Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Lenovo Vibe X2  – sendvič s Lollipopem

Design: 88%

Výbava: 79%

Displej: 91%

Zpracování: 83%

Výkon: 90%

Total Score 86%

Na trhu je to jedna černá placka vedle druhé, nemůžu se ubránit dojmu, že většina současné produkce chytrých telefonů jednoduše vypadá jak přes kopírák. O drobné ozvláštnění se postarala společnost Lenovo se svým pokusem o stylovku Lenovo Vibe X2, s takzvaným sendvičovým designem. Mám rád inovativní produkty, právě proto mě “x-dvojka” zajímala natolik, až jsem si ji vybral do své uživatelské recenze. Testovaný model je sice bílý, což taktéž není zrovna vrchol extravagance, na trhu je ale k dostání i v odstínech oranžové nebo červené. Splnil mé očekávání?

DSC05051

Specifikace

Osmijádrový procesor MediaTec MT6585m je rozdělen na dva clustery po čtyřech jádrech. Úspornější Cortex-A7 tepe na frekvenci 1,69GHz, naopak výkonnější provoz si pak vyžádá ten s celými 2GHz (Cortex-A17). Operační paměť RAM se ustálila na 2GB, je tedy dostatečně velká pro bezproblémový běh všech moderních aplikací ještě minimálně na dalších pár let. Interní paměť telefonu není možné rozšířit paměťovými kartami, 32GB uložiště však bezproblému poslouží drtivé většině uživatelů. Absence paměťových karet se naopak pozitivně promítne na rychlosti telefonu, právě pomalé paměťovky jsou totiž často onou brzdou systému, díky kterým se může zdát Android zasekaný.

PARAMETRY

  • PROCESOR: MediaTek MT6595m True8Core,  Quad-core 2.0 GHz Cortex-A17 & quad-core 1.7 GHz Cortex-A7
  • GRAFICKÝ ČIP: PowerVR G600
  • DISPLAY: 5″ IPS, 1080 x 1920 px (~441 ppi)
  • RAM: 2 GB
  • PAMĚŤ: interní uložiště: 32 GB, nerozšiřitelné paměťovými kartami
  • OPERAČNÍ SYSTÉM: Android OS, v5.0 (Lollipop), Vibe UI
  • ROZMĚRY: 140.2 x 68.6 x 7.3 mm
  • HMOTNOST: 120 g
  • FOTOAPARÁT: 
    • zadní:  13 MPx, automatické ostření, LED blesk, 1080p@30fps video
    • přední: 5 MPx
  • BATERIE: 2300 mAh, Li-Po
  • Wi-Fi: 802.11 b/g/n/ac, 2,4/5 Ghz, hotspot
  • Bluetooth: v4.1
  • Nadstandardní příslušenství: Lenovo Vibe X2 Speaker, Lenovo Vibe X2 Battery Pack
  • Obsah balení: Micro USB -> USB kabel, nabíjecí adaptér (1.5A/5V), špendlík pro otevření slotu pro SIM kartu, ochranná fólie na displej, ochranný průhledný kryt, sluchátka, zkrácený návod, samotný telefon

Kapacitní LCD IPS Displej o uhlopříčce 5″ podává přijemné, nepřesaturované barvy. FullHD rozlišení (1080 x 1920 px) na této velikosti obrazovky znamená obrovskou hustotu pixelů 441 ppi (pixels per inch). Studie tvrdí, že nad 330 ppi už není lidské oko schopno rozpoznat jednotlivé obrázkové body. Displej je velice citlivý a odezva byla okamžitá. Věřím, že bude díky stále ještě dostatečným rámečkům okolo dobře chráněn i před potenciálními pády.

DSC05035

Operační systém, programy

Softwarovou část zastává Android 5.0 Lollipop (po nedávném updatu) s nádstavbou VibeUI. Ta zaznamenala veliký posun k lepšímu v oblasti uživatelského rozhraní, oproti verzi spojené s Androidem 4.4.4 Kit Kat. Předchozí verze operačního systému byla vybavena spoustou podivných aplikací, po updatu je většina bloatwaru pryč. Oproti klasickému Androidu zde nenajdete plochu a podnabídku se všemi aplikacemi. Ve Vibe UI se zobrazují všechny aplikace přímo na ploše, stejně jako je tomu u Apple iPhone (iOS) nebo Xiaomi (MIUI). Pokud vám aplikace zavazí, je nejlepší cestou vytvořit si složku s názvem třeba „smetí“ na poslední obrazovce.

