Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Británie bude testovat „elektrické dálnice“, které umožní dobíjení elektromobilů za jízdy

Británie aktuálně zažila obrovský meziroční nárůst prodejů aut na baterie. A tamní vláda má zájem na tom, aby pokračoval. Proto už během letošního roku spustí testy technologie nazvané „Dynamic Wireless Power Transfer“. Za první čtvrtletí 2015 bylo registrováno 9046 elektromobilů a plug-in hybridů. To je o 366 % více než za stejné období minulého roku.

Tamní ministr dopravy Andrew Jones potvrdil, že Británie na projekt vyhradila v přepočtu $550 mil.(19 miliard korun), které utratí během následujících pěti let. „Možnost nabíjet nízkoemisní vozidla přímo za jízdy nabízí úžasné možnosti,“ řekl Jones.

Wireless-Roadsay

Testování bude probíhat přibližně rok a půl, což znamená, že v případě pozitivních výsledků může Velká Británie začít implementovat novou technologii kolem roku 2018. Projekt je ovšem stále v rané fázi a dá se očekávat nalezení nových problémů v průběhu testování.

Anglie ale nebude první zemí s podobnou technologií. Obdobný projekt běží v Jižní Koreji od roku 2013 . Jedná se o dvanáctikilometrový úsek, na kterém se autobusy vybaveny speciálním zařízením dobíjí během jízdy. Obě technologie se zakládají na zabudování elektrických kabelů pod povrch silnice a následném generování magnetického pole.

elektrická-dálnice-2

Written by:

Published on: 22.8.2015

Filled Under: Inteligence v autech