Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Kim Dotcom je zpět a s ním i očekávaná stránka Mega

Je to přesně rok, co byl uzavřen MegaUpload a Kim Dotcom spouští novou službu pro sdílení, nahrávání a uchovávání souborů na styl Dropboxu nebo Google Drive. Mega mělo do budoucna nabídnout i služby úprav dokumentů (Google Docs, MS Office online) a sloužit jako osobní cloud, ve kterém bude vše.

Služba nabídne 50GB prostoru zdarma, k dispozici však ale budou i placené tarify, díky kterým se můžete dostat až na 4TB. Úložný  prostor má také ale jedno omezení, tím je měsíční limit dat, který se rovná dvojnásobku velikosti úložného prostoru.
Zároveň však ale nejste nijak limitování velikostí souboru. Můžete si vybrat, zda chcete vytvořit složku, chcete nahrát jeden soubor, nebo celou složku.

Úžasnou vychytávkou v uživatelské přívětivosti je obnovení stahování po výpadku spojení. Funguje to tak, že pokud nahráváte, vypadne vám třeba internetové spojení a vy nezavřete okno prohlížeče, začne se opět po připojení pokračovat v nahrávání od bodu, kde jste skončili.

Typy účtů

  • 50GB – Free
  • 500GB – 9,99€/měsíc , 99,99€/rok
  • 2TB – 19,99€/měsíc,  199,99€/rok
  • 4TB – 29,99€/měsíc, 299,99€/rok

Už během první hodiny se zaregistrovalo 100 000 uživatelů, po dvou už to bylo 250 000 a po prvním dni Dotcom hlásí už 1 milion. Jde to poznat, protože servery Mega celkem nestíhají. Pro představu – během 10 minut byla od 0 využita celá 10 Gbitová internetová propust.

Zatím také stále ještě není k dispozici mobilní, ani jiná aplikace podobná třeba Dropbox/SkyDrive/Google Drive, což je škoda, ale zase na druhou stranu, vše nemůže být hned.

Služba by měla být bezpečnější, nikoliv však úplně anonymní.

Při nahrávání na server se budou data šifrovat vaším klíčem, který tak bude logicky sloužit i pro dešifrování. Díky tomu víceméně nikdo nebude vědět, co za data uchováváte zároveň ale ani nebudou dostupné náhledy fotek, videí,… Dalo by se to vydedukovat pouze podle názvu, typu souboru, nebo velikosti. Toto zabezpečení je nutné nejen pro zajištění většího soukromí, ale také z důvodu ochrany dobrovolníků, kteří nabídnou své servery pro provoz Mega.

Ano, slyšíte dobře. I vy se můžete zapojit – pokud máte server s určitými parametry – do decentralizované sítě úložišť.

Minimální požadavky

  • Alespoň 20 TB místa na disku
  • Kvalitní řadič RAID
  • Minimálně 4GB RAM
  • Připojení k internetu – upload – 1 Gbps (2 Gbps lépe)

Abych se vrátil k nadpisu, služba logicky není anonymní, tudíž si uchovává různé logy, IP Adresy nebo statistiky datového provozu, jež můžou sloužit jako důkazní materiál.

Kim Dotcom nakoned poodhalil ještě jednu připravovanou službu – MEGA MOVIE. Zároveň by se také měl na trhu objevit MEGA BOX – pokud to nebyla jen zástěrka pro uvedení samotného MEGA.  Jak tedy vidíte, máme se opravdu na co těšit!

megamovie

 

Written by:

Published on: 20.1.2013

Filled Under: Hlavní strana, novinky