Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Ubohé pokrytí a rychlost 3G v ČR

Po dlouhé době tady zase píšu článek. Tentokrát se bude týkat českých operátorů, jejich „výhodných“ datových tarifů a obecně pokrytí 3G v ČR. Jinými tarify (SMS, volání, …) se v tomto článku ani nebudu zabývat, tam je situace co se týče cen téměř stejná.

Pro začátek uvedu obrázek, kde je znázorněno pokrytí 3G v Evropě. Jak vidíte, tak téměř všechny státy západní Evropy mají pokrytí svého území kolem 90%. Dokonce i Rumunsko nebo Bulharsko či Srbsko mají lepší pokrytí 3G než my. I při porovnání se Slovenskem jsme na tom mizerně.

To nemůže být pravda, operátoři všude píší, že mají pokrytí 60%.
– To mají vlastně pravdu, oni nelžou, jen nenapíšou vše. 60% je pokrytí populace a ne rozlohy státu. Toto číslo je dosaženo především díky velkým městům (Praha, Brno, Ostrava, …). Ten zbytek tvoří vesnice a malá města.

Pokrytí ČR co se rozlohy týče činí něco okolo 8%! O2 tomu říká „Chytrá síť“, já tomu říkám „Plečka síť“. Nejen malé pokrytí, ale také směšná rychlost, která je často jen o něco málo rychlejší, než EDGE.

Času měli operátoři všichni stejně. O 3G se mluví už od roku 2001 a mohlo jim být jasné, že doba jde kupředu. Místo toho to teď poslední dva roky „honí“.  No uznejte za 10 let vybudovat síť s pokrytím 8%. To je mi ale „zapálení“ pro věc!

Abych nebyl pouze u pokrytí, tak se přesunu k jinému tématu, které se mobilního internetu také týká. Je jím FUP, aneb omezení stahování a nahrávání určitým limitem. Ten je udáván v MB (mega bajtech). To mi připomíná ještě doby, kdy jsme se připojovali přes modem a měli omezení 2GB na měsíc. Asi před osmi lety.
Cena je oproti zahraniční neuvěřitelná, za 250 korun měsíčně získáte 300MB FUP na měsíc. To se rovná asi 7 – 14 dnům nenáročného surfování na netu. Ovšem bez problémů jde vyčerpat i za jeden den a to ani nemusíte stahovat… V zahraničí je normální mít v tarifu FUP okolo 1GB až 3GB, při stejných cenách. Nemusím ani připomínat, že tam je mnohem lepší pokrytí i rychlost.

Necháme FUP stranou a zaměříme se na výdrž baterie u chytrých telefonů. Jak že to souvisí s mobilním internetem? Možná více než by jste čekali. Když je slabý signál, má mobil mnohem obtížnější podmínky při snaze zajistit plynulý provoz internetu. Časté střídání 3G a EDGE také baterce moc neprospívá. V zahraničí vám tak baterka vydrží nabitá mnohem déle, kdežto u nás máte do čtyř hodin vybitý mobil, ani se nemusíte snažit. Vybije se prakticky sám pokud si na pozadí něco synchronizuje (chat, email,…). Výdrž baterie se při dobrém signálu může dostat i při jinak úplně stejném používání klidně na hodnotu jednoho,  jednoho a půl dne. Což je neuvěřitelný rozdíl.

Existuje na internetu pár lidí, kteří se snaží s tím něco udělat a neustále kladou na Facebookové stránky 3 největších operátorů v Česku „otravné“ dotazy. Kdy jim nabídnou 1000 volných minut, 100 sms zdarma a 2GB FUP za cenu pod 700 Kč za měsíc. Všichni operátoři se chovají stejně, a na tyto dotazy neodpovídají, ovšem komunita naštvaných lidí roste.
Neříkám, že u nás datový tarif s FUPem 3GB nedostanete, ale je neúměrně drahý jeho kvalitě a zahraničním cenám.

Záleží hodně na představě každého člověka, co chce s mobilem dělat. Moderní chytré telefony např. Samsung Galaxy S2, iPhone 4, HTC Sensation, … jsou schopny vám synchronizovat emaily, můžete přes ně chatovat, sdílet vaši aktuální pozici, okamžitě sdílet fotky hned po vyfocení, sledování videí na youtube, sledování televize či pořadů z archívu. Nesmíme zapomenout také na rychlejší zaměřování pomocí internetu, které se používá u GPS. Těch služeb je prostě mraky, a bez pořádného internetu se to neobejde. Tady se nebavíme o telefonech s uhlopříčkou pod 3″, ale o přístrojích, na kterých si opravdu už i shlédnete video či přečtete článek.

Aby nedošlo k mýlce, tak 3G není jen pro mobily, ale používá se i jakožto mobilní internet v noteboocích, nebo jinde, kde není možnost Wi-Fi či připojení na kabel.

Za ceny, za které máte v Česku nic, by vám v zahraničí nabídli tarif s prakticky nekonečnými limity.

8% území za 10 let možného budování? Toto si ani nezaslouží komentovat…

Na závěr si ještě dovolím dát odkazy na internetové nabídky tuzemských operátorů:

T-Mobile: http://www.t-mobile.cz/web/cz/residential/internet/pripojeni-k-internetu/internet-v-mobilu

O2: http://www.o2.cz/osobni/internet/166095-internet_v_mobilu.html

Vodafone: http://www.vodafone.cz/internet/

 

Doufám, že Vás tento článek něčemu přiučil, nebo Vám alespoň rozšířil obzory o praktikách českých operátorů.

Written by:

Published on: 5.11.2011

Filled Under: Hlavní strana, Osobní blog