Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Jak vyfotit perfektní portrét na smartphone? Stačí se řídit těmito 10 radami!

Portrét je jedna z nejdůležitějších, ale také nejtěžších forem fotografie. Při jeho vzniku je důležitá nejen práce se samotným fotografickým zařízením a se světlem, ale rovněž s osobou, která je vaším modelem. Na vyfocení kvalitní portrétní fotografie už není bezpodmínečně nutná drahá zrcadlovka. Kvalitní portrét je možné vyfotit už i smartphonem se špičkovým fotoaparátem (jako je třeba Huawei P10), jen je zapotřebí držet se několika prověřených rad. Věděli jste například, že si můžete sami vyrobit fotografickou odrazku nebo že na ostrém slunci si můžete pomoci bleskem?

Klíčem je přirozenost

Pokud chcete udělat portrétní fotografii, která přitáhne pozornost, pamatujte, že klíčem je přirozenost. Nesnažte se předstírat, že model je někým jiným než ve skutečnosti. Netlačte ho výhradně a bezprizorně jen do svých představ. Pokud se tomuto vyhnete, lidé to na fotografii poznají a ocení.

Vyzkoušejte nejrůznější pozice

Postavení hlavy, posazení rukou, směr pohledu nebo ramen. Všechny tyto elementy dokáží zcela ovlivnit charakter a poselství fotografie. Pokud jste v oblasti portrétu začátečníkem, zkuste si nejdříve prohlédnout řadu jiných fotografií pro inspiraci. Pozorně je sledujte a hledejte zajímavé elementy. Během vlastního focení pak pořiďte množství snímků s nejrůznějším aranžmá, a potom hledejte tu nejlepší. Brzy bude schopní svůj model instinktivně navést.

Nebuďte otrokem kompozice

Zkuste přijít s takovým kompozičním rámcem, který bude sedět dané osobě nejlépe, ať jde o situování či osvětlení. Nemusíte se držet zažitých konvencí, kdy hlavní model na fotografii běžně zabírá ¾ prostoru. Vyzkoušejte asymetrickou kompozici, případně experimentujte s prázdnými prostory.

Využijte vzájemně ladících barev

Portrét je forma, kde je pozornost publika většinou zaměřena na jeden objekt – tvář modelu. Pokud je ve vašich silách volit prostředí, kde se bude fotografovat, zkuste zvolit barvu prostředí/pozadí a oděvu modelu tak, aby navzájem ladily a doplňovaly se. Pomůže vám to dosáhnout požadovaného efektu a přitáhnout požadovanou pozornost. Nemáte zrovna cit na to, které barvy spolu ladí? Pak se zkuste podívat kolem sebe, nebo jednoduše zabrouzdejte na internetu.

Počkejte na odpoledne

Není žádným tajemstvím, že fotografie je uměním světla. Stejně jako u fotografování obecně, i u portrétu je nejlepší využít přirozeného osvětlení. V rozporu s tím, co byste možná předpokládali, nejlepší volbou není ostré polední světlo, ale měkčí a méně přímé světlo pozdního odpoledne.

Hrajte si s hloubkou ostrosti

Portrét je intimní fotografií, která počítá s blízkostí mezi fotografovaným modelem a člověkem pozorujícím fotografii. Tohoto dojmu lze dosáhnout při využití hloubky ostrosti, kdy fotografovaný model je perfektně zaostřený a pozadí za ním rozostřené.

edf

Napojení mezi fotografem a modelem

Mluvte se svým modelem, pomozte mu uvolnit se, vysvětlete mu svou ideu, během focení mu raďte a rovněž poslouchejte jeho postřehy. Není nic horšího než vystresovaný a napjatý model. Ať už chcete dosáhnout zcela přirozeného efektu, nebo zrovna hledáte tu správnou pozici, důležité je, aby se váš model cítil pohodlně.

Využijte fotografickou odrazku

Toto pro fotografa nezbytné příslušenství se při tvorbě portrétů ukazuje jako nepostradatelné. Poskytuje světlo pro osvětlení stinných oblastí, změkčuje světlo (bílé odrazky) nebo přidává tváři teplejší (zlatá odrazka) nebo chladnější (stříbrná odrazka) tóny. Odrazku si můžete snadno vyrobit sami za použití kusu polystyrénové pěny, zadní strany kalendáře tištěného na umělecký papír nebo přilepením hliníkové fólie (alobalu) na kartonovou krabici.

Zaostřete na oči

Pakliže fotografujete s dlouhou závěrkou (což je pro rozostřené pozadí ideální), je rozsah ostření velmi malý a snadno se stane, že zaostření není finálně tam, kde být mělo. V případě portrétu by mělo byste měli ostřit na oči modelu (při větším detailu) nebo na hlavu (při širším záběru), proto je lepší manuálně zadat body ostření autofocusu.

Na otevřeném slunci použijte blesk

Pokud nemáte k dispozici nic, co byste mohli použít jako odrazku a potřebujete se vyvážit ostré světlo, které vytváří silné stíny na tváři modelu, můžete si pomoci bleskem. Blesk zahladí stíny a zjemní světlo dopadající na tvář.

Smartphone Huawei P10 nově s funkci pro perfektní portrét

Na vyfocení kvalitní portrétní fotografie už není bezpodmínečně nutná drahá zrcadlovka. Kvalitní profesionální portrét je možné vyfotit už i smartphonem se špičkovým fotoaparátem. Například prémiový chytrý telefon Huawei P10 nově nabízí dedikovanou funkci pro kvalitní portrétovou fotografii. Fotoaparát využívá speciální 3D technologii pro detekci obličeje. Ta precizně rozpoznává fotografovaný obličej a umožňuje tak jeho plnou ostrost, zatímco pozadí fotky je profesionálně rozostřené (bokeh). Při fotografování portrétu Huawei P10 analyzuje až 190 charakteristických rysů. Duální fotoaparát Huawei P10, na jehož vývoji se podílela uznávaná fotografická společnost Leica, disponuje 20MPx monochromatickým a 12MPX RGB senzorem se clonou f/2,2 a je vybaven optickou stabilizací obrazu.

Written by:

Published on: 23.6.2017

Filled Under: tiskové zprávy

,