Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Weby se připojují k internetové stávce proti cenzuře

V reakci na zákony, které v současné době projednává americký kongres, ve středu 18.1. proběhne globální stávka Internetu [1]. Tisíce webů budou na protest proti SOPA (Stop Online Piracy Act) [2] a PIPA (Protect „Intellectual Property“ Act) [3] mimo provoz. Do protestu se zapojí Wikipedia, internetoví giganti Reddit, Mozilla i Pirátské strany na celém světě.

Hlavním cílem obou zákonů (jsou si velmi podobné, s tím rozdílem, že jeden navrhuje senát a druhý sněmovna reprezentantů) je zavést mechanizmy, které umožní tvrdou státní represi v prostředí Internetu. V jejich důsledku by ovšem zanikla řada principů, které dodnes umožňovaly poskytování internetových služeb.

Jedná se především o:

  • Konec ochrany „bezpečného přístavu“ – provozovatelé služeb dosud nenesli právní odpovědnost za chování svých zákazníků. Přijetím nové legislativy by například Wikipedie začala být odpovědná za články, které píšou její uživatelé.
  • Státem nařízená cenzura – SOPA a PIPA by vytvořily blacklist stránek, které musí všichni američtí poskytovatelé internetového připojení blokovat. Amerika by tedy zavedla podobný firewall jako Čína a popřela svobodu slova.
  • Zabavování domén – v důsledku navrhovaných zákonů by začala americká administrativa zabavovat nejen domény pirátských webů (to už se dnes do určité míry děje), ale také všech stránek, které s nimi spolupracují (například na ně odkazují).

Důvody, proč se aspoň symbolicky zapojíme do stávky – bude u názvu doplněn text

  1. Protože v USA leží podstatná část internetové infrastruktury (servery i služby) – nemůžeme předstírat, že na nás změna tamních zákonů nebude mít faktický a právní dopad.
  2. Protože zákony typu SOPA a PIPA se nyní objevují na celém světě. Španělsko zavedlo cenzuru Internetu v lednu [4], ve Francii platí digitální gilotina HADOPI a její třikrát a dost [5], Nizozemsko začalo 11. ledna blokovat The Pirate Bay [6] a čeští Piráti museli během jediného roku zastavovat cenzurní snahy dokonce dvakrát [7] (dva velmi podobné návrhy přišly z dílny TOP 09 a VV).

„Wikipedisté z celého světa dnes vyjádřili svůj nesouhlas s touto zničující legislativou,“ říká Jimmy Wales, zakladatel Wikipedie. „Je to mimořádná akce, do které se naše komunita pustila, a ačkoli litujeme každé sekundy, kdy bude Wikipedie nedostupná, jednoduše nemůžeme ignorovat, že SOPA a PIPA ohrožují svobodu slova v USA i jinde a zavádějí odstrašující precedent cenzury Internetu pro celý svět.“ [9]

Vedoucí zahraničního odboru Pirátské strany, Tomáš Vymazal, vyzývá všechny české weby, aby se do protestu zapojily: „Internet nezná hranice, a tato hrozba se proto týká nás všech. Ukažme, že nám není potlačování lidských práv a svobod lhostejné ani na bohatém západě. Připojme se ke stávce proti SOPA a PIPA.“

Sám pirát nejsem a ani do budoucna jím být nehodlám, nicméně tento zákon by postihl úplně všechny… Představte si, že si pustíte Youtube, Facebook, Wikipedii, Google Plus, prakticky úplně vše, kde se může objevit odkaz na nelegální soubor, a stránka by se vám nenačetla, prostě by byla zablokovaná. Líbilo by se vám to? Myslím si, že ne… Proto aspoň formou tohoto článku, který informuje o podivných praktikách bych chtěl podpořit stávku.

Nakonec ještě jedno video, které bylo úplně nepochopitelně cenzurováno vydavateli. Jsou pod ním podepsáni hvězdy dnešního showbusinesu jako: Will.i.am, P Diddy, Kanye West a mnoho dalších.

K protestu navádí i jeden z největších otevřených redakčních systému WordPress, na kterém funguje i tento web. Wikimedia Foundation – provozovatel Wikipedie. Mezi dalšími odpůrci je i Google, Facebook, …

Vyjádření, proč bude Anglická Wikipedie dnes zavřená:  http://wikimediafoundation.org/wiki/Press_releases/English_Wikipedia_to_go_dark

Kousky článku převzaty z:  http://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/pirati-se-pripojuji-k-internetove-stavce-proti-cenzure

 Můj profil na sociálních sítích bude vypadat po celý dnešní den nějak takto:

Written by:

Published on: 17.1.2012

Filled Under: Hlavní strana