“ – tedy šířka 299 mm, hloubka 209 mm a výška 21,8 mm. Hmotnost notebooku činí jen 1,39 kilogramu, což z něj dělá opravdu lehoučkého drobečka.

DSC_0245

Konstrukce je tedy z plastu, ten je tuhý a nikde se neprohýbá. Boční strany víka i základny jsou potaženy gumovým protiskluzovým páskem, takže notebook nebude jezdit po stole v různých režimech používání. Hrany jsou mírně zkosené a v kombinaci s příliš velkou tloušťkou se notebook špatně používá v režimu tablet, kdy se přímo zarývá do dlaní.

Výhradu bych měl k pantům, které vrzaly. Po kratší době se mi je podařilo rozhýbat a k vrzání nedocházelo. Byl jsem však ujištěn, že se jedná o vadu testovacího modelu, ve finální verzi produktu k vrzání nedochází. Tuto skutečnost nemůžu potvrdit, ba ani vyvrátit. Panty byly dostatečně tuhé a víko displeje udržely ve správné poloze v každé mnou testované situaci.

DSC_0242

Po otevření na nás vykoukne černá základna, která je opět z plastu, ale nyní již z příjemného plastu s imitací leštěného hliníku. Samotná základna se nikde neprohýbá a i při mírném zahřátí se na ni dá zcela bezproblémově pracovat.

DSC_0272_1

Obraz a zvuk

Yoga 300 disponuje kvalitním IPS displejem, který má úhlopříčku 11,6″ a rozlišení pouhých 1366×768 pixelů. Za „jen“ HD rozlišení jsem rád, počítač tak ušetří převážně baterii. Displej samotný je relativně kvalitní a na danou cenu mě příjemně překvapil. IPS matice jde znát především v horších pozorovacích úhlech, kde je obraz čistější a bez vad. Samotný displej se pyšní celkem živými barvami a příjemným kontrastem. Hladina maximálního jasu byla relativně nízko, minimální hladina byla ideální. Automatická regulace jasu fungovala relativně obstojně, nedokázala však jas nevytáhnout vždy úplně až na 100%, občas jsem tedy měl problémy s čitelností. Naštěstí lze automatickou regulaci vypnout a hladina maximálního jasu jde vytáhnout ještě o kus výš, než jej nastaví automatika.

V reprodukci zvuku notebook pokulhával. Ačkoliv mají jeho reproduktory certifikaci Dolby Home Theater, zvuk byl tlumený, divně zkreslený. Nejposlouchatelnější byl reprodukovaný zvuk v režimu notebook, kdy docházelo k odrazu od desky stolu, což vypustilo onen prapodivný tlumený efekt.

Klávesnice a touchpad

S nízkou tloušťkou základny  se můžeme rozloučit s klávesami s větším zdvihem. Šestiřádková ostrůvková klávesnice má zdvih opravdu nízký, není však úplně nejhorší. Rozložení kláves je standardní, Lenovo se do žádného většího experimentu nepouští. Samotná klávesnice se v žádném bodě neprohýbá, je opravdu tuhá. Opět chybí podsvícení kláves, které je až v modelech Yoga 500.

DSC_0227

Touchpad v provedení clickpad zabírá standardní velikost o délce přibližně mezerníku. Ten je ohraničen stříbrným lemem a je mírně zkosený do těla notebooku. Tlačítka jsou rozdělená pouze graficky, fyzicky ne. Citlivost touchpadu je standardní, výchozí hodnoty jdou změnit.

DSC_0230

Chlazení, napájení a výdrž na baterii

Pasivní chlazení vždy představovalo problém, zejména pak v tenkých ultraboocích a výkonných tabletech. Zde však, díky větší tloušťce, dochází k perfektnímu odvodu tepla. Klávesnice není tolik nalepená na základní desce a tak zůstává i při náročnějších činnostech chladná.

K citelnému zahřívání tedy nedochází, pokud je notebook na podložce, která dobře vede teplo. Citelné je zahřívání uprostřed u displeje, kde se nejspíše nachází i procesor, ale to pouze v zátěži.

2015-09-10 22_10_17-Nastavení

Notebook je napájen cestovním adaptérem s velmi malými rozměry. Ten napájí baterii o kapacitě 30 Wh.

Výdrž baterie je takový lehký nadprůměr. Při maximálním výkonu a práci s prohlížečem jsem se dostal přibližně na 2 hodiny a 10 minut. V úsporném režimu s nejnižším jasem a při přehrávání HD videa ve smyčce se může výdrž dostat na 4 hodiny. Při přehrávání HD videa ve smyčce s nejvyšším jasem se výdrž pohybovala kolem 2 hodin a 40 minut.

Z nuly na sto je baterie nabitá za 3 hodiny a 45 minut (měřeno když byl notebook celou dobu v režimu spánku).

Výkon

Jak již bylo nastíněno výše, notebook je vybaven čtyřjádrovým procesorem Intel Pentium Procesor N3540 o taktu až 2,6 GHz. Jedná se o procesor architektury Bay Trail, který v porovnání s plnohodnotnými čipy není zase tak výkonný. Vzhledem k určení notebooku by však měl dostačovat na veškeré běžné činnosti. Mluvíme tady o konzumaci webového obsahu, sledování filmů, videí, nebo hraní solitare. Na běžné hry určitě vhodný není.

 Závěrem

Jedná se o velice levný, ale přesto slušně vybavený notebook. Za cenu, za kterou lze koupit, byste jen stěží hledali podobný model s kvalitním dotykovým IPS displejem, výdrží a solidní konstrukcí s pasivním chlazením.

Ve výsledku nemám tomuto modelu ani co vytknout, splňuje vše, co od něj může uživatel v této cenové kategorii očekávat. Jedinou nevýhodou, která může mnohé odradit od koupě je právě onen Nkový procesor z rodiny Bay Trail, který však dostačuje na nenáročné aplikace,větší výkon od notebooku za 12 tisíc nemůžeme očekávat.

Notebook bych doporučil zejména studentům a všem, kdo cestují a potřebují s sebou mít lehký notebook se základním výkonem, delší výdrží baterie a kvalitním displejem za rozumnou cenu. V případě, že váháte, určitě si připlaťte za model s 4GB RAM paměti, což už je v dnešní době minimum.

Klady

  • Kvalitní HD IPS dotykový displej
  • Konvertibilita – 4 režimy použití
  • Pasivní chlazení
  • Tichý chod
  • Kvalitně zpracovaná konstrukce
  • Kompaktní rozměry
  • Nízká váha
  • Stylový vzhled
  • Konektory RJ-45 a HDMI plné velikosti
  • Cena

Zápory

  • Vrzající panty
  • Mírné zahřívání v oblasti pod displejem
  • Klávesnice není podsvícená
  • Dlouhá doba nabíjení
  • Tloušťka

Written by:

Published on: 2.10.2015

Filled Under: recenze

,