Novinky nastaly také změny v režimech. Dávejte pozor hlavně na režim vyzvánění tzv. “Žádné”. Klasický tichý režim nese název “Prioritní” a musím říct, že jsem se nechal pěkně nachytat. Ikonka přeškrtnutého reproduktoru zde znamená totální vypnutí veškerých zvuků. Včetně budíku! Jaké bylo mé překvapení, když jsem se vzbudil o půl dvanácté… Nepokládám to zrovna za moudré řešení a asi bych se raději přiklonil buď k přejmenování, nebo k úplnému zrušení tohoto režimu. Případně by se mělo stejně tak zavést více úrovní důležitosti budíků/upozornění.

Systém jinak sviští jak má, za celou dobu používání jsem v podstatě zaznamenal jediný zásek. Ten byl trochu nepříjemný, protože nebylo telefon jak z restartovat – podržení HW tlačítka nefungovalo. Sám od sebe se ale asi po 3 minutách uráčil udělat co jsem po něm chtěl. Jinak o sekání se grafiky a podobných záležitostech vůbec nemůže být řeč.

Konstrukce, zpracování a konektorová výbava

Z fotek vypadá zařízení jednoduše báječně. Svěží hravý design, kdy je tělo telefonu poskládáno ze 4 částí. Celkově působí velice neotřelým dojmem. Naživo je dojem taky dobrý, jen už ne tak prémiový.

Všechny části jsou plastové a místy k sobě dostatečně nedoléhají, dochází tedy k povrzávání. Tři z nich mají stejnou velikost, čtvrtá vrstva je tvořena displejem s černým rámečkem. Pravděpodobně z důvodu ochrany telefonu proti pádu a nasazení ochranného krytu (v balení) je ale viditelný určitý úskok, zapříčiněný menší zabranou plochou. Zadní stranu bych pak raději než z matného plastu viděl ze skla nebo kovu. Dostalo by to telefon na úplně jiný level.

DSC05034

 Zařízení nemá odnímatelný kryt. Baterii tedy nelze vyměnit, pro paměťovou kartu nezbylo místo a k výměně SIM karty budete muset hledat špendlík k vysunutí dvířek na okraji telefonu.

Na pravé straně najdete všechna tlačítka – vypnutí telefonu i ovládání hlasitosti. Ve vrchním okraji je vyveden otvor pro 3.5mm Jack konektor vašich sluchátek. Levou stranu zas budete potřebovat při instalaci SIM karty formátu Micro SIM. Výměna probíhá pomocí zastrčení háčku do drobného otvoru, pomocí něhož vytáhnete kolejničky pro už zmíněnou MicroSIM kartu. Spodní část opět ničím zvláštním nezaujme, jejím úkolem je jen postarat se o napájecí konektor MicroUSB a mikrofon.

Velká barevná zadní plocha skýtá opravdu moc pěkně provedenou čočku fotoaparátu. Stříbrný lem dodává na eleganci a především hloupě nevystupuje. Jako přisvětlení byl zvolen obyčejný LED blesk, ten duální zde nehledejte. Vedle je ještě další odšumovací mikrofon. Ve spodní části zadní strany máme kromě reproduktoru ještě tři tečky, které zajímají každého komu telefon ukážu. Slouží k připojení battery packu – přídavné baterie na zadní stranu. My jsme měli z doplňkové výbavy půjčený pouze Lenovo Vibe X2 Speaker. Přídavný reproduktor funguje na podobném principu, jen se se zařízením spojuje pomocí Bluetooth.

Lesklé logo společnosti Lenovo má texturu kovu. Nejedná se o pouhou nálepku, mohlo by si tak uchovat svůj lesk i po nějakém tom roce.

DSC05040

Oba reproduktory jsou průměrem své kategorie. Strochu mě zklamal ten pro hovory, volající působí uměle, jakoby volal z plechovky. V městském prostředí dochází díky podobným typům zvuku ke špatnému porozumění volajícímu. Z toho vyplývá, že jsem se musel mnohem častěji druhé strany doprošovat o zopakování posledního slova. Jedna operátorka provádějící průzkum si dokoce myslela, že si z ní dělám srandu, když vyslovovala 4x slovo “okres”, zatímco já nebyl schopen zachytit co chce.

Kromě displeje, selfie kamery a pár čidel na přední straně už najdete jen tři dotyková tlačítka pro ovládání systému, typická pro Android.

Zpracování je na dobré úrovni, nikoliv ale na vynikající. Plasty povrzávají vždy v jiném místě. Jednou je to levý doní roh, následně zas pravý horní. Večer u tlačítka k ovládání hlasitosti, ráno kdesi uprostřed… V zásadě proti plastovým telefonům nic nemám, sám jsem jednoho vlastníkem, podivné zvuky a nejistotu při stisku ale nemám rád.

