Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Konference LAW FIT 2015

Na FIT ČVUT se letos konala konference LAW FIT, jež byla zaměřena na právo v IT a osud prozatím stále ještě svobodného internetu. Děkan fakulty, prof. Ing. Pavel Tvrdík, CSc. dal v krátké řeči najevo svou přízeň této akci. Je podle něj nesmírně důležité, aby lidé v IT měli přehled i o právní stránce věci jejich odvětví.

Přednášející byli skuteční experti z oboru. Od IT, přes právníky, vrcholné manažery až po zástupce naší republiky v Evropské komisi. Seznam všech zúčastněných najdete na konci článku.

Úvod a regulační rámec internetu, Síťová neutralita, Blokování obsahu

První téma započal Zdeněk Kučera hned otázkou: „Co to je volný internet?“.

Volný internet je historie, která se nebude opakovat. Pro mě je to něco, co už fakticky neexistuje.

Pojem síťová neutralita a volný internet se datuje v podstatě už od vzniku samotného internetu, byla jen otázka, kdy někdo značne zneužívat postavení a bude potřeba zasáhnout. Bohužel, internet je momentálně tak nespoutané médium (a i by jím mělo zůstat), že nikdo nemá úplně jasno v tom, jak by taková regulace měla vypadat. Hranice mezi nevyhnutelným upřednostňováním služeb je totiž tenčí než led, a nejen ta. Druhým pomezím jsou v podstatě pouze virtuální hranice sítí, omezení nechtěného provozu na území jedné země nemá valného významu a mohlo by zbytečně poškodit daný trh. Evropa se tak musí dohodnout na jasných krocích, jak postupovat uceleně. Určitého návrhu jak zacházet se síťovou neutralitou a jednotného návrhu co s internetem, bychom se měli dočkat možná někdy okolo roku 2017. Je vše ve fázi shánění podkladů.

lawfit

Evropa měla za cíl přijít s jakýmsi ustanovením o síťovém provozu dříve než USA, nakonec všichni ale zjistili, že zkrotit internet není tak jednoduché, jak se na počátku mohlo zdát. Všichni nahlíží na problém ze svého hlediska a mají jasnou představu jak neregulovat. Otázka ale zní, jak zamezit nechtěným jevům a zda-li jsou vůbec nechtěné. Dá se to vůbec?

Kámen úrazu totiž číhá v samotném pilíři, protokolu IP. V době vzniku nikdo ani netušil, jak obrovské datové toky budou sítí protékat. Vůbec tedy nebyl určen ke streemování multimédií, je tedy trochu nešťastně vyřešen a poskytovatelé konektivity musí kouzlit, jak spolehlivě doručit obsah s co nejmenší odezvou. Odešlete-li totiž větší soubor, rozdělí se na pakety a ty letí napříč sítí různými cestami podle aktuální situace. K příjemci tak nedochází vždy přesně za sebou. Dokonce ani negarantuje, že dorazí. Celá tato magie se neobejde bez nějakého zásahu do provozu a upřednostnění některých služeb. Je to ale správně?

Na jedné straně poskytovatelé sítí, na té druhé dodavatelé obsahu. Všichni lobují za to, aby byli u klienta rychleji a kvalitněji. Ideálně si ještě navíc tuto domluvu pojistit exkluzivitou a vyřadit tím ostatní hráče z trhu. Příkladem buď kauza partnerství mezi Netflixem a Comcastem, kdy dohodou došlo k rapidnímu nástustu kvality služeb jejich upřednostněním oproti ostatním streemovacím hráčům.

Jenže odstraněním upřednostňování by se vám sekalo volání přes VoIP, O2 TV a další služby, to určitě nikdo z nás nechce. Někteří internetoví poskytovatelé už v současné době omezují rychlost u Torrentu, při stahování vaší oblíbené linuxové distribuce můžete být aniž byste o tom věděli umělě síťově přiškrcováni. I přestože neděláte nic špatného…

S blokováním webových stránek to také není tak jednoduché. Na opravdového viníka závadného obsahu většinou není jak ukázat a poskytovatel internetu přece nemůže kontrolovat veškerou komunikaci. Co víc, nést za takové chování vinu! Znamenalo by to neskutečný nárůst v nákladech na provoz sítě i zvýšení cen za připojení. Navíc je otázkou, zda-li je nějaké blokování vůbec na místě. Kdo bude kontrolovat, že poskytovatel za úplatu nenápadně neblokuje konkurenci?

Přednášeli:

  • Jana Adamcová – Institut pro digitální ekonomiku
  • Martin Cach – Data Privacy/Security Officer, UPC Česká republika
  • Zdeněk Cendra – Spoluzakladatel peerigového centra Peering.cz
  • Ondřej Filip – Výkonný ředitel CZ.NIC
  • Jan Klesla – Vedoucí ekonomického magazínu Index Lidových novin
  • Veronika Křesťanová – Soudkyně Městského soudu v Praze
  • Zdeněk Kučera – Advokát Baker & McKenzie a vyučující FIT ČVUT
  • Eva Martinicová – Public Policy & Govt. Relations manažerka v Google
  • Aleš Musil – Evropská komise
  • Jaromír Novák – Předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu
  • Jiří Peterka – Konzultant a publicista
  • Ondřej Plešmíd – Ministerstvo financí ČR
  • Petr Slováček – Člen představenstva O2 Czech Republic
  • Pavel Tvrdík – Děkan FIT ČVUT
  • Matěj Vácha – Advokát, partner AK PELIKÁN KROFTA KOHOUTEK

 

Otázek je nepřeberné množství. Pro bližší porozumění problematice určitě doporučím článek z Lidových novin. Zaujal vás právní pohled na problematiku v IT? Přijďte na další konferenci v roce 2016! Věřím, že po letošní hojné účasti určitě bude uskutečněna. Sledujte tedy naši facebookovou stránku i tu z FIT ČVUT.

Written by:

Published on: 19.5.2015

Filled Under: Hlavní strana

, , ,