Ahoj, vypadá to, že používáte AdBlock... :-)

Usilovně jsme pracovali na zakomponování reklamy, aby nebyla pro čtenáře rušivá. Příjmy z reklam tento web živí, bez nich bychom jej nemohli provozovat. Budeme moc rádi, když to s námi zkusíte a přidáte si nás do výjimek. Děkujeme!

MENU

Vytváříme virtuální prohlídky

Není snad člověka, který by neznal nějakou virtuální prohlídku. Jako pojem by se dal prohlásit Google se svým Streetview, nebo konkurenční Seznam Panorama. V seriálu, který jsem si pro vás přichystal, bych vám chtěl přiblížit, jak taková prohlídka vzniká. Vezmu to od vybavení, přes focení a skládání fotek v jedno 360° x 180° panorama, až do zobrazení ve webovém prohlížeči, kde se budete moci otočit.

K tomuto článku mě motivovalo hned několik skutečností. První byly věčné dotazy od přátel, ať jim popíšu, jak to dělám. Druhou byla moje vlastní dobrovolná iniciativa v poměrně rozsáhlém projektu focení Národní technické knihovny.

 

Ačkoliv se na některých webech můžete dočíst, že focení prohlídky není nic drahého a stačí vám k tomu obyčejné vybavení, není tomu úplně tak. Jako ve všech oborech, aby výsledek vypadal profesionálně, je potřeba zapojit čas a peníze. Prakticky zde probíhá jednoduchá úměra – čím více peněz zainvestujete, tím méně času později strávíte focením a nad problémy se skládáním. Bavím se samozřejmě o uměleckém přístupu k věci, ke zdokumentování výletu do lesa si vystačíte i se zabudovanou aplikací ve smartphonu.

Jako minimum pro pochopení následujících článků předpokládám základní znalosti ovládání zrcadlovky. Tedy pojmy ISO, clona a čas vám rozhodně nesmí být cizí. Umíte-li pracovat i s Adobe Photoshop, bude to pro vás určitě plus, nemám v plánu jej totiž rozebírat do hloubky.

Potřebný software:

Nezbytná technika:

  • Fotoaparát (s výměnnými objektivy)
  • Pokud nechcete fotit gigapanorama, tak širokoúhlý objektiv (ideálně rybí oko)
  • Pevný stativ
  • Panoramatická hlava

DSC06228-2

Nikon D7200, Nikon 10.5 mm f2.8 fisheye, Bushman Panoramic Gobi

Je dost možné, že danou techniku ani software ještě nemáte. To ale vůbec nevadí, programy si lze legálně stáhnout jako trial verze, nebo samozřejmě existují open-source alternativy.

Fotoaparát ani stativ nijak neošidíme, bez toho se při focení prostě neobejdete. Určitě není nutnou podmínkou vlastnit objektiv typu rybí oko, jen musíte počítat s tím, že se při získávání podkladů více „nafotíte“. S více fotkami přichází větší velikosti souborů i nároky na výkon počítače.

Panoramatická hlava je asi to nejexotičtější vybavení, které k celému focení potřebujete. Já si po dlouhém vybírání vybral Bushman Panoramic Gobi, zatím si nemohu stěžovat. Mé zkušenosti, recenzi a doporučení najdete jako jednu z kapitol v tomto seriálu.

Kapitoly:

Written by:

Published on: 23.10.2015

Filled Under: Foto, Hlavní strana, návody