DSC05047

Baterie

Kapacita baterie není nijak oslnivá, pouhých 2300mAh, zároveň je jedním z největších kamenů úrazu celého zařízení. Její nevyměnitelnost udělá v pozdním odpoledni z vaší chytré placky hloupou cihlu. Řešením je nošení tašky s powerbankou. S nevyměnitelnou baterkou se pojí ještě jedno nepříjemné úskalí. Budeme-li uvažovat, že u Androidu, speciálně pak jeho aplikací, je pád na každodenním pořádku, můžeme se rychle dostat do prekérní situace. Já sám se do jedné takové dostal při nahrávání fotky na intagram. Telefon kompletně zamrzl a nebylo ho jak zrestartovat. Držel jsem tlačítko pro vypnutí, telefon nic nedělal, k restartu nedošlo. Vlastně jo, zrestartoval se sám od sebe asi po 3 minutách tmy. V tu chvíli jsem zrovna čekal důležitý hovor a je vám asi jasné, jaké pocity se ve mně mísily. Nebýt telefon jen půjčený, už by nejspíš letěl z okna.

Doslova podrazem bych nazval i vypnutí telefonu při 5%. S pocitem, že se váš „milášek“ už brzy vybije, přistupujete za stavu 10% baterky už jen k nejdůležitějším „životně důležitým“ funkcím (třeba Facebook :-D) – mapy, sms, hovor. Najednou je ten okamžik tady! 5% jde do tuhého! Jas na minimum, GPS, Data, aplikace, vše vypnuto. Najednou co to? Zrada! „Telefon se vypne za 30s“ hlásí nemilostně telefon stejně jako aktualizace u Windows 8. Ano, správně, už při 5%. Počítáme-li se zákonem schválnosti, tak tento stav nastane pravděpodobně ve chvíli, kdy telefon potřebujete nejvíce. Smůla, telefon se vypne a už nezapne dokud jej nepřipojíte na nabíječku, počítejte s tím.

DSC05039

Konektivita

Připojení k internetu obstarají antény pro 3G, 4G (800 / 850 / 900 / 1800 / 2100 / 2600) a samozřejmě nepostradatelná Wi-Fi (2,4 i 5GHz). Bluetooth ve verzi 4.1 vás bezdrátově spojí s periferiemi, jiným telefonem, nebo dokonce počítačem. Infraport ani NFC nenajdete, první z dvojice zmíněných by ani tak nevadil, nicméně NFC je přeci jenom už standardem. Používám jej třeba k pohodlnému spárování chytrého telefonu s mojí zrcadlovkou Sony A77 II. Využití bychom našli ale mnohem více.

Fotoaparát

Zadní fotoaparát pořizuje za dobrých podmínek solidní fotky. Určitě byste našli na trhu lepší fotomobily, na střední třídu jej hodnotím jako dobrý. Disponuje rozlišením 13 Mpx (4160 x 3120), automatickým ostřením a LED bleskem. Přední 5 Mpx selfie kamera je výborná na fotky sebe samotného i s partou přátel. Kvalita je nadstandardní.

Na manuální nastavení je aplikace pro focení docela skoupá. Nabídne nám třeba filtr pro rychlou úpravu fotek: černobíle, sépiové barvy, negativ, voda, posterizace, čerstvý, film, klidný, starodávný, úžasný, elegantní, chladný.

DSC05052

HDR

Automatický efekt HDR dokáže pokazit nejednu fotku, ať už ze zrcadlovky nebo z mobilu. Na displeji telefonu se fotky jeví úžasně, dáte-li je ale na počítač s tím, že je pošlete svým známým, zapláčete nad výdělkem. Foťte raději na normální režim a HDR pouze pokud budete přesně vědět, za jakých okolností se toto spojení více expozic fotek do jedné chová dobře.

IMG_20150614_172941 IMG_20150614_172959

 

 

 

 

 

 

Jak vidíte, fotka zámku není zrovna to pravé na HDR. Budova přešla úplně do jiných barev, nebe je šedé a kvalita díky pohybu při focení více snímků šla dolů také.

IMG_20150614_180627Naopak u focení tmavých míst si nemůžu stěžovat, vyfotit takto sochu v díře by se mi jinak s telefonem nikdy nepovedlo. Na vrcholek sochy svítilo slunce a okna vespod byla naopak v absolutní tmě. Funkce HDR tedy není úplně špatná, jen musíte vědět, kdy ji použít ve svůj prospěch.

 

 

 

Panoramatický snímek

Když jsem fotil panoramatický snímek naposled na Xiaomi Redmi 1S, byl jeho záběr zhruba 180°. Režim Super panoramatu od Lenova má dle mého záběr větší, oficiální číslo jsem nenašel, viděl bych jej ale okolo 230 – 270°. Do celých 360° to má stále ještě co dělat. Rozlišení vychází na 8192 x 800. Cením si možnosti při focení pohybovat telefonem do všech stran. Díky tomu můžete třeba nafotit pohled od vašich noh až po oblohu. Celou dobu vás bude navigovat pomocná šipka.

