Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

freeSAT zařazuje ČT 2 HD a Markíza HD*

Nabídka satelitní platformy freeSAT se zítra oficiálně rozšíří o dva nové kanály ve vysokém rozlišení. Konkrétně se jedná o druhý program České Televize – ČT 2 HD a Slovenskou komerční „jedničku“ – Markíza HD*.

Distribuci ČT 2 HD a Markíza HD pro zákazníky freeSAT v Česku a na Slovensku zajišťuje společnost Slovak Telekom (ST), operátor konkurenčních platforem Nová Digi TV SK a Magio Sat. Díky tomuto simulcryptu se významně rozšiřuje programová nabídka pro zákazníky a rovněž se efektivně využívá pronajatá kapacita na satelitech Thor 5, Thor 6 (0,8°W) a Intelsat 10-02 (1°W).

Satelitní služba freeSAT již delší dobu přebírá z kapacity společnosti Slovak Telekom programy jako Eurosport HD, Eurosport 2 HD, NGC HD nebo HBO HD CZ. Od 14. září také kanály Jednotka HD, Šlágr TV a TV LUX. Naopak Slovak Telekom má od freeSAT programy Discovery Science, Discovery World, Spektrum Home aj.

Markíza HD bude dostupná předplatitelům balíčků freeSAT medium/freeSAT medium HD. ČT 2 HD se pravděpodobně objeví rovněž v balíčku medium/medium HD. Na obou těchto kanálech je dostupný teletext.

technické parametry – ČT2 HD:

satelit: Thor 6 (0,8°W)
kmitočet: 11,977 GHz
polarizace: horizontální
SR: 30000
FEC: 3/4
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK

technické parametry – Markíza HD:

satelit: Thor 6 (0,8°W)
kmitočet: 12,054 GHz
polarizace: horizontální
SR: 30000
FEC: 3/4
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK

V době publikování tohoto článku byly oba dva nové programy v provozu pouze divákům s vlastními přijímači. Abonenti, kteří využívají přijímače od freeSATu, si budou muset počkat na oficiální zařadění do nabídky, které by mělo proběhnout zítra – 1.10.

*Program Markíza HD bude pravděpodobně zařazen pouze do nabídky freeSAT Slovensko. To znamená, že na přijímačích od freeSAT Česká republika tento kanál dostupný nebude. Výhodu mají ti abonenti, kteří mají svůj vlastní box. Ti budou mít přístup k oběma novým kanálům. Stejně tak je to například se slovenskou stanicí Dajto, která není zařazena v oficiální nabídce České pobočky freeSATu a je tudíž u nás dostupná pouze na vlastních přijímačích.

Written by:

Published on: 30.9.2015

Filled Under: novinky, TV Vysílání

, , , , , , ,