Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Legendární Creative Suite se pomalu loučí, nahradí jej Creative Cloud.

Ano, už tomu tak bude. Adobe na pravidelné konferenci představilo novou koncepci distribuce jejich softwaru. Nově si profesionální programy nebudete kupovat jako celek, ale pouze pronajímat. Tím pádem vám odpadá starost o aktualizace (stále budete mít nejaktuálnější verzi), zároveň s tím ale přichází zodpovědnost každý měsíc platit a tím se uvazovat této společnosti. Dalším bonusem může být 20GB prostor

Na internetu se okamžitě po oznámení vyrojilo spousty lidí, co si neověřili fakta a vycházeli pouze z názvu „Cloud“. Abych to uvedl na pravou míru, do cloudu si uložíte pouze to co budete chtít, neukládá se tam veškerá vaše práce a pak nerozesílá po všech vašich ostatních zařízeních. To by bylo opravdu až anti produktivní. Označení Cloud má symbolizovat pouze volný prostor na jejich serveru pro vaši rozdělanou práci a také systém ověřování licence, kdy jednou za čas (pravděpodobně jednou za měsíc) dojde k ověření, zda máte předplaceno i na další měsíc, či nikoliv.

adobe-creative-cloud

Ceny

Těmito dvěma odstavci ale všechna pozitiva (alespoň pro mne končí). Adobe totiž nastavilo ceny neúměrně vysoko a vypustilo hned několik zvýhodněných balíčků. Nově si můžete vybrat mezi placením: 25$/Měsíc/Produkt, nebo za cca 60$/Měsíc přístup k celé Master Collection. Z toho vyplívá, že když např. budete chtít pouze Photoshop a Illustrator, nemáte moc na výběr. Buď dáte 50$ měsíčně za tyhle 2 programy, nebo 60$ za všechno. Žádné balíčky „Design premium“ nebo „Design & Web premium“ už nehledejte. Tyto částky jsou ale pro většinu uživatelů totálně nereálné. Pro velká grafická studia však pravděpodobně nic šíleného.

Jaké je pak ale překvapení, když zjistíte, že ony ceny jsou jen v případě, že si CC „pronajmete“ na 1 rok. Pokud byste si chtěli jednou za čas nějaký ten měsíc, abyste si udělali potřebnou práci, vyjde vás to na 35$/Měsíc/Produkt a celá sbírka potom na 92$.

Screenshot from 2013-05-07 23:33:13

Studenstké verze

Se studenstkými cenami se můžeme podle všeho pomalu, ale jistě, také rozloučit. Adobe na svých stránkách přímo píše, že akce 19$/měsíc/produkt pro studenty je jen akce pro tento rok. Poté už budou všichni platit pěkně plnou taxu.

Screenshot from 2013-05-07 23:30:00

Nově pro obě platformy

Kdysi, když jste si pořídili verzi pro Windows a zároveň jste třeba jako pracovní počítač měli Mac, neměli jste jinou možnost jak legálně používat své programy, než si je koupit znovu. Nyní můžete všechny své produkty a kolekce s označením „CC“ používat jak se vám zlíbí. Tedy Windows/Windows, Windows/Mac, Mac/Mac. Samozřejmě opět platí omezení, že ve stejnou chvíli smí být spuštěné pouze na jednom počítači.

Nekonečný Creative Suite 6

Pokud se vám nepozdává, jak je celý tento model Creative Cloudu nastaven (mě také ne), máte možnost zůstat u zřejmě u poslední verze vašeho oblíbeného grafického balíku. Ta samozřejmě bude fungovat stále dál, taktéž jako ostatní starší verze. Jen je Adobe už nebude dále vyvíjet. Pár let vám rozhodně ještě poslouží a třeba se do té doby dotáhne konkurence, nebo se někdo v Adobě pořádně chytne za hlavu a ještě pozmění celé podmínky, ceník a přehodnotí plány. I když se to zdá skoro nemožné, i Microsoft nedávno šlápl vedle s nepřenosnýma OEM licencema MS Office 2013. Jakmile se však lidé v diskuzích ozvali, že to za takovýchto podmínek kupovat nebudou, co když jim odejde počítač za týden i s Office za tisíce. Microsoft přispěchal asi během týdne se změnou.

Vzhledem ještě k většímu tlaku na Adobe, než tomu bylo v případě Microsoftu, bych se tomu tedy ani nedivil.

 

Další šok – končí vývoj Fireworks

Adobe Fireworks byl dlouhá léta software, který pomáhal nám, vývojářům webu při vývoji designu. Byl to vlastně takový hybrid mezi rastrovým a vektorovým editorem zaměřený právě na web. Přestože se v něm víceméně za dlouhé roky nic extrémně důležitého neodehrálo a vždy byl brán jako takové páté kolo u vozu, oblíbil si jej nejeden webdesignér. Nyní se tedy vývoj definitivně zastavuje. Nenajdete jej tedy už ani v Creative Cloudu.

Vzhledem k tomu, že tento šikovný prográmek nemá žádného přímého konkurenta, žádají jeho příznivci Adobe o uvolnění jako Open Source. K petici se můžete připojit zde:

http://www.change.org/en-GB/petitions/adobe-com-release-adobe-fireworks-to-open-source

Vůbec nevěřím tomu, že by to vyšlo, ale aspoň nějaké gesto, že se možná spletli.

Screenshot from 2013-05-07 23:31:28

Lightroom

Taktéž velice populární editor pro efektivní práci s fotografiemi a především pak RAWem prozatím zůstává bez přípony „CC“. Otázkou však zůstátá, kdy se tento trend pronajímání si od serverů až po software dostane i k Lightroomu. Řekl bych, že to nebude moc dlouho trvat.

 

A co vy, jak přijímáte tyto změny?

Written by:

Published on: 7.5.2013

Filled Under: Hlavní strana, novinky