Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Experiment: Jak fotí nejlepší fotomobily v porovnání s klasickými foťáky?

Snad není recenze špičkového smartphonu, kde bych se nerozplýval nad tím, jak daný telefon dobře fotí. Zásadní otázkou ale je, co to dobře vlastně znamená! Není dobře jako dobře, proto jsem oběhal Prahu a přichystal tento těžce neobjektivní test.

12 scén, 3 zařízení, 3 kategorie

Vzal jsem co jsem měl po ruce a vyrazil fotit, nezajímají mě megapixely, ani jak toho výrobce dosáhl, chci prostě dobrou fotku na automatický režim. Žádné velké přemýšlení… Vystačím si na výlety s jedním z nejlepších fotomobilů současnosti – Huawei P9?

20160507_170752

Vyfoceno na: Samsung Galaxy S6 Edge+ 

Použité přístroje v experimentu:

  1. Sony A77 II, 35mm f/1.8 (APS-C)
  2. Nikon 1 J5, 10 – 30mm setový objektiv (1″)
  3. Huawei P9 s duálním fotoaparátem Leica SUMMARIT H 1:2.2/27 ASPH

Předsudky stranou, možná budete ještě hodně překvapeni, jak malý rozdíl u některých snímků je. Fotky jsem zmenšil na velikost 1500px (delší strana), pro takové to běžné internetové použití. Mít superdrahou zrcadlovku ještě neznamená, že vaše fotky budou jako z časopisu, ba právě naopak! Čím dražší foťák, tím více znalostí a zkušeností očekává od svého uživatele.

Nakonec jsem si ještě dovolil některé fotky z telefonu upravit, aby bylo vidět, že následná počítačová úprava udělá obrovský rozdíl.

1. kolo – park Parukářka

Na focení krajin telefon ztrácí kvalitou optiky, barevné podání je ale mnohem přirozenější než u Nikonu.

2. kolo – katedrála svatého Víta

Nebýt popisku, asi bych se jen těžko rozhodoval, čím to bylo vyfoceno.

3. kolo – pampeliška

U Sony trochu mi chybí kontrast, fotka je hodně měkká. Nikonu asi nemám moc co vytknout. U telefonu věřím, že kdyby se fotka trochu prosvětlila a přiostřila, byla by použitelná.

4. kolo – Lucerna

Tady Huawei P9 opravdu zaválel, výborná práce!

5. kolo – Karlův most

Klasický jev nedostatečné ostrosti, opět je za tím kvalita objektivu. Krajiny jsou na to hodně háklivé, jinak barevně je vše v pořádku.

6. kolo – Pražský hrad

7. kolo – zahrady Pražského hradu

8. kolo – zrcadlo v ulici u Pražského hradu

9. kolo – výhled na Prahu

10. kolo – zahrady Pražského hradu

11. kolo – značka v noci

Jak jsme čekali, v noci se naplno projeví rozdíl ve velikosti čipu. Fyzika je v tomto případě neomylná, ostatní smartphony na tom jsou v podstatě jen hůře.

12. kolo – ulice v noci

Opět další snímek, tentokrát noční ulice.

Závěr

Nechcete-li tahat na dovolenou „krámy“ a přesto byste rádi pěkné fotky, vystačíte si i se svým chytrým telefonem. Máte-li hodně světla, můžete i z mobilu vytáhnout pomocí grafického editoru solidní fotografii. Evergreen, že větší čip má menší šum stále platí. V noci fyziku jednoduše neobelstíte. Perfekcionalisté a znalé oko rozdíl pozná samozřejmě vždy, investice do kvalitního fototelefonu mi však nepřijde zbytečná. Je to i jeden z důvodů, proč si nevybírám telefony nižší a střední třídy, i když by mi dle některých „na telefonování“ přece stačil. Obrovská kompaktnost je vykompenzována nemožností přibližování (zoomu), vyřešit tento problém na telefonech, věřím, že by mnoho lidí nechalo své  mega-giga-peta-zoomy doma.

Záběr na závěr – uhodnete, čím byla vyfocena tato fotka?

zaber-na-zaver

Nic se nemění na tom, že po stránce ergonomie se pro profesionální použití stále telefony nehodí. Od profi stroje jednoduše očekáváte špičkové předvídatelné výsledky za všech okolností, ve všech situacích. Musí se skvěle držet, být rozšiřitelný, těch aspektů je opravdu mnoho, normálnímu uživateli to ale stejně nic neřekne. Zatímco fotograf chce mít všechno co si usmyslí ideálně na jeden klik, uživatel chce celou fotku na jeden klik. A teď kdo má nereálnější požadavek…

Tip: Díky manuálnímu režimu PRO, funkci nízké hloubky ostrosti a dalším funkcím převzaných ze zrcadlovek, je možné použít chytrý telefon pro edukační účely, jak vlastně foťák funguje.

Written by:

Published on: 7.5.2016

Filled Under: Foto, Hlavní strana

, , , , , , ,