Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Windows 8.1 – co je nového?

 

 

Bohužel, než jsem stihl si 8.1 pořádně otestovat, odešel mi můj pracovní notebook. (No jo, jak praví známé přísloví: „tak dlouho se chodí s Acerem do práce, až se víko utrhne že…“). Po přendání disku na mě hned začal Windows bombardovat, že: „pozor, tenhle klíč je spárovaný s jiným HW“. Tak snad mě nechá si aspoň dodělat zálohu. A teď už k věci.

Jak vidíte, na desktopu se vlastně nic tak nového opět neodehrálo. Přibylo jen tlačítko start a možná nějaké nové pozadí plochy…

Snímek obrazovky (12)Většina novinek se však odehrála v (mnohými nenáviděném) Modern UI.

 

Aplikace

Dostavila se nějaká vylepšení v samotných aplikacích (Hudba, Mail, …) – nově například máte možnost řadit maily do kategorií, spravovat složky, či přesouvat různě emaily pomocí drag n drop. Potom pár aplikací přibylo – Kalkulačka, Záznam zvuku, Budík, …

Přizpůsobení

I přizpůsobení doznalo pár změn oproti osmičkám. Nově si můžete na pozadí nového startu dát stejný obrázek jako máte na ploše. Dále máte na výběr z více motivů a můžete kombinovat různě barvy písma, pozadí ovládacích prvků atd. podle vaší libosti. Za mě tam stále chybí možnost nastavit si na pozadí startu jiný obrázek, než je na ploše…

Co se ikon týče, můžete vybírat ze 4 velikostí – velká, široká, střední a malá. Všechny velikosti ale nejsou dostupny všem aplikacím. U normálních jako je například chrome nebo správce souborů si musíte vystačit s velikostmi malá, nebo střední. Co se mi líbí je, že systém automaticky detekuje velikost vašeho displaye a jeho rozlišení, takže když pracujete na velkém displayi, automaticky tomu přizpůsobí počet řádků ve sloupcích pro ikony.

Microsoft se dále zřejmě poučil a konečně si můžete jednoduše vybrat, kam chcete bootovat. (klikněte na hlavní panel -> vlastnosti -> „Po příhlášení nebo,…“)

Snímek obrazovky (16)

 

Novinky v hledání

Co mě jakožto uživatele hodně potěšilo, byla určitě změna v hledání. Konečně se hledá všude (soubory, programy, nastavení systému, internet) a nemusím už jak trotl přepínat mezi x filtry. Dále jak už jste si mohli přečíst v předchozí větě, nově můžete přímo ze startu hledat přes Microsoftí vyhledávač Bing. Relevanci jeho výsledků (zejména pro český trh) tady řešit už nehodlám…

Snímek obrazovky (10)

 

Další novinky

  • Možnost mít na obrazovce více než jen 2 metro aplikace
  • Internet Explorer 11
  • Skydrive integrovaný do průzkumníku

 

Konečný verdikt

Suma sumárum, nové 8.1 jsou myslím důstojnou záplatou pro UX a UI chyby, kterých se Microsoft v Osmičkách dopustil a konečně se z toho pomalu začíná stávat použitelný systém. Jakmile jsem začal chápat Metro pouze jako nový launcher aplikací, který konečně opět využil tlačítko Win, jež se už pomalu pro běžné uživatele začalo stávat nepotřebným. Začíná to celkem všechno dávat smysl.

Pohled zatvrzelých „haterů“ to určitě nezmění, uživatelé Semiček o nic nepřijdou, ale za sebe si myslím myslím, že se vůbec není čeho se bát a uživatelé si zvyknou.

 

Written by:

Published on: 20.10.2013

Filled Under: Hlavní strana, novinky, Windows 8

, , , ,