IMG_20150614_173552_1

Přední kamera

Funkce nastavitelného selfie filtru k minimalizaci obličejových nedostatků funguje v reálném čase a příjemně mě překvapila. Přejmenoval jsem ji na „virtuální makeup“. Sám ji moc v lásce nemám, nicméně určitě se může hodit. Přidělat kravatu, upravit límeček košile, rozepnout spodní knoflík saka, ani vložit stylový kapesník do kapsy bohužel nedokáže… :-D

Video natočené přední kamerou

 

Snímky pořízené na Lenovo Vibe X2

Video

Musím říct, že kvalitu videa ze zadní kamery jsem si představoval lepší. Obraz se díky vlivům stabilizace vlní jako byste natáčeli plátno od projektoru ve větru. Záznam jsem pořídil za slunečného počasí (30 °C). 1080p@30fps.

Benchmarky

Spustil jsem i pár benchmarků, abych poměřil síly se všemi nadšenci surového výkonu. Spadla mi čelist! Se svými 46 000~ body dosáhl podobného výkonu, jako často zmiňovaná synonyma pro výkon Samsung Galaxy Note 4, Meizu MX 4, či OnePlus One.

Závěrem

Po 14 dnech používání musím říct, že Lenovo zamíchalo do svého stylového sendviče opravdu výborné součástky. Nedodržení pracovního postupu a nedostatek sebekontroly má bohužel za následek ztrátu hned několika bodů v mé recenzi. Vrzání po několika letech vývoje v podstatě stále stejných telefonů už prostě nemůže být na místě. Příšerná stabilizace videa zadní kamery ji sráží kvalitativně na „noname čínu“. Fotkama to místy zase trochu dotáhne. Přední kamera byla úplným opakem té zadní, nazval bych ji vynikající. Až si říkám, jestli náhodou nedošlo k jejich záměně! Celkově mobil působí svižným dojmem, jeho volbou rozhodně neuděláte chybu.

Pro účely recenze jsem si dokonce obstaral jedno balení sendvičů, abych mohl vyfotit toto srovnání.

11639635_698478690263855_550261529_o

Po designové stránce nabídne majiteli pocit výjimečnosti. Nejednou vás zastaví kolega s iPhonem, aby zjistil, co za hezkou barevnou placku to máte. Docela mě zajímá, zdali svůj sendvičový design posune Lenovo v příštím modelu ještě o kousek dál formou skleněných zad, nebo dokonce kovových. Dobře zpracovaný plast mě ale nijak neuráží, příjemně se totiž promítne do váhy. Se 120 g v kapse žádné stažené kalhoty i bez pásku nehrozí. Tlačítka měla jistý stisk, dala se taktéž snadno nahmatat.

Zajímavost: Lenovo Vibe X2 si zahrálo v klipu Alexandra Stan & INNA feat. Daddy Yankee – We Wanna [Official Video].

Zařízení je svou cenovou politikou nastaveno do tzv. střední třídy. Pořizovací částka v době testování byla zhruba 8 tisíc korun.

Klady

  • design
  • výkonný procesor a grafika
  • svižný systém
  • pěkný displej
  • cena
  • váha
  • průhledný ochranný obal v balení

Zápory

  • nerozšiřitelé uložiště
  • malá kapacita baterie
  • kvalita videa
  • občasné vrzání

Vývoj ceny

Graf ceny produktu Lenovo Vibe X2 poskytuje server Heureka.cz

 

Bonus: Lenovo Vibe X2 Speaker

Jako příplatkovou výbavu (volitelné příslušenství) nabízí Lenovo k telefonu Lenovo Vibe X2 taky externí reproduktor. Svým tvarem připomíná obrácené písmeno „y“. K ovládání hlasitosti slouží otočný ovladač na vrchu. Vedle je tlačítko pro vypnutí, dva odšumovací mikrofony a MicroUSB vstup pro připojení nabíječky. S telefonem zařízení propojíte přes rozhraní Bluetooth.

DSC04932Pod jeho zvuk se podepsala světoznámá značka JBL. Hlasitost i podání Lenovo Vibe X2 Speaker nejsou vůbec špatné, popravdě ale asi nejsem právě povolaným člověkem na testování tohoto zařízení. Nemám ho totiž ve svém životě kde využít a tím pádem ani s čím porovnat. Marně jsem se ptal kolegů i svých známých, kde by takovou věc využili. Jako jediný smysluplný nápad nakonec zněl „pod stan“.

Na maximální hlasitost bezproblémů ozvučí srozumitelným přednesem menší i středně velkou místnost. Samozřejmě nelze očekávat výkony hodné 2.1 nebo 5.1 reprosoustavy.

DSC04946

 

Written by:

Published on: 15.6.2015

Filled Under: Hlavní strana, mobil, recenze

,