Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

11 tipů jak prodloužit výdrž notebooku

Letošní léto se podle meteorologů má opravdu povést, tím myslím, že má být opravdu slunečno! Co to znamená pro naše křemíkové miláčky? Že se pořádně zahřejí… Teplo znamená zbytečně promrhanou energii a může dokonce i zkrátit životnost komponent. Mimo to konečně můžete začít pracovat i venku, kde ale samozřejmě jak na potvoru není zásuvka.

Než někdo dostane dotaci na projekt začlenění veřejných zásuvek do zeleně, budete si muset vystačit s 11 tipy pro prodloužení výdrže baterie. Samozřejmě čtěte i pokud máte jeden z MacBooků nebo třeba Portégé Z30-B od Toshiby, přičemž obě varianty vydrží v provozu i přes 14 hodin.

Snímek obrazovky 2015-06-27 v 15.54.23

Kde tedy cenné minuty nabrat?

1. Přepněte notebook do úsporného režimu

Neděláte-li náročnou práci na výkon, můžete si v nastavení napájení (Windows) zvolit úsporný režim. Ten vypne disky když zrovna nebudou potřeba, zajistí samovolné podtaktování procesoru (v případě podpory) a mnoho dalších na první pohled neviditelných úspor.

2. Vypněte nepoužívaná zařízení

Vypnutá zařízení nespotřebovávají žádnou energii. Vypněte tedy externí optickou mechaniku, vypojte externí disk, myš, zhasněte podsvícení klávesnice…

3. Deaktivujte Wi-Fi, 3G, Bluetooth

Ne vždy potřebujeme k práci Wi-Fi a ještě méně častěji Bluetooth. Všechny bezdrátová spojení jsou méně účinná než ta drátová, mimo to spotřebovávají i více energie.

4. Nastavení displeje

Spotřeba displeje notebooku je také velmi vysoká, podsvícení v dnešní době “žere” možná nejvíce baterky ze všeho co můžete svým zásahem ovlivnit. Ztlumením jasu displeje o polovinu můžete dosáhnout značeného prodloužení výdrže, na úkor jen mírného snížení komfortu.

Pomoci může i snížení rozlišení, grafická karta pak bude mít méně práce se zpracováním obrazu. Používáte-li třeba zbytečně vysoké rozlišení 3200×1800 na notebookcích od firmy Lenovo, není nic jednoduššího než jej snížit na některou z nižších hodnot.

Qosmio X70-B_Detail_01

5. Vypněte nepotřebné aplikace

Multitasking (dělání více operací naráz) je při dnešním pracovním tempu velká výhoda, je to ale i významný žrout energie. Mějte puštěné pouze ty aplikace, které skutečně používáte. Vyberte si nejméně náročné aplikace, nač mít spuštěný Photoshop jen kvůli zmenšení obrázku? Stejně tak pro psaní knihy, kdy nepoužíváte internet a ani nepřipojujete žádné zařízení, je zbytečné mít spuštěný antivirus. Přepněte jej do tichého režimu.

Maximálně zacilte svou práci, neskákejte od psaní článku k Facebooku a podobným žroutům času i elektrické energie. Vysoce náročné internetové stránky jako jsou sociální sítě, streamovací služby, nebo animované stránky s bujnou grafikou, jsou často náročné na internetový provoz i výkon grafické karty.

6. Péče o baterii

Jedním z největších nepřátel baterie je vysoká teplota. Chraňte svůj notebook před přehříváním a slunečním světlem. Při používání dbejte na dostatečný prostor pro chlazení. Nezakrývejte ventilační otvory, naopak se na léto připravte tím, že svůj notebook necháte vyčistit. Jste-li zkušení, můžete to udělat sami jednoduše třeba profouknutím, nebo vysátím. V opačném případě požádejte servisního technika.

7. Přepněte na integrovanou grafiku

Móda počítačů se dvěmi grafickými kartami nebyla vždy tak růžová jako dnes, kdy se čipy samy od sebe inteligentně přepínají dle potřeby. Ujistěte se, že využíváte právě tu integrovanou. (můžete ve většině případů nastavit i v Biosu)

8. [MAC] Používejte na prohlížení internetu Safari

Občas není zbytí a je potřeba požádat o radu onen ďáblův vynález – internet. Jako správný “mekař” využijte optimalizované Safari. Oproti Chrome vám protáhne dobu surfování o desítky minut, až jednotky hodin!

9. Čistý displej

S prodloužením výdrže nepřímo souvisí i čistota displeje. Jedná se sice spíše o prvek pasivní úspory, nicméně vám umožní snížit jas ještě o pár stupňů níže. Prach a špína vždy jen zpomaluje.

10. Restart a Reinstall Windows

Není nic, co by vrátilo počítačům s Windows v ranné fázi problémů tolik rychlosti, jako právě restart (vypnout, zapnout). Zabijete tím pár zbytečných procesů a úspora se už dostaví sama. Po roce opravdu aktivního používání, už může být na místě ale i kompletní reinstall, tedy čistá instalace operačního systému. Vždy se hodí mít ten nejnovější a nejaktuálnější.

Portege_Z20t-B_life_style_06

11. Koupě nového zařízení

Uvažujete-li o koupi nového notebooku, soustřeďte se při výběru na výdrž baterie. Procesory od Intelu jsou co se týče výdrže ta správná volba, ideálně architektury Haswell a novější. Důležitý je i displej, ideální volbou pro častou práci na slunci bude nepochybně matný IPS panel.

Ve středu pozornosti jsou také zařízení 2v1, která nabízejí jak pohodlí při práci s notebookem, tak velkou mobilitu a nové možnosti v podobě oddělitelného tabletu. Zajímavou novinkou pro milovníky dlouhé výdrže je hned po nepraktickém 12″ MacBooku od Apple i Toshiba Portégé Z20t, jež obsahuje baterii jak v tabletu, tak v klávesnicové části. Výbornou efektivní vychytávkou je způsob spotřeby energie, kdy se nejdříve vybíjí baterie v odkovací stanici a tablet tak zůstává co nejdelší dobu plně nabitý a připravený k následnému oddělení a samostatnému používání. Při dobíjení se naopak nejprve dobíjí baterie v tabletu.

Znáte nějaké další tipy? Podělte se o ně s našimi čtenáři do komentářů!

Written by:

Published on: 27.6.2015

Filled Under: Hlavní strana